Ξενάγηση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στην έκθεση Akin στον TAVROS

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου (12:00) στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων γύρω από την έκθεση Akinο TAVROS σε συνεργασία με τη liminal διοργανώνουν ξενάγηση έκθεσης στα ελληνικά με την Ειρήνη Φουντεδάκη και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

Η έκθεση Akin (στα ελληνικά “συγγένεια”) σε επιμέλεια της Μαρίας-Θάλειας Καρρά αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ δύο σημαντικών και πρωτοπόρων καλλιτεχνών, της Céline Condorelli και της Angela Melitopoulos.

 

Trailer για την Ξενάγηση στην Ε.Ν.Γ.: 

 

Λίγα λόγια για την έκθεση Akin

Φωτογραφία από καφέ και λευκές ίνες δημιουργούν έναν ιστό που θα μπορούσε να είναι κοντινή λήψη από το δέρμα κάποιου ζώου με το τρίχωμά του.
📷 Στάθης Μαμαλάκης / Stathis Mamalakis

Η Céline Condorelli και η Angela Melitopoulos μοιράζονται μια στενή φιλία και έχουν συμμαχήσει καλλιτεχνικά μοιράζοντας μεταξύ τους την ερευνητική διαδικασία, τις σημειώσεις τους, ακόμα και την διδασκαλία. Οι κοινές τους αντιλήψεις και η δέσμευσή τους στην φιλική τους σχέση και συνεργασία, αλλά και οι γενναίες ακούραστες προσπάθειες τους να αναπαραστήσουν τη δομική πολυπλοκότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε ήταν η κινητήρια δύναμη της έκθεσης.

Μέσα από τις ονειρικές καταστάσεις που δημιουργεί το έργο τους, αναδύεται ένας αστερισμός αλλό-κοσμων και από-κοσμων ιδεών. Πρόκειται για μια μορφή συλλογικής δημιουργίας κόσμων, που μας ωθεί να ξαναφανταστούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, σε μια προσπάθεια να «ξεκολλήσουμε». Για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόθεση, οι δύο καλλιτέχνιδες δανείζονται μια πληθώρα εργαλείων και στρατηγικών από ιθαγενείς πρακτικές και άλλες μορφές νοημοσύνης – στην περίπτωση της Melitopoulos από τους πολιτισμούς των Titjikala, Yuendumu και Lajamanu της Αυστραλίας και στην περίπτωση της Condorelli από την αρχαία τεχνολογία των κεφαλόποδων.

 

Κοντινή λήψη από εικαστικό έργο. Από το μαύρο φόντο προκύπτει η φωτογραφία ενός μπεζ ακαθόριστου σχήματος που θυμίζει κάποιον ιστό του σώματος σε κοντινή λήψη. Διακλαδώσεις σαν κλαράκια παραπέμπουν στις απολήξεις των νεύρων. Πάνω στη φωτογραφία είναι κολλημένες φωτογραφίες φυτών της στεριάς και της θάλασσας, μέρος ενός κόκκαλου και κομμάτι ενός ψιλοτάβανου εσωτερικού χώρου με γραφείο.
📷 Στάθης Μαμαλάκης / Stathis Mamalakis

 

Στο Akin, η Condorelli και η Melitopoulos, για μια σύντομη χρονική περίοδο, μας προσκαλούν να δώσουμε την προσοχή μας στα περίπλοκα πλαίσια που περιέχουν τη ζωή μας και να γίνουμε μέρος της συνομιλίας τους, να σκεφτούμε μαζί τους. Το Akin μας δίνει το χρόνο και τον χώρο για έναν γενναίο κριτικό στοχασμό, για να αναρωτηθούμε για την εξελικτική και τεχνολογική ιστορία μας, ενώ ταυτόχρονα μας προσκαλεί να αναδιαμορφώσουμε με τόλμη τη μελλοντική μας σχέση με τον κόσμο.

Και οι δύο καλλιτέχνιδες, μέσα από τις δικές τους ξεχωριστές πρακτικές, αλλά και με την ασυνήθιστη συγγένειά τους, μας ζητούν να συντονιστούμε ξανά με μυθολογικούς, αρχαίους κόσμους, να κατανοήσουμε το μοριακό και το απέραντο ως μια μοναδική επικράτεια και να μάθουμε από την μεταμόρφωση του αστραφτερού δέρματος ενός ονειροπόλου κεφαλόποδου.

 

Σε εκθεσιακό χώρο είναι στημένη μια οθόνη προβολής ανάμεσα σε δύο κολώνες. Πάνω της προβάλλεται ένα τοπίο με ξηρή βλάστηση, κόκκινο χώμα και σκόρπια πράσινα δέντρα εδώ κι εκεί κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό. Στο σκοτεινό χώρο της έκθεσης, φαίνονται αμυδρά στο βάθος και άλλα εκθέματα.
📷 Στάθης Μαμαλάκης / Stathis Mamalakis

Χρήσιμες πληροφορίες για την εκδήλωση

🔎 Ξενάγηση στην έκθεση Akin στα ελληνικά με την Ειρήνη Φουντεδάκη και στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
📅 Ημερομηνία: 25 Νοεμβρίου 2023
🕛 Ώρα: 12:00 μ.μ.
📍 Χώρος: TAVROS (Αναξαγόρα 33, 177 78, Ταύρος, Αθήνα)
🌐 Περισσότερα για την έκθεση: https://tavros.space/el/projects/akin/


Με την υποστήριξη των ifa – Institut für Auslandsbeziehungen και Goethe Institut Athen.
Η συμμετοχή της Céline Condorelli στην έκθεση υποστηρίζεται από το Directorate-General for Contemporary Creativity of the Italian Ministry of Culture under the Italian Council programme (12η έκδοση, 2023), που στοχεύει στην προώθηση της σύγχρονης Ιταλικής τέχνης παγκοσμίως.