liminal

Ο οργανισμός

Η liminal είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό την ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό. 

Από το 2016, συμβάλλει στη μετάβαση σε ένα πολιτιστικό πεδίο που περιλαμβάνει την ανθρώπινη ποικιλομορφία σε όλο της το εύρος. Η liminal λειτουργεί ως πλατφόρμα διαλόγου και δημιουργικών ζυμώσεων ανοιχτή σε μια δυναμική και ετερόκλητη κοινότητα που αντιλαμβάνεται ότι η ανεμπόδιστη συμμετοχή στον πολιτισμό, πέρα από αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, ανανεώνει τις καλλιτεχνικές πρακτικές και ενισχύει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης.

Η δράση μας

Οι βασικοί πυλώνες δράσης της liminal είναι η Εκπαίδευση, οι Υπηρεσίες Προσβασιμότητας, οι Παραγωγές και η Έρευνα.

Η liminal 

  • συντονίζει και υλοποιεί καλλιτεχνικές εκπαιδευτικές δράσεις
  • υποστηρίζει και εκπαιδεύει επαγγελματίες του πολιτισμού, καλλιτέχνες και φορείς σε ζητήματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης
  • σχεδιάζει και παρέχει υπηρεσίες προσβασιμότητας
  • δημιουργεί και παράγει προσβάσιμα και συμπεριληπτικά καλλιτεχνικά έργα και εκδηλωσεις 
  • εξερευνά και αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις που συνδυάζουν την προσβασιμότητα με την καλλιτεχνική δημιουργία 
  • συμμετέχει ενεργά σε ένα ευρύ δίκτυο οργανισμών για την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η liminal έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, αλλά και με πλήθος ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων. Υλοποιεί καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σταθερά σε συμπεριληπτικές ομάδες. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της πάνω σε ζητήματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης, πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις σε επαγγελματίες και ανθρώπινο δυναμικό σε πολυάριθμους οργανισμούς και πολιτιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. 

Μέσα από δικές της συμπεριληπτικές παραγωγές, η liminal στηρίζει την καλλιτεχνική κοινότητα και αναδεικνύει την πολυφωνία και τη διαφορετικότητα ως βασικές αξίες για τη σύγχρονη δημιουργική βιομηχανία. 

Σε σταθερή επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα μέσα από τα δίκτυα συνεργατών της, η liminal αποτελεί σημείο αναφοράς για την Προσβασιμότητα και τη Συμπερίληψη στην Ελλάδα εξερευνώντας διαρκώς νέα πεδία, μεθοδολογίες και εργαλεία που συμβάλλουν στον πλουραλισμό και στην ισότιμη πρόσβαση όλων στα πολιτιστικά αγαθά. 

Η Ομάδα μας

Χρίστος Παπαμιχαήλ

Τακτικό Ιδρυτικό Μέλος – Διευθυντής liminal

Χρίστος Παπαμιχαήλ  είναι θεατρολόγος και ηθοποιός, απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης “Πράξη 7”. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και συλλογικών εγχειρημάτων ως καλλιτέχνης, συντονιστής, βοηθός σκηνοθέτης, παραγωγός και εκπαιδευτής.
Το 2016, ίδρυσε τον πολιτιστικό οργανισμό liminal με στόχο να εφαρμόσει τις έννοιες της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας στον πολιτισμό, αντικείμενο το οποίο μελετά, ερευνά και εξελίσσει μέχρι σήμερα. Παράλληλα με τη διεύθυνση του οργανισμού, αναλαμβάνει τη διαχείριση έργων και εργάζεται ως εκπαιδευτής, παραγωγός και σύμβουλος δημιουργικής προσβασιμότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Δέσποινα Ασλανίδου

Τακτικό Μέλος

Πορτραίτο μιας γυναίκας γύρω στα 70 με λευκά μαλλιά και μεγάλα καστανά μάτια που χαμογελά κεφάτα στον φακό.

Η Δέσποινα Ασλανίδου είναι κοινωνική λειτουργός και ειδική παιδαγωγός. Αποφοίτησε από τη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας Pierce College και έλαβε το πτυχίο Diplôme Spécial d’Education pour Enfants Arriérés et Difficiles από το Πανεπιστήμιο Γενεύης. Έχει εργαστεί στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Το Στουπάθειο», ήταν Υπεύθυνη του παιδαγωγικού τμήματος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών και μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Εργοθεραπείας των TEI Αθηνών. Ήταν ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της ΜΚΟ ARTOGETHER – Τέχνη Ατόμων με και χωρίς Αναπηρία (πρώην VSΑ Hellas) από το 1988 έως το 2022 και σύμβουλος του ΣΕΟ σε θέματα αναπηρίας (1996 – 1999). Είναι μέλος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, του Φάρου Τυφλών Ελλάδος και του ΣΕΟ. Από το 2022 είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης της liminal.

Φιλαρέτη Παπαδοπούλου

Τακτικό Μέλος

Η Φιλαρέτη Παπαδοπούλου σπούδασε στη σχολή Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθηνών. Εργάστηκε σε βιβλιοθήκες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Εθνικής Τράπεζας για 20 χρόνια. Από το 1997 – 2022 ήταν μέλος του ΔΣ της Artogether – Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA HELLAS). Από το 2013 ξεκίνησε να ασχολείται με το σύγχρονο συμπεριληπτικό χορό συμμετέχοντας στα μικτά εργαστήρια χορού της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Το 2017 με την ίδρυση της liminal παρακολούθησε συμπεριληπτικά εργαστήρια σύγχρονου χορού και υποκριτικής. Το 2020 ανέβαλε μαζί με τον Βασίλη Οικονόμου (ηθοποιό/σκηνοθέτη) από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση την εκπόνηση του άρθρου με θέμα “οι παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα” σε συνεργασία με το British Council UK (διαθέσιμο εδώ). Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις σύγχρονου χορού της ομάδας χορού Artogether, της liminal καθώς επίσης και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Πολίνα Μανωλιά

Τακτικό Μέλος – Διαχειρίστρια Έργου (PM)

Η Πολίνα Μανωλιά σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στο Universidad de Derecho της Γρανάδα, και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων.
Έχει εργαστεί στον Πολιτιστικό Τομέα του Comune di Budrio της Ιταλίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Τάνγκο της Γρανάδα στην Ισπανία και στη διοίκηση της Ανώτερης Ιδιωτικής Σχολής Δραματικής Τέχνης Ωδείου Αθηνών. Από το 2021 εργάζεται στη διοίκηση και στη διαχείριση έργων της liminal.

Μαρία Θρασυβουλίδη

Επιμελήτρια Υπηρεσιών Προσβασιμότητας

Ασπρόμαυρη φωτογραφία μιας νεαρής κοπέλας με καστανά μαλλιά με αφέλειες και καστανά μάτια που χαμογελά πλατιά στον φακό.

Η Μαρία Θρασυβουλίδη αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ΑΡΧΗ το 2011 και από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας το 2012. Από τότε, εργάζεται στο θέατρο και το σινεμά σαν ηθοποιός και σκηνοθέτις. Παράλληλα με την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, από το 2014, έχει συνεργαστεί με αρκετές ΜΚΟ ως συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαιδεύτρια για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, εργάζεται στο Τμήμα των Υπηρεσιών Προσβασιμότητας της liminal, δημιουργώντας Ακουστικές Περιγραφές και συντονίζοντας Απτικές Ξεναγήσεις για άτομα με οπτική αναπηρία. Στον ελεύθερο χρόνο της, της αρέσει να ηχογραφεί ηχητικά βιβλία για τις ακουστικές βιβλιοθήκες της χώρας.

Μαριλένα Κουκούλη

Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Η Μαριλένα Κουκούλη σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό́ και Καποδιστριακό́ Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό́ τίτλο σπουδών στην Πολιτιστική́ Διαχείριση από́ το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού́ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί́ σε μεγάλους πολιτιστικούς φορείς, όπως το Μουσείο Μπενάκη, το Κέντρο Πολιτισμού́ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το The Art Newspaper Greece ως βοηθός αρχισυνταξίας. Από το 2018, εργάστηκε ως διαχειρίστρια συμπεριληπτικών καλλιτεχνικών προγραμμάτων στην Artogether – Τέχνη Με και Χωρίς Αναπηρία. Έχει, επίσης, υλοποιήσει πληθώρα καλλιτεχνικών προγραμμάτων με επίκεντρο την προφορική και ψηφιακή ιστορία, τα συμμετοχικά, community-based projects και τη συνομιλία των ανθρωπιστικών σπουδών με την τέχνη. Είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας και της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου. Από το 2023, εργάζεται στη liminal ως Συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Γρηγόρης Σταθόπουλος

Επιμελητής Υπηρεσιών Προσβασιμότητας

Ο Γρηγόρης Σταθόπουλος είναι φωτογράφος και μουσικός. Αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει εργαστεί ως συνοδός ΑμεΑ, ως συντονιστής εθελοντικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων στην TANDEM NGO στο Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών Με Αναπηρία Βούλας. Έχει εκπαιδευτεί στην Οπτικοακουστική Μετάφραση και στις Υπηρεσίες Προσβασιμότητας και από το 2018 εργάζεται στη liminal στην παραγωγή Υπηρεσιών Προσβασιμότητας και στην Τεχνική Υποστήριξη.

Ανδρέας Πλεμμένος

Υπεύθυνος Διασύνδεσης

Ο Ανδρέας Πλεμμένος είναι θεατρολόγος με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και συγγραφέας του βιβλίου «Κίτρινη Παραφροσύνη». Αποφοίτησε από το ΕΚΠΑ το 2021 και έκτοτε εχει εργαστεί εθελοντικά σε διάφορους φορείς σχετικά με το πολιτισμό. Συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus με θέμα την ενδυνάμωση της κοινότητας Κωφών στον πολιτισμό. Επίσης συμμετείχε σε συνέδρια, workshops και ομιλίες ως inspirational speaker σε θέματα κώφωσης. Στη liminal, εργάζεται ως Υπεύθυνος Διασύνδεσης και αναλαμβάνει την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των Υπηρεσιών Προσβασιμότητας για Κωφά και Βαρήκοα άτομα.

Βερόνικα Δημητρίου

Κινηματογραφίστρια

Η Βερόνικα Δημητρίου είναι δευτεροετής φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Portsmouth στην Αγγλία στο τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στη liminal, ασχολείται με την δημιουργία βίντεο για την προώθηση της δράσης του οργανισμού, καθώς και με την αρχειοθέτηση και την επεξεργασία του οπτικού υλικού του οργανισμού. Υπήρξε εθελόντρια στο Pafos 2017 και στο CCIF Cyprus που είχε ως σκοπό την ένταξη όλων των πολιτών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και την ενίσχυση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας. Συμμετείχε στο «European Parliament Ambassador School Programme» στο Στρασβούργο, ως πρεσβευτής του σχολείου και έλαβε μέρος σε συνέδριο Erasmus+ σχετικά με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στα θαλάσσια απορρίμματα.

Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Μία γυναίκα με καστανά ίσια μαλλιά και μεγάλα πράσινα μάτια χαμογελά ζεστά στον φακό. Στα μάγουλά της σχηματίζονται λακκάκια.

Η Ανδρονίκη Ξανθοπούλου είναι μέλος του Σωματείου Διερμηνέων ΕΝΓ και Πρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Φόρουμ Διερμηνέων. Συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, έχει εργαστεί ως διερμηνέας σε δελτία ειδήσεων και σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις .
Από το 2010 εργάζεται ως Διερμηνέας Θεατρικών παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2016 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal σε θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και τούρκικα κι έχει πτυχία Γαλλικής Φιλολογίας.


Το 2022, η liminal ένωσε τις δυνάμεις με την Artogether – Τέχνη Ατόμων με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas, 1989). Οι δύο οργανισμοί αποφάσισαν να πορευθούν μαζί καθώς μοιράζονταν το ίδιο όραμα, την ισότιμη συμμετοχή όλων στον πολιτισμό, και πιστεύουν ακράδαντα πως η συνεργασία και η συνέργεια διευκολύνουν τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο των δράσεων τους. Πλέον οι δύο οργανισμοί λειτουργούν ως ένας υπό τη νομική σκέπη της liminal, ενώ ιδρυτικά μέλη της Artogether της έχουν ενταχθεί στα διοικητικά όργανα της πρώτης.


Καταστατικό

Η liminal με την επωνυμία liminal – Πρόσβαση στον Πολιτισμό / liminal- Access to Culture έχει νομική μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. 

Η έδρα της βρίσκεται στην Πλατεία Θεάτρου 6-8, στην Αθήνα.  

Μπορείτε να βρείτε την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού εδώ.

JAMαρία – The Party!
Εκπαίδευση

JAMαρία – The Party!

Μετουσιώνουμε την εκρηκτική ατμόσφαιρα της άνοιξης σε μια υπέροχη JAMαρία – party την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 20:00! Αυτή η JAMαρία έρχεται με ανεβασμένες διαθέσεις και αποχαιρετά την πιο πολύχρωμη εποχή του χρόνου με 3 βασικά στοιχεία – έκπληξη: fancy dressing: φορέστε κάτι fancy που δε λυπάστε να ιδρώσετε! 💎 ένα αγαπημένο τραγούδι: στείλτε μας τραγούδια που θα θέλατε να ακουστούν σε αυτό το υπέροχο πάρτυ! 🎶 χορευτική διάθεση: σε party της JAMαρίας μας δε νοείται να μην το κάψουμε! Αυτοσχεδιάζουμε, βρισκόμαστε, μοιραζόμαστε χώρο, χρόνο και ενέργεια ελεύθερα και απογειωτικά! 💃🏻🕺🏽 Jamαρία = ο θεσμός που έρχεται για να μείνει!Ένα jamming από σώματα που μοιράζονται τον Χώρο και τη συνύπαρξη μέσα από την κίνηση και τον χορό χωρίς κανόνες!Μία Παρασκευή κάθε μήνα καλούμε ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές/τριες με και χωρίς αναπηρία να τζαμάρουμε και να περάσουμε καλά! Read More

Hands Performance Workshop
Εκπαίδευση

Hands Performance Workshop

with Father Chraja Kareola Αποχαιρετούμε την άνοιξη με ένα υπέροχο δίωρο workshop αφιερωμένο στην κίνηση των χεριών μας! Μαζί με την Father Chraja Kareola… Read More

IN+ ART iterations: Είναι η ψηφιακή ισότητα μια ουτοπική ιδέα;
Εκπαίδευση

IN+ ART iterations: Είναι η ψηφιακή ισότητα μια ουτοπική ιδέα;

Φανταστείτε: δεν θα υπάρχουν συστημικά εμπόδια και όλοι (ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου, τη φυλή, τις αναπηρίες ή/και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και άλλους διατομεακούς παράγοντες)… Read More

Empower Women
Εκπαίδευση

Empower Women

Μια δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία είναι εκείνη στην οποία όλες, όλοι και όλα έχουμε ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Για την επιδίωξη αυτού… Read More

Συνεργάτες

Υποστηρικτές