Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας με ΥΚΒ

H Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την παράσταση Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας της σπουδαίας ακτιβίστριας και βραβευμένης συγγραφέας Αρουντάτι Ρόϊ (Booker για το βιβλίο Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων) για 15 παραστάσεις στο Θέατρο Άβατον από τις 18 Δεκεμβρίου. Η liminal θα είναι εκεί για το σύνολο των παραστάσεων προσφέροντας Υπερτιτλισμό για Κωφά και Βαρήκοα άτομα.

 

Τέσσερις νέες γυναίκες με πολύχρωμα ινδικά σάρι, κοσμήματα και κόκκινη τιλάκα στα μέτωπά τους στέκονται η μία κοντά στην άλλη σε ένα αστικό τοπίο με γκραφίτι. Οι δύο κοιτούν με ένταση το φακό ενώ οι άλλες δύο έχουν χαμηλωμένο το βλέμμα και μοιάζουν σκεπτικές. Τα ακροδάχτυλα όλων είναι βαμμένα κόκκινα.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στην παράσταση «Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας» πραγματοποιείται ταυτόχρονη συμμετοχή κωφών και ομιλούντων ηθοποιών με τη χρήση του σωματικού θεάτρου, της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της φωνητικής ερμηνείας, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν την ομορφιά της πολύμορφης και πολύπλοκης ινδικής κουλτούρας, που δεν παύει να αποτελεί ένα κράμα λαών, θρησκειών και γλωσσών.

Η σκηνική δράση πραγματοποιείται συνδυάζοντας διαφορετικά είδη θεάτρου, όπως το σωματικό θέατρο, την παντομίμα, ενώ χρησιμοποιούνται οι συμβολικές χειρονομίες (mudras) των ασιατικών παραδόσεων σε συνδυασμό με τον ινδικό κλασικό χορό Bharat Natyam. Η παράσταση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό έργο, που απευθύνεται τόσο σε κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές, ενώ συνοδεύεται από Ελληνικούς Υπέρτιτλους (ΥΚΒ) για Κ(κ)ωφά και Βαρήκοα άτομα.

 

Η αφίσα της παράστασης Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών Τρελά Χρώματα από 18 Δεκεμβρίου μέχρι 11 Ιανουαρίου στο Θέατρο Άβατον. Σχέδιο με δύο χέρια με τα ακροδάχτυλά τους βαμμένα κόκκινα να ανοίγουν την κόκκινη μαντήλα μιας σκοτεινής φιγούρας. Εκεί που θα ήταν το πρόσωπο, προβάλλουν οι φιγούρες ενός άντρα και μιας γυναίκας με συγχωνευμένα κεφάλια και λεκάνες σε ένα.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ρόϊ είναι βραβευμένη συγγραφέας με Booker, ενώ παράλληλα είναι ακτιβίστρια και αγωνίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανεξαρτησίας του Κασμίρ, της ρύπανσης του περιβάλλοντος και των πυρηνικών όπλων. Για τον λόγο αυτό δεν γράφει μονάχα για ιστορίες αγάπης και πολέμου, αλλά και για τους αγώνες του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σαχτζαχαναμπάντ, όπου ένα μικρό αγόρι ο Αφτάμπ γίνεται Αντζούμ, εγκαταλείπει το πατρικό του σπίτι για το Κβάμπγκα, το Σπίτι των Ονείρων για να γίνει Χίτζρα – γυναίκα παγιδευμένη σε κορμί αντρικό-, και να καταλήξει τελικά σε ένα νεκροταφείο, που θα γίνει το δικό της σπίτι, ενώ ένα μωρό θα εμφανιστεί έτσι ξαφνικά στο πεζοδρόμιο. Μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε πόλεμο, σε κάθε διαμάχη, σε κάθε διαφορετικότητα και ένα μήνυμα ελπίδας «όταν το φως είναι ακόμα εδώ, υπάρχουν τόσα πολλά να περιμένει κανείς και να προσδοκά…».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Λίγα λόγια για την ομάδα Τρελά Χρώματα

H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελεί μια σύμπραξη κωφών και ομιλούντων ηθοποιών. Μέσα από μια συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση, έχει αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά την νοηματική γλώσσα, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου. Η Ομάδα είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Ελλάδος, κ.α. Είναι η τρίτη φορά που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Αρουντάτι Ρόϊ
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Σκηνικό-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελένη Εξαδακτύλου
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Κίνηση-Χορογραφία ινδικού χορού Bharat Natyam: Μάτα Μάρρα
Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης
Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή
Φωτογραφίες promo-Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: Πολιτιστικός Οργανισμός liminal
Μακιγιάζ: Στέλλα Χατζοπούλου
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά):
Δαλέκου Όλγα, Μερκούρη Έλλη, Ρίκκου Μαρία, Φεσάκη Τσαμπίκα
Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη

Συμμετέχουν:
Τζάνος Μάζης (βίντεο), Αφροδίτη Γεωργούση (φωνητική ερμηνεία)

Υπέρτιτλοι για κωφά και βαρήκοα άτομα

Πολιτιστικός οργανισμός liminal
Δημιουργία Υπερτίτλων SDH: Κατερίνα Νιάνιου
Επιμέλεια:
Κερασία Μιχαλοπούλου
Χειρισμός Υπερτίτλων:
Γρηγόρης Σταθόπουλος, Χρίστος Παπαμιχαήλ
Λ
ογισμικό Υπερτίτλων: Supertitles.gr

 

Πληροφορίες για την παράσταση

Τοποθεσία
Θέατρο Άβατον
Ευπατριδών 3 – Κεραμεικός

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
18, 19, 20, 21 Δεκεμβρίου 2021
25, 26, 27, 28 Δεκεμβρίου 2021
2, 3, 4 Ιανουαρίου 2022
8, 9, 10, 11 Ιανουαρίου 2022
Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 19:00
Δευτέρα στις 21:00
Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων: viva services

Πληροφορίες-Τηλέφωνο κρατήσεων:
210-3412689 και 6939381354 (SMS)

Τιμές Εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο, Ειδική Τιμή ΑΜΕΑ: 10 ευρώ
Άνεργοι, Ατέλειες: 5 ευρώ


Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.