Το Κλικable στη Vamvakou Revival

Στις 15 και 16 Ιουλίου, το συμπεριληπτικό εργαστήρι φωτογραφίας της liminal ταξιδεύει στη Βαμβακού!

 

Μετά την παρουσίαση του εργαστηρίου στον Χώρο της liminal, στην Πλατεία Θεάτρου, στις 27 Ιουνίου και την περιήγηση των συμμετεχόντων στο αστικό περιβάλλον, το Κλικable θα φτάσει στη Βαμβακού της Λακωνίας στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Vamvakou Revival!

 

Δύο χέρια που σμίγουν γίνονται η φωλιά ενός φωτογραφικού φακού καθώς ένα τρίτο χέρι από πάνω τον αγκαλιάζει με τα ακροδάχτυλά του.

Κλικable: Η Βαμβακού με τα μάτια κλειστά!

Ένα Blindfold Photography Workshop έρχεται στο Vamvakou Experience Festival το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιουλίου. Το Κλικable project απελευθερώνει τη φωτογραφία από την κυριαρχία της όρασης και ενεργοποιεί την ακοή, την όσφρηση, την αφή και την αίσθηση του περιβάλλοντα χώρου χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο αισθητήριο όργανο μας, το δέρμα.

Σε έναν πολυσύχναστο πεζόδρομο, μια γυναίκα γύρω στα 30 με κοντά καστανά μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά ηλίου και λευκό μπαστούνι στο δεξί της χέρι είναι στραμμένη προς τον ήλιο. Το φως που πέφτει πάνω της αναδεικνύει το κιτρινωπό φόρεμα της που το γυαλιστερό του ύφασμα είναι καλυμμένο με λαχούρια. Η γυναίκα φορά ένα χοντρό μπουφάν από πάνω, ενώ στη μέση της έχει περασμένο ένα τσαντάκι μέσης σε μπορντώ χρώμα με υφή που θυμίζει δέρμα φιδιού. Ο κόσμος γύρω της με μπαλόνια, στολές ή περούκες μας φανερώνει πως μάλλον είναι περίοδος καρναβαλιού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κλικable Project απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς οπτική βλάβη και σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν νέα μονοπάτια στην τέχνη της φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα εκπαιδευτούν με τη βοήθεια των εισηγητών σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και θα ασκηθούν στη μέθοδο της «τυφλής φωτογράφισης» (Blindfold), ενώ θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους σε εξωτερικό χώρο με τη χρήση της ψηφιακής κάμερας τους ή της κάμερας του κινητού τους.

 

 

Εκπαιδευτικοί στόχοι Κλικable

 

Οι στόχοι του εργαστηρίου είναι:

  • η εξερεύνηση της Βαμβακούς με εναλλακτικές μεθόδους και η ανάδειξη της ομορφιάς της με δημιουργικό τρόπο,
  • η εξοικείωση και η εκπαίδευση ατόμων με οπτική βλάβη σε τεχνικές φωτογραφίας και η ενδυνάμωση τους με δεξιότητες που ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα
  • η εκπαίδευση επαγγελματιών ή ερασιτεχνών φωτογράφων σε νέες προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογράφισης και
  • η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα συμπερίληψης στον πολιτισμό μέσα από μία βιωματική εκπαιδευτική διαδικασία

 

Σε έναν κλειστό χώρο με τζαμαρία στο βάθος και γκρι τοίχους γύρω, μία νεαρή μελαχρινή γυναίκα σε προφίλ με ακουστικά στα αυτιά της βγάζει με το αριστερό της χέρι μια μωβ μάσκα ύπνου που κάλυπτε τα μάτια της και κοιτάζει ευθεία μπροστά της σα να παρατηρεί κάτι. Γύρω της κι άλλοι άνθρωποι με ακουστικά και μάσκες μοιάζουν να ακολουθούν μια παρόμοια διαδικασία.

Δύο λεπτές καμπύλες μαύρες γραμμές δεξιά πάνω και αριστερά κάτω δημιουργούν αδρά το περίγραμμα μιας φωτογραφικής μηχανής. Στο κέντρο, ο φακός της σα μάτι αποτελείται από δύο ομόκεντρους κύκλους. Ο εσωτερικός κύκλος σαν την κόρη του ματιού είναι μαύρος και πλαισιώνεται από έναν εξωτερικό κύκλο το εσωτερικό του οποίου είναι λευκό και θυμίζει το ασπράδι του ματιού. Στο κάτω μέρος με μαύρα λεπτά γράμματα αναγράφεται Κλικable.Η ιστορία του Κλικable

Το Κλικable project πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2018 στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού οργανισμού liminal σε συνεργασία με τον ινδικό οργανισμό Beyond Sight Foundation και υπό την επιμέλεια του Partho Bhowmick και ολοκληρώθηκε με δύο ομαδικές εκθέσεις.

 


➡️ Χρήσιμες πληροφορίες

💡 Κλικable project
📅 Σάββατο 15/07/2023, 16:00 – 19:00
📍 Ρολόι Βαμβακούς στην Βαμβακού Λακωνίας (Χάρτης)
και 
📅 Κυριακή 16/07/2023, 12:00 – 15:00
📍 Πλατεία Βαμβακούς στην Βαμβακού Λακωνίας (Χάρτης)

Κατάλληλο για ενηλίκους
Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα
Είσοδος: Δωρεάν

Περισσότερες πληροφορίες και φόρμες συμμετοχής για το Σάββατο 15/07 θα βρείτε εδώ και για την Κυριακή 16/07 θα βρείτε εδώ.