Ody Icons: πιο ανατρεπτικοί από ποτέ!

Ody Icons: πιο επίκαιροι από ποτέ, πιο ανατρεπτικοί από ποτέ!

Σε ένα στούντιο τηλεοπτικών ειδήσεων μία γυναίκα με μαύρο φράκο και λευκό πουκάμισο με μακρύ γιακά και μανίκια νοηματίζει δίπλα από έναν νεαρό μελαχρινό άντρα με λευκό κοστούμι. Κάτω από το σακάκι του κόκκινα κρόσια ανεμίζουν στην κίνησή του καθώς ένα παγωμένο χαμόγελο απλώνεται στο πρόσωπό του. Και οι δύο έχουν κόκκινα πετράδια κάτω από τα μάτια που θυμίζουν ματωμένα δάκρυα. Ανάμεσά τους περνά με μπλε γράμματα ο τίτλος Cosmos Island. Στο κάτω μέρος, σε πλαίσιο υποτίτλων είναι γραμμένο "Good afternoon everyone and welcome to Cosmos Island!"

Απολαύστε το νέο μουσικό video των Ody Icons και ταξιδέψτε μαζί τους στο Cosmos Island! Ο εμβληματικός ξεναγός σας και οι φαντασμαγορικές βοηθοί του με κόκκινα δάκρυα στα μάτια σας καλωσορίζουν σε έναν κόσμο ξένοιαστο, ασφαλή και βασανιστικά απλό!… Ο Ody με τις μπουρλέσκ εμφανίσεις του που σφίζουν από λεπτή ειρωνεία συναντά εδώ το καμπαρέ και το σαρδόνιο χιούμορ των Tiger Lillies! Στο Cosmos Island, πολιτικά πρόσωπα, γνωστά για τις αυταρχικές τους θέσεις, παίρνουν σάρκα και οστά μέσω της τεχνικής του deep fake. Χλευάζοντας τη σύγχρονη κουλτούρα των τηλεοπτικών εκπομπών που φιλοξενούν πολιτικούς όσο ακραίες απόψεις κι αν φέρουν, που μας δείχνουν σε τρισδιάστατη αναπαράσταση τους θανάτους αθώων ανθρώπων, ενώ στο μεταξύ μας ψυχαγωγούν πουλώντας μας καλοφτιαγμένα ψέματα, οι Ody Icons μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή πραγματικότητα.

Το προσβάσιμο video είναι σκηνοθετημένο από τον χορογράφο Χάρη Κούσιο και τον Ody Icon και τον Συντονισμό των Υπηρεσιών Προσβασιμότητας αναλαμβάνει ο Χρίστος Παπαμιχαήλ. Στο video συμμετέχουν τέσσερις γυναίκες διερμηνείς της νοηματικής, η Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, η Όλγα Δαλέκου, η Σοφία Ζάγκα και η Τριανταφυλλή- Μαρία Καραγκιόζη ενώ η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Νατάσα Γιάμαλη μας παρουσιάζει τον Εθνικό Ύμνο του Cosmos Island, όπως οι δημοσιογράφοι των κρατικών τηλεοράσεων στις δικτατορίες.

 

 

Το Cosmos Island γράφτηκε κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Μόλις είχα μετακομίσει πίσω στην Αθήνα και έμενα τότε στο Μεταξουργείο. Τα βράδια που υπήρχε ο κατ’οίκον περιορισμός, όταν έβγαζα βόλτα τον σκύλο μου συναντούσα κυρίως τοξικομανείς που τους πετούσαν οι άνθρωποι καυτό νερό από τα μπαλκόνια για να φύγουν από τις πυλωτές τους και μετά τους κυνηγούσε η αστυνομία στα στενά. Στην τηλεόραση διαγγέλματα, στατιστικές, θάνατοι. Ενώ απέναντι από το μικρό παράθυρο του δωματίου που νοίκιαζα έβλεπα την ταμπέλα ενός κλειστού ξενοδοχείου που λεγόταν Cosmos Hotel. Αυτό λοιπόν είχε ένα μπαρ από την πίσω πλευρα που λεγόταν Cosmos Island Cafeteria. Έτσι επιστρέφοντας στο πιάνο μου συνδέθηκαν στο νου μου η πραγματικότητα και το ξενοδοχείο. Έτσι γράφτηκε σε ένα βράδυ το Cosmos Island.

Ody Icons

 

Ody Icons: πιο προσβάσιμοι από ποτέ!

Οι Ody Icons συγκαταλέγονται ανάμεσα στους καλλιτέχνες που βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση σε σχέση με εργαλεία και μεθόδους που μπορούν να καταστήσουν την πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά ισότιμη προς όλους. Σε κάθε μας συνεργασία, εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο και το προσβάσιμο αποτέλεσμα που παρουσιάζουμε στο κοινό είναι ολοένα και πιο απολαυστικό!

Κορίτσια και αγόρια με ρούχα σε έντονα χρώματα έχουν τα χέρια σηκωμένα ψηλά σα να εκτελούν όλα μαζί μια χορογραφία. Με μαύρα γράμματα ο τίτλος Working out my little muscles.Γνωρίσαμε τους Ody Icons το 2017, μέσα από το Supermelancholic ,διασκευή του γνωστού τραγουδιού του Φοίβου Θα μελαγχολήσω, με το οποίο μας σύστησε στο χιουμοριστικό και μελαγχολικό του σύμπαν. Τον Δεκέμβριο του 2020, κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τη liminal το ντεμπούτο κομμάτι – μανιφέστο Working Out My Little MusclesΤο video έγινε προσβάσιμο σε Κ/κωφά ή/και βαρήκοα άτομα μέσω διερμηνείας και υποτιτλισμού. Έκτοτε, διατηρούμε μια σταθερή συνεργασία καθιστώντας όλα τα μουσικά video του προσβάσιμα. Τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησε το EP album drama σε παραγωγή του Φώτη ingie Παπαθεοδώρου και το ομώνυμο δεκάλεπτο φιλμ drama, σε σκηνοθεσία του χορογράφου Χάρη Κούσιου, που συνόδευσε τα τρία τραγούδια του δίσκου. Το drama στη συνέχεια κυκλοφόρησε προσβάσιμο και σε τυφλά άτομα καθιστώντας το το πρώτο καθολικά προσβάσιμο μουσικό video στην Ελλαδα.

Σε ένα σχεδόν σεληνιακό βραχώδες τοπίο με έντονα τα φώτα των αστεριών στον ουρανό, σε ένα κυκλικό πλαίσιο στο κέντρο ένας άντρας με κοσμήματα κάτω από τα μάτια σαν δάκρυα κοιτά χαμηλά. Φορά κοντό γαλάζιο σακάκι πάνω από τον γυμνό του κορμό, χρυσά λεπτά κολιέ και δαχτυλίδια και ένα μπεζ παντελόνι. Πάνω αριστερά με καλλιγραφικά πορτοκαλί γράμματα αναγράφεται Ody Icons και στο κάτω μέρος με έντονα μπεζ Drama EP.Το Cosmos Island είναι το δεύτερο single από το επερχόμενο άλμπουμ των ody icons με τον τίτλο POLYDRAMA, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2023. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό δείγμα δουλειάς σε σχέση με το πρώτο single που είχε κυκλοφορήσει τον Μάιο με τον τίτλο Sóse και τα δύο σε παραγωγή Φώτη ingie Παπαθεοδώρου και ody icons.

 

Ody Icons: πιο αιχμηροί από ποτέ!

♪ Simple rules simple life
Simple jobs simple minds
Simple nature simple time
Simple love simple money

Simple work from home it’s fun
Simple only walk don’t run
Simple dogs simple cats
Simple animals behind the bars ♪

➜ Βρείτε το τραγούδι σε όλες τις πλατφόρμες
https://orcd.co/cosmosisland

 

Συντελεστές προσβασιμότητας

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Τριανταφυλλή- Μαρία Καραγκιόζη
Υποτιτλισμός για κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Συντονισμός: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Προσβασιμότητα: liminal