“Έχουν τα Ρομπότ συναισθήματα;” on tour!

Σε μία σκηνή θεάτρου, ένα άσπρο πλαίσιο οριοθετεί ένα τετράγωνο στο μαύρο πάτωμα. Στη μία γωνία του στέκεται όρθιος ένας νεαρός άνδρας με σύνδρομο down με τα χέρια του κολλημένα σφιχτά πάνω στο σώμα του. Έχει μακριά καστανά μαλλιά σε κοτσίδα, μαύρα ρούχα και φορά επιγονατίδες. Μέσα στο πλαίσιο, μία γυναίκα σε αμαξίδιο κινείται προς τα αριστερά με προφίλ σε μας. Φορά κι εκείνη μαύρα ρούχα και στο κεφάλι της έχει ένα μαύρος κράνος με μακριές βελόνες που θυμίζει αχινό.

 

Ο Μανώλης Σαριδάκης και τα Ρομπότ του ταξίδεψαν στο Novi Sad της Σερβίας και στην Λευκωσία της Κύπρου!

Κύπρος – Λευκωσία

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας Η παράσταση Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα; του Μανώλη Σαριδάκη παρουσιάστηκε μαζί με την παράσταση Re-call Reloaded της Βενετσιάνας Καλαμπαλίκη.

Πραγματοποιήθηκαν δυο παραστάσεις, μια βραδινή για το ευρύ κοινό και μια πρωινή για μαθητές. Και οι δυο παραστάσεις άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό της Κύπρου με αποκορύφωμα την συζήτηση που ακολούθησε της μαθητικής παράστασης. Στην συζήτηση, μαθητές και μαθήτριες δημοτικού και γυμνασίου και οι συντελεστές αντάλλαξαν σκέψεις και εντυπώσεις σχετικά με τις δυο παραστάσεις.

 

 

Σερβία – Novi Sad

Ο οργανισμός Per.Art από τη Σερβία, μέλος του δικτύου Europe Beyond Access διοργάνωσε στο Novi Sad το Europe Beyond Access-Dis-Festival #2. Με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η συμπεριληπτική παράσταση Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα; του Μανώλη Σαριδάκη φιλοξενήθηκε στον χώρο FABRIKA, Institution Student’s Cultural Center, όπου παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11 Οκτωβρίου 2022.

Σε μία μαύρη θεατρική σκηνή, στην αριστερή πλευρά, ένας ψηλός άνδρας ντυμένος με μαύρα ρούχα πληκτρολογεί όρθιος σε ένα λάπτοπ που βρίσκεται ανοιχτό σε έναν ψηλό πάγκο μπροστά του. Στο κέντρο της σκηνής, στέκεται ένας νεαρός άνδρας με σύνδρομο down με τα χέρια του κολλημένα σφιχτά πάνω στο σώμα του. Έχει μακριά καστανά μαλλιά σε κοτσίδα, μαύρα ρούχα και φορά επιγονατίδες. Πίσω τους, προβάλλονται σε ένα πανί υπότιτιτλοι στα σερβικά και στα αγγλικά.

 

Η παράσταση που θα δείτε έχει σχέση με τα ρομπότ. Επέλεξα αυτό το θέμα, επειδή καμιά φορά νιώθω κι εγώ σαν ρομπότ. Πήρα μια συνέντευξη και έκανα έρευνα για να μάθω για τα ρομπότ. Πώς κινούνται και πώς βοηθάνε τους ανθρώπους; Είχα κάποια ερωτήματα: Έχουν τα ρομπότ μηχανική καρδιά; Το μυαλό των ρομπότ είναι ίδιο με το μυαλό των ανθρώπων; Τα ρομπότ κάνουν δουλειές χωρίς να βαριούνται; Τα ρομπότ κάνουν ό,τι θέλουν εκείνα ή ό,τι θέλει ο άνθρωπος; Ελπίζω να νιώσετε χαρούμενοι όταν δείτε την παράστασή μου.

—Μανώλης Σαριδάκης

 

Πέρα από τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ, οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέλη της Per.Art και performers από όλον τον κόσμο που συμμετείχαν με δικές τους δράσεις στο πρόγραμμα. Αξιομνημόνευτη ήταν η επίσκεψη της ομάδας σε πρόβα της παράστασης  We are not monsters  στην Gallery of Matica Srpska και η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε.

Φωτογραφίες από Σερβία: @erdelji_marija