Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό

Η αποδοχή του απείρου – Εκδήλωση εξοικείωσης με τον αυτισμό

Το σύμβολο του αυτισμού είναι το μαθηματικό σύμβολο του απείρου που μοιάζει με ένα οριζόντιο οχτάρι και μέσα στις γραμμές του ζωντανεύουν πολλά χρώματα εντείνοντας την έννοια του άπειρου, άνευ ορίων και ατελείωτου του μαθηματικού συμβόλου.

Συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης πάνω στην αναπηρία, η liminal επανέρχεται στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό, με ένα ανοιχτό εργαστήριο στο ΚΠΙΣΝ πάνω σε ζητήματα που αφορούν στις διαταραχές αυτιστικού φάσματος.

Η liminal σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και το TheHappyAct, διοργανώνει μια εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τον αυτισμό και τη νευροδιαφορετικότητα, τα εμπόδια και τους αποκλεισμούς που βιώνουν τα άτομα που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού, όπως και τους δρόμους συμπερίληψης των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

 

Σε έναν φωτεινό εσωτερικό χώρο, άτομα είναι καθισμένα σε καρέκλες σε κύκλο. Φαίνονται να παρακολουθούν μία ξανθιά κοπέλα με γυαλιά που κάθεται απεναντί τους και έχει πλάτη σε μας.

 

Ομιλητές/ Ομιλήτριες

  • Η Μέλανη Ζαχαριάδη, μαθήτρια, εισάγει τους επισκέπτες στον κόσμο του αυτισμού υπό το πρίσμα της βιωματικής της εμπειρίας.
  • Η Μαρία Καρακασίδου, συνιδρύτρια του TheHappyAct και Σύμβουλος Προσβασιμότητας μοιράζεται την τεχνογνωσία της γύρω από τις προσαρμοσμένες ξεναγήσεις για άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
  • Ο Χρήστος Καρακασίδης, ιδρυτής του TheHappyAct και Managing Director αναφέρεται στην αισθητητηριακή προσβασιμότητα, με ποιες δηλαδή συνθήκες τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να απολαμβάνουν ανεμπόδιστα την καθημερινότητα, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.

 

Λίγα λόγια για τον αυτισμό

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σήμερα 1 στα 100 παιδιά εντάσσεται στο φάσμα του αυτισμού.

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή μέρος της ομάδας των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Ο όρος «φάσμα» αναφέρεται στο εύρος και την πολυπλοκότητα των εκφράσεων, των προκλήσεων και των δυνατοτήτων, διαφορετικών για κάθε άτομο. Όπως όλοι μας, κάθε άτομο που εντάσσεται στο φάσμα του αυτισμού είναι μοναδικό. Με αυτό το σκεπτικό, το σύμβολο που έχει υιοθετηθεί από τις σχετικές οργανώσεις ανά τον κόσμο είναι το σύμβολο του απείρου, που συμβολίζει την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Τι: Η αποδοχή του απείρου – Εκδήλωση εξοικείωσης με τον αυτισμό
Πότε: Τρίτη 02/04, 17:00
Διάρκεια: 90’
Πού: Maker Space
Ελεύθερη είσοδος
Οι δράσεις θα συνοδεύονται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ.

 

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στέλνοντας email με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού» στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 216 8091000.

Όλοι οι χώροι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ.


 

Η δράση πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το logo του Ιδύματος Σταύρος Νιάρχος με τα αρχικά ΙΣΝ και SNF σε μπλε και γαλάζιο πλαίσιο.