Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;

Onassis New Choreographers Festival 9 — ONC 9

 

Σε έναν χώρο πλυμμηρισμένο από μπλε νέον φωτισμό που θυμίζει ντίσκο, οχτώ άνθρωποι μοιάζουν να χορεύουν. Άλλοι όρθιοι, άλλοι σε αναπηρικά αμαξίδια με στολές που παραπέμπουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας μοιάζουν να έχουν παραδοθεί στον ρυθμό της μουσικής.

 

η liminal θα είναι εκεί υποστηρίζοντας την πρωτότυπη χορογραφία τού Μανώλη Σαριδάκη «Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;»!

 

«Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;» μας ρωτά ο Μανώλης Σαριδάκης και μας καλεί να μοιραστούμε το ίδιο dance floor με το έργο που δημιούργησε στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access και της δέσμευσης της Στέγης σε ζητήματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον χορό.

 

Η παράσταση που θα δείτε έχει σχέση με τα ρομπότ. Επέλεξα αυτό το θέμα, επειδή καμιά φορά νιώθω κι εγώ σαν ρομπότ. Πήρα μια συνέντευξη και έκανα έρευνα για να μάθω για τα ρομπότ. Πώς κινούνται και πώς βοηθάνε τους ανθρώπους; Είχα κάποια ερωτήματα: Έχουν τα ρομπότ μηχανική καρδιά; Το μυαλό των ρομπότ είναι ίδιο με το μυαλό των ανθρώπων; Τα ρομπότ κάνουν δουλειές χωρίς να βαριούνται; Τα ρομπότ κάνουν ό,τι θέλουν εκείνα ή ό,τι θέλει ο άνθρωπος; Ελπίζω να νιώσετε χαρούμενοι όταν δείτε την παράστασή μου.

—Μανώλης Σαριδάκης

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο «Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;» του Μανώλη Σαριδάκη δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access και της διαρκούς δέσμευσης της Στέγης απέναντι σε ζητήματα πρόσβασης στον χώρο της τέχνης και του χορού, ειδικότερα. Το γεγονός ότι, στη χώρα μας, τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση του χορού καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την υποστηρικτική λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος για τους καλλιτέχνες.

Φέτος στη Στέγη, στο πλαίσιο του προγράμματος, ανατέθηκε η δημιουργία τριών έργων μικρής διάρκειας σε τρεις νέους χορογράφους με αναπηρία. Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν σε μορφή work-in-progress τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ θα υποστηριχθεί και η περαιτέρω ανάπτυξή τους. Το έργο του Μανώλη Σαριδάκη επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο φετινό Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, ONC9. Μέχρι στιγμής, η επαγγελματική εξέλιξη καλλιτεχνών με μαθησιακές αναπηρίες έχει υποστηριχθεί ποικιλοτρόπως από το Europe Beyond Access και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ανάθεση παρουσιάζεται και πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Με την αφοπλιστικά οξυδερκή σύλληψή του, ο Μανώλης Σαριδάκης καταπιάνεται με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα των ρομπότ, πλέκοντας το κρίσιμο ζήτημα του ελέγχου και της τεχνητής αλλά και συναισθηματικής νοημοσύνης με τον δικό του αγώνα για αυτονομία και ελεύθερη έκφραση. Ο ίδιος ο χορογράφος προγραμματίζει επί σκηνής τα «ρομπότ» να εκτελέσουν το καθένα και όλα μαζί από έναν προσωπικό χορό και, στη συνέχεια, τα μεταφέρει σε ένα εικονικό bar/club, όπου θα τους δώσει νέες εντολές για συναισθήματα on demand! Πάνω στην πίστα και πίνοντας από ένα Screwdriver, το κάθε ρομπότ θα αναμετρηθεί με το συναίσθημα που του έχει ανατεθεί, οδηγώντας σε μια ανατροπή των σχέσεων και στην κορύφωση της sci-fi περιπέτειας του προγραμματιστή-χορογράφου Μανώλη Σαριδάκη.

 

Σε έναν σκοτεινό χώρο, ένας νεαρός άντρας με κοντοκουρεμένα καστανά μαλλιά φορά μαύρο πουκάμισο σεφ κουμπωμένο με διπλή σειρά κουμπιών μέχρι το λαιμό. Έχει τα χέρια του προτεταμένα διαγώνια μπροστά και τις παλάμες τεντωμένες στο πλάι και κοιτάζει με ύφος αποφασιστικό χαμηλά μπροστά του σαν κάτι να ετοιμάζει.

 

Συντελεστές

Ιδέα: Μανώλης Σαριδάκης
Χορογραφία: Μανώλης Σαριδάκης, σε συνεργασία με τους/τις χορευτές/τριες
Χορεύουν: Ολυμπία Αντωνενα, Ειρήνη Κουρούβανη, Χρήστος Χριστακόπουλος, Μανώλης Σαριδάκης
Δραματουργία – Mentoring: Μέντη Μέγα
Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Ρέντζου
Πρωτότυπη Μουσική: Χρήστος Χριστακόπουλος
Ακούγεται, επίσης, το κομμάτι “TECHNO ESKALATION!!!” του Max Minimal
Εκτέλεση Παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ – LIMINAL
Οργάνωση Παραγωγής, Υπεύθυνη Καλλιτεχνικών δράσεων EUROPE BEYOND ACCESS: Χριστίνα Λιάτα – ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Συντονισμός ευρωπαϊκών προγραμμάτων: Ντόρα Βουγιούκα – ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
Ευχαριστίες: Νίκη Σαριδάκη, Φωτεινή Γιώτη, Γιάννης Μακρής, Μανώλης Ανδριωτάκης, Ροδιά Βόμβολου

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρα: Παρασκευή 11 – Κυριακή 13 Μαρτίου
Ώρα: 17:00 & 18:30
Χώρος: Back of House
Διάρκεια: 17 λεπτά

Εισιτήρια:
Κανονικό: 7 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €
Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεA: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

ONC9
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι ίδιο και τις τρεις ημέρες

Έξι περίπου ώρες είναι η συνολική διάρκεια του φεστιβάλ για όποιον επιλέξει να παρακολουθήσει όλες τις παραγωγές σε μια ημέρα

Ισχύει ελεύθερη είσοδος για τα δύο installations, που είναι προσβάσιμα στο κοινό από τις 16:30 έως τις 22:45

 

logo χορηγών Στέγης. Στα αριστερά αναγράφεται "στο πλαίσιο του Europe Beyond Access" και στα δεξιά "Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".