“Worthy to be remembered” – Ομάδα εστίασης

Χαρακτικό έργο σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις του Τάσσου. Μπροστά, ένας στρατιώτης με φουστανέλα και μακρύκανο όπλο σημαδεύει έναν ανάπηρο αγωνιστή που κρατά το πουκάμισό του ανοιχτό και μια μικρή ελληνική σημαία έτοιμος να δεχτεί το βόλι. Πίσω αιμόφυρτα σώματα πεσμένα στο χώμα και πλήθος ανθρώπων σε μάχες σώμα με σώμα.
Χαρακτικό του Τάσσου για την εκτέλεση των αναπήρων πολέμου από το μέτωπο της Αλβανίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος: “Worthy to be remembered: Honouring Disabled Victims of Nazi Persecution in Greece and Germany” / «Άξιοι μνήμης: Τιμώντας τα ανάπηρα θύματα ναζιστικών διώξεων σε Ελλάδα και Γερμανία»,  θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομάδα εστίασης (focus group) με τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό την Τετάρτη 17 Ιουλίου ώρα 18:00-20:00.

Εάν είσαι ανάπηρο άτομο και θα σε ενδιέφερε να λάβεις μέρος στην ομάδα εστίασης, συμπλήρωσε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Θα λάβεις επιβεβαίωση της συμμετοχής σου μέσω email, καθώς ο αριθμός των ατόμων που είναι εφικτό να συμμετέχουν είναι περιορισμένος.

Το πρόγραμμα “Worthy to be remembered” υλοποιείται από τη liminal σε συνεργασία με το Gedenkort T4, το Σημείο για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς  και τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ταμείου Για το Μέλλον

Φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω έρευνα, στην επιμνημόνευση των ιστορικών γεγονότων και των θυμάτων, στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, στην διαπολιτισμική ανταλλαγή και την οικοδόμηση μιας μοιρασμένης ιστορικής κουλτούρας ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, αλλά και τη σύνδεση με σύγχρονες μορφές μισαναπηρισμού από την άκρα δεξιά, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης των ρατσιστικών αντιλήψεων.

Στο πλαίσιο του focus group θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε γύρω από τα ιστορικά γεγονότα του μπλόκου των αναπήρων πολέμου που έλαβε χώρα στις 30 Νοεμβρίου 1943 σε νοσοκομεία της Αθήνας κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και του “Προγράμματος Ευθανασίας Action T4”. Θα εξετάσουμε το πλαίσιο στο οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα και τις προεκτάσεις τους, όπως και να δώσουμε ανατροφοδότηση στην ιστορική έρευνα και τις κατευθύνσεις που μπορεί να λάβει συμπεριλαμβάνοντας τη δική μας οπτική στις ερμηνείες και τα αφηγήματα. 

Λογότυπο: Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αθήνα