IN+ ART iterations: Είναι η ψηφιακή ισότητα μια ουτοπική ιδέα;

Φανταστείτε: δεν θα υπάρχουν συστημικά εμπόδια και όλοι (ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου, τη φυλή, τις αναπηρίες ή/και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και άλλους διατομεακούς παράγοντες) θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να χρησιμοποιούν και να επωφελούνται από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτές οι ψηφιακές τεχνολογίες θα ήταν κατάλληλες για ποικίλες χρήσεις- θα οργανώνονταν με και μέσω διαφορετικών αξιών και αρχών- και θα βιώνονταν με μυριάδες τρόπους και σε σχέση με τη βιωμένη εμπειρία της ύπαρξής μας στον κόσμο.

 Αφίσα με τις αρχές του Include+. Σε λευκό φόντο, το μαύρο logo του Include+ είναι τοποθετημένο στο κέντρο. Από κάτω σε κίτρινο πλαίσιο είναι γραμμένη η λέξη "Principles". Γύρω τους ακτινωτά καμπύλες γραμμές οδηγούν στις λέξεις: holistic apporach, diversity, collective care, sustainability, responsiveness και meaningful digital inclusion.

 

IN+ ART iterations

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Leeds (The inclusion digital economy network +) για τον ψηφιακό
αποκλεισμό, ο Θωμάς Διάφας πραγματοποίησε σε συνεργασία με τη liminal ένα διήμερο σεμινάριο με θεματικό άξονα τον ψηφιακό αποκλεισμό. Στην διάρκεια του σεμιναρίου, τα συμμετέχοντα άτομα με αναπηρία και μη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και βιώματά τους σε σχέση με τον ψηφιακό αποκλεισμό. Παράλληλος στόχος του σεμιναρίου ήταν τα άτομα να αποκτήσουν κάποιες βασικές γνώσεις κινηματογράφησης και σκηνοθεσίας, με τη χρήση μιας απλής μη επαγγελματικής κάμερας.

Ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος IN+ ART, ο Θωμάς Διάφας προσέγγισε το συγκεκριμένο εργαστήριο με μεθόδους συνεργασίας που εμπνέονται από το παιχνίδι, και πρακτικές που προτείνουν εναλλακτικές στις σχέσεις ιεραρχίας που υπάρχουν σε ένα τυπικό κινηματογραφικό συνεργείο. Το παρόν εργαστήριο συνδέεται με ένα ευρύτερο δίκτυο ερευνητικών προγραμμάτων πάνω στον ψηφιακό αποκλεισμό που πραγματοποιούνται σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

Αφίσα του εργαστηρίου IN+ ART iterations του Θωμά Διάφα σε συνεργασία με τη liminal. Στα αριστερά, η φωτογραφία ενός άνδρα με μούσια, στρογγυλά γυαλιά, καπέλο τζόκεϋ και τζιν μπουφάν στο σταθμό Alexanderplatz στο Βερολίνο. Ψυχρά φώτα κάνουν τα μπλε πλακάκια στον τοίχο του σταθμού να γυαλίζουν και δίνουν στο πρόσωπο του άντρα μια όψη κουρασμένη. Στο κάτω μέρος της αφίσας τα logo της liminal, του The inclusive Digital Economy Network+, του Engineering and Physical Sciences Research Council και του University of Leeds.

 

Για τον Θωμά Διάφα

Ο Θωμάς Διάφας (Θεσσαλονίκη, 1987) είναι Ελληνο-Δομινικανός διεπιστημονικός καλλιτέχνης, ποιητής, σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες και οργανισμούς από όλο τον κόσμο: VestandPage, Nahmad Projects, Central Saint Martins, Cabaret Voltaire Zurich, Marina Abramovic Institute, Athens Biennale, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Contemporary Art Showcase Athens, wearebud. Είναι ο δημιουργός του Thessaloniki Queer Arts Festival. Η πρακτική του περιστρέφεται γύρω από την έννοια της φροντίδας στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Έχει επινοήσει ένα υβρίδιο επιτελεστικών τεχνών που ονομάζεται “Performing the Real”, στοχεύοντας στον προβληματισμό μας για τις διαφορές μεταξύ της πραγματικής ζωής και της τέχνης.