Το SAFEable ταξιδεύει!

Καθισμένη σε έναν γκρι καναπέ μπροστά από έναν γαλάζιο τοίχο, μία νεαρή μελαχρινή κοπέλα με λευκό πουκάμισο κοιτά χαμηλά μπροστά της και χαμογελά απαλά. Τα μαλλιά της είναι πλεγμένα σε δύο πλαϊνές πλεξίδες με χωρίστρα στο πλάι που ενώνονται πίσω και από τα αυτιά της κρέμονται λεπτά χρυσά σκουλαρίκια.

 

Το καθολικά προσβάσιμο ντοκιμαντέρ για την έμφυλη βία και την αναπηρία SAFEable Προσβασιμότητα και συμπερίληψη στην ενημέρωση και προστασία από την έμφυλη βία ταξιδεύει στην Ελλάδα και τον κόσμο!

 

Η εικόνα χωρίζεται σε πέντε κουτάκια διαφορετικού μεγέθους. Πάνω αριστερά, ξεχωρίζει το πράσινο μάτι μιας γυναίκας. Ακριβώς από κάτω του, μια νεαρή γυναίκα με βεραμάν μπλούζα στέκεται μπροστά από ροζ φωτεινό φόντο και κοιτά την κάμερα χαμογελώντας αμυδρά. Στα δεξιά, στο πάνω μέρος, μια διερμηνέας της νοηματικής με μπλε σκούρα μπλούζα νοηματίζει. Στο κέντρο κάτω, ο τίτλος του ντοκιμαντέρ SAFEable αναγράφεται με λευκά γράμματα πάνω σε θολή εικόνα. Δεξιά κάτω, άλλη μια γυναίκα στέκεται απέναντι στην κάμερα μπροστά από το ίδιο ροζ φόντο. Το περιεχόμενο των πλαισίων μαζί δημιουργεί ένα πλούσιο μωσαϊκό εικόνων.

Το SAFEable που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας μας με το Κέντρο Διοτίμα και σε σκηνοθεσία Νιόβης Αναζίκου αναγνωρίζεται εντός και εκτός της χώρας ως ένα έργο με διπλή αξία: Από τη μία πλευρά, εξετάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η συνάντηση της έμφυλης βίας με την αισθητηριακή αναπηρία. Από την άλλη, σε δημιουργικό επίπεδο, πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που καινοτομεί ως προς την προσέγγισή του σε επίπεδο συμπερίληψης και προσβασιμότητας, καθώς έχει συμπεριλάβει σε όλα τα στάδια παραγωγής άτομα με αναπηρία και παρουσιάζεται σε προσβάσιμη για όλα τα μέλη του κοινού μορφή.

 

To SAFEable εντός και εκτός συνόρων

Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί ή προβάλλεται:

  • στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και Agora Doc Market 2023
  • Στην εκδήλωση για τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στην Κύπρο από την Cyprus Confederation of Organisations of the Disabled
  • στο Athens Civil Society Festival 2023 (21-23/04/23)
  • στον Κινηματογραφικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α.) (27/5)
  • στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής εντός της περιόδου Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2023.
  • στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων εντός της περιόδου Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2023
  • στο Human Rights Film Festival Berlin 2023
  • στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Θεσσαλονίκης εντός της περιόδου Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και στο χώρο του ΚΕΘΕΑ – ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ που λειτουργεί εντός του καταστήματος.
  • στην Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου με ημερομηνία προβολής Τρίτη 27/6

Παράλληλα, σχεδιάζεται η συμμετοχή σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών εκπαιδευτικών κύκλων που αναφέρονται στα έμφυλα δικαιώματα και την βία κατά των γυναικών.

Επανερχόμαστε σύντομα με περισσότερα νέα!