Train the trainers on Diversity and Inclusion
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Empower Women, η liminal διοργάνωσε ένα 2ήμερο σεμινάριο για τους εμπλεκόμενους φορείς που έφτασαν από όλη την Ευρώπη στην Αθήνα. Το Train the trainers on Diversity and Inclusion σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσφέρει εξειδικευμένη κατάρτιση σχετικά με την διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, τον προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς σχεδιασμό, τις στρατηγικές επικοινωνίας και άλλα συναφή θέματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των δήμων που συμμετέχουν στο έργο.
Το σεμινάριο αυτό είχε ως στόχο την παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης σε τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών υπαλλήλων, κοινωνικών λειτουργών, παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και επικεφαλής της κοινότητας, σε θέματα που αφορούν την προσβασιμότητα και την ισότητα των φύλων. Με την υιοθέτηση μιας προσέγγισης με ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς το φύλο, το σεμινάριο έκανε εκτενή αναφορά και στις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τα μη δυαδικά και τα διαφυλικά άτομα με αναπηρία προωθώντας την ισότητα των φύλων και τις πολιτικές συμπερίληψης στις κοινότητες που συμμετέχουν στο έργο. Απώτερος σκοπός παραμένει η ευαισθητοποίηση και η δημιουργία μιας πιο προσβάσιμης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.
👀 Δείτε εδώ τι έγινε στο Training!
Θεματικές του Train the trainers
Το σεμινάριο επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες σε σχέση με την Διαφορετικότητα και τη Συμπερίληψη:
- Έμφυλα δικαιώματα και ισότητα
- LGBTQI+ ταυτότητες
- Αναπηρία και Προσβασιμότητα
Η ανάπτυξη των τριών αυτών ενοτήτων είχε ως στόχο τα συμμετέχοντα άτομα:
- να είναι σε θέση να εντοπίζουν τις ανισότητες και τα κενά μεταξύ των φύλων στον τομέα της δραστηριότητάς τους,
- να κατανοούν τις θεμελιώδεις έννοιες που σχετίζονται με τη βία λόγω φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας και τη σεξουαλική παρενόχληση,
- να εφαρμόζουν αυτές τις γνώσεις και να λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για τα θέματα αυτά στο χώρο εργασίας τους και τέλος,
- να εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές και να εκπληρώνουν τις ευθύνες τους για τη συμπερίληψη στην καθημερινή τους αλληλεπίδραση στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο.
Οι εισηγήτριες του Train the trainers
Για τη διεξαγωγή αυτών των εκπαιδευτικών ενοτήτων, η ομάδα της liminal συνεργάστηκε με τις παρακάτω εισηγήτριες:
Αλεξάνδρα Βασιλείου
Η Αλεξάνδρα Βασιλείου είναι ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, σύμβουλος οργανισμών, καθώς και συντονίστρια σε δράσεις στην κοινότητα (community work). Έχει εκπαιδευτεί στη Θεωρία Συστημάτων και την εφαρμογή της στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Αθηναϊκό Ινστιτούτο Άνθρωπος. Αργότερα ολοκλήρωσε το Δίπλωμα στη Διεργασία Ομάδας στο Process Work Institute, στο Όρεγκον των ΗΠΑ, και τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχολογία (Ph.D. in Social Psychology) στο Union Institute του Οχάιο. Ζει στην Ελλάδα και εργάζεται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Είναι ιδρυτικό μέλος του Processwork Hub στην Αθήνα και συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, ΜΚΟ, σχολεία και πανεπιστήμια.
Βέρα Λάρδη
Η Βέρα Λάρδη είναι ψυχοθεραπεύτρια ψυχοδράματος και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα ατομικά και με ομάδες.
Είναι δια βίου σπουδάστρια του εφαρμοσμένου θεάτρου και η πρακτική της επίσης περιλαμβάνει έργα σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς με στόχο τη θεραπεία, την δημιουργία κοινότητας, την ένταξη και την κοινωνική αλλαγή. Είναι καλλιτέχνης του θεάτρου Playback, μαέστρος και εκπαιδεύτρια. Είναι ιδρύτρια του Art in Perspective, ενός διεπαγγελματικού δικτύου που συνεργάζεται σε βιωματικές εκπαιδεύσεις και κοινοτικά προγράμματα στην Ελλάδα και διεθνώς για την ένταξη και την επαγγελματική εξουθένωση των επαγγελματιών στον χώρο της περίθαλψης, των καλλιτεχνών, φοιτητών πανεπιστημίων, εκπαιδευτικών και περιθωριοποιημένων ομάδων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ψυχοδράματος Art In Perspective.
Κατερίνα Σεργίδου
Η Κατερίνα Σεργίδου είναι ερευνήτρια-εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Διοτίμα και κοινωνική ανθρωπολόγος. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στις Σπουδές Φύλου και Φεμινιστικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων. Έχει δραστηριοποιηθεί ως εκπαιδεύτρια για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των διακρίσεων και ως Αξιολογήτρια και Ερευνήτρια σχεδίων για την ισότητα των φύλων στο Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας στη Βιέννη. Έχει διεξαγάγει εκτεταμένη έρευνα στην Ελλάδα και στην Ισπανία πάνω στις συγκρούσεις των φύλων στις πολιτιστικές αναπαραστάσεις και τελετουργίες. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την προώθηση κοινοτήτων γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ για την ενδυνάμωση και την αλληλεγγύη, τη φεμινιστική εκπαίδευση ενηλίκων, τις φεμινιστικές μεθοδολογίες στην κοινωνική έρευνα και την ενσωμάτωση της τέχνης σε φεμινιστικές μορφές κοινωνικού ακτιβισμού.
Επόμενα βήματα
Εν όψει του FemFest που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2024 στη Λεμεσό της Κύπρου, ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς διοργανώνει το Artistic Voices. Φωτίζοντας την Ισότητα για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια του αύριο, προσκαλεί νέους και νέες ηλικίας 12-18 ετών να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους σχετικά με την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από ψηφιακά εικαστικά έργα. Τα έργα που θα συμμετάσχουν θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένη έκθεση στο πλαίσιο του FemFest.
Κριτήρια επιλεξιμότητας:
- Κάλεσμα ανοικτό σε νέους/ες ηλικίας 12-18 ετών από όλη την Ευρώπη.
- Κάθε συμμετέχων/ουσα ή κάθε ομάδα συμμετεχόντων/ουσών μπορεί να υποβάλει ένα πρωτότυπο εικαστικό καλλιτεχνικό έργο.
- Κάθε υποβολή θα πρέπει να συνοδεύεται από το όνομα του/της/των καλλιτέχνη/ιδας/ων, το σχολείο, τη χώρα-πόλη, έναν τίτλο και μια σύντομη δήλωση (έως 150 λέξεις) που να εξηγεί την έμπνευση και το μήνυμα πίσω από το έργο τέχνης.
Μορφή Εικαστικών Τεχνών
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν μπορούν να περιλαμβάνουν διάφορες ψηφιακές εικαστικές τέχνες, αγκαλιάζοντας ένα ευρύ φάσμα δημιουργικής έκφρασης, όπως για παράδειγμα, ψηφιακή φωτογραφία, ψηφιακή ζωγραφική, βίντεο, ψηφιακά κινούμενα σχέδια, κ.ά.
Έργα με παραδοσιακά μέσα θα γίνουν δεκτά εφόσον αποστέλλονται σε ψηφιακή μορφή (φωτογραφίες υψηλής ποιότητας ή σαρώσεις).
Μπορείτε να στείλετε την πρόταση σας με email στο [email protected] με θέμα Artistic Voices Call ως τις 30 Αυγούστου 2024.
Μείνετε συντονισμένοι/ες για τα επόμενα!
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές.