Cityphonic Walks: Listening beyond the limits

Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να ακούσουμε πολυαισθητηριακά την πόλη ως ζωντανό οργανισμό;

Ασπρόμαυρη αφίσα του εργαστηρίου Cityphonic Walks. Χωρισμένη σε τέσσερα νοητά τεταρτημόρια, η αφίσα αποτελείται από γραφιστικά μέρη και λεζάντες. Πάνω αριστερά με μαύρα γράμματα είναι γραμμένο "1+8 ways to stay alive (2024) - for a group of people." Από κάτω, η λέξη "Breathe" επαναλαμβάνεται τρεις φορές με χειρόγραφους μαύρους χαρακτήρες. Στη δεξιά πάνω πλευρά της εικόνας υπάρχουν μόνο μερικές αχνές μουτζούρες και από κάτω είναι γραμμένο "Urban rhythms symphonic piece". Κάτω από τη λεζάντα απλώνονται 13 κάθετες μαύρες λεπτές γραμμές.

Cityphonic Walks

Ποιος είναι ο ήχος σωμάτων που αναπνέουν μαζί; Πώς μεταφράζεται ο παλμός δύο σωμάτων πάνω σε καθημερινά αντικείμενα και εικόνες και πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να ακούσουμε πολυαισθητηριακά την πόλη ως ζωντανό οργανισμό; Τι παραμένει αόρατο, σιωπηλό και άρρητο και τι χρειάζεται να ενδυναμωθεί για να μετατραπεί ένας υπαρκτός χώρος σε δημόσιο; 

Το εργαστήρι Cityphonic Walks: Listening beyond the limits αποτελεί μέρος μιας συμμετοχικής καλλιτεχνικής έρευνας της Ειρήνης Καλογεροπούλου που ξεκίνησε το 2022 στα πλαίσια του Master Performing Public Space (Fontys Academy of the Arts, NL) και έχει ως στόχο να διερευνήσει την ενεργητική ακρόαση ως μια πρακτική φροντίδας και επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου.

Cityphonic Walks: Listening beyond the limits


Το εργαστήρι δομείται σε δύο μέρη – δύο συναντήσεις:

  • Στο πρώτο μέρος, οι συμμετέχοντες εξερευνώντας το πορτρέτο του ρυθμαναλυτή (rhythmanalyst) θα επιδιώξουν να συνθέσουν ένα συλλογικό σώμα που θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς, ένας αλλιώτικος μετρονόμος για να αντιληφθούν στη συνέχεια το σώμα της πόλης. Μέσα από ασκήσεις ενεργητικής ακρόασης, κιναισθησίας και παρατήρησης καταγραφής με άξονα τον χώρο και το σώμα, οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν σε μια διαδικασία αντίληψης των εσωτερικών τους ρυθμών, θα συνθέσουν ομαδικά ηχοτοπία και γραφήματα, θα εξερευνήσουν την πολιτική διάσταση του ήχου (πώς συντίθεται, ποιος τον εκτελεί και για ποιον) επιχειρώντας μια αντιστροφή των παραδεδομένων κανόνων. Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να ανακαλύψουμε τις κρυμμένες ηχητικές αποχρώσεις της καθημερινής ζωής και να δώσουμε την δικιά μας «φωνή» στη φωνή της πόλης; 
  • Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, το πεδίο δράσης μας γίνεται η πόλη. Εκκινώντας από site specific λεκτικές παρτιτούρες θα επιχειρήσουμε έναν ακουστικό περίπατο (soundwalk) o οποίος θα αποτελέσει μια ανοιχτή πλατφόρμα για να αναστοχαστούμε πάνω σε εμπειρίες διευρυμένης ακρόασης στον δημόσιο χώρο. Ποιος έχει δικαίωμα στην πόλη; Πώς ο ήχος δημιουργεί και διαμορφώνει δημοκρατικούς προσβάσιμους χώρους και πώς το σώμα διαδρά με αυτούς; Λαμβάνοντας υπόψη τα ερωτήματα αυτά καθώς και την κοινωνική οργάνωση του χώρου και του χρόνου ως συστήματα που παράγουν σχέσεις εξουσίας, ο ακουστικός αυτός περίπατος στοχεύει να αμφισβητήσει αυτές τις ασυμμετρίες, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα πεδίο για να φανταστούμε μαζί πρακτικές φροντίδας και αλληλεγγύης στην πόλη.

Το εργαστήρι Citypnonic Walks: Listening Beyond the limits  είναι μια πρόσκληση – πρόκληση  να ακούσουμε πέρα απ’ τα όρια μέσω της δόνησης των σωμάτων μας, της παρουσίας μας, των βημάτων μας, της φωνής μας, των λέξεών μας, των κραυγών μας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Ειρήνη Καλογεροπούλου
Πότε: Σάββατο 30/3, 17:00-19:00 & Κυριακή 31/3, 14:00-17:00
Πού: Χώρος liminal (πλατεία Θεάτρου 6-8, Αθήνα)
Δήλωση συμμετοχής στο [email protected] με τίτλο “Cityphonic Walks”. Παρακαλούμε συμπεριλάβετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας καθώς και ένα σύντομο κείμενο πρόθεσης συμμετοχής σας στο εργαστήρι.