της Λοριάνας Πέπι.

Το Σαββατοκύριακο 8-9 Απριλίου το Impact Hub Athens φιλοξένησε τις Liminal Open Days, ένα διήμερο γεμάτο έμπνευση και δημιουργικότητα, με στόχο την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη στο θέατρο. Άτομα με διαφορετικά backgrounds και διαφορετικές ιστορίες ήρθαν κοντά για να ζήσουν την εμπειρία της Liminal.

Το διήμερο ξεκίνησε με ασκήσεις γνωριμίας μεταξύ των εκπαιδευτών, των διοργανωτών και των συμμετεχόντων. Ο καθένας παρέδιδε -εκτός από το όνομά του- και κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό του και, τέλος, το αντικείμενο που θεωρεί ότι τον χαρακτηρίζει. Ήρθαμε σε επαφή με το «Θέατρο Playback» και είδαμε τις ιστορίες μας να παίρνουν σάρκα και οστά προκαλώντας συγκίνηση, δίνοντας χαρά και ίσως προβληματίζοντάς μας για το αύριο. Ύστερα χωριστήκαμε σε ομάδες για να παρακολουθήσουμε τα “μαθήματα” του χορού και της υποκριτικής. Στο πρώτο μάθημα κλείσαμε όλοι τα μάτια και χορέψαμε με κάποιον παρτενέρ στους ρυθμούς της μουσικής απελευθερώνοντας τις αισθήσεις μας, ενώ στο δεύτερο διαδραματίσαμε μία μικρή ιστορία ώστε να μπούμε στο «πετσί του ηθοποιού».

Η επόμενη μέρα μας βρήκε όλους «δεμένους» και έτοιμους να ξεκινήσουμε λίγη θεωρία. Στα πλαίσιά της, μιλήσαμε και για το τί είναι θέατρο για τον καθένα από εμάς και πώς αντιλαμβανόμαστε την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη σε αυτό. Πολύ ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι ο καθένας είχε μία διαφορετική αντίληψη για το τί είναι θέατρο, η πραγματικότητα όμως είναι ότι θέατρο είναι όλα εκείνα μαζί χωρίς καμία εξαίρεση. Και κάπως έτσι καταλήξαμε στην συμπερίληψη και στο ποιά μέτρα μπορούν/ θα έπρεπε να παρθούν για να οδηγηθούμε σε ένα πιο προσβάσιμο θέατρο. Στις επόμενες ώρες παρακολουθήσαμε μαθήματα μουσικής, υποκριτικής, σκηνοθεσίας και ενδυματολογίας. Απομυθοποιήσαμε το μύθο που λέει ότι «μόνο εκλεκτοί μπορούν να τραγουδήσουν», είδαμε τις χθεσινές ιστορίες μας να παίρνουν μία τροπή και ένα φινάλε και, τέλος, μιλήσαμε για τον κόσμο του θεάτρου στην Ελλάδα.

Εν κατακλείδι, η συμμετοχή στις Liminal Open Days ήταν μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές γιατί συνειδητοποιήσαμε  ότι ο καθένας μπορεί να παίξει θέατρο, αρκεί να υπάρχει θέληση και φαντασία. Το διήμερο έκλεισε με όλους να τραγουδούν στους στίχους του «Κεμάλ» και τραβώντας μια αναμνηστική φωτογραφία ως «σωστοί πρωταγωνιστές της πραγματικής ζωής».

Ευχαριστούμε Liminal.

 

Pin It on Pinterest