Το SAFEable στην Κινηματογραφική Λέσχη του ΕΚΠΑ

Στις 27 Μαΐου, στο πλαίσιο του σεμιναριακού κύκλου “Κινηματογράφος και Αναπηρία” του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών που συντονίζουν οι Χριστίνα Μπούρα και Ανδρέας Κουζέλης, θα παρουσιάσουμε το ντοκιμαντέρ SAFEable: Προσβασιμότητα και συμπερίληψη στην ενημέρωση και προστασία από την έμφυλη βία. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μέρος της ενημερωτικής καμπάνιας για την έμφυλη βία και την αισθητηριακή αναπηρία και δημιουργήθηκε το 2022 σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα.

Κατόπιν πρόσκλησης των επιμελητών του σεμιναρίου, θα έχουμε την δυνατότητα να μοιραστούμε με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες του σεμιναρίου τον τρόπο που υλοποιήθηκε το εν λόγω ντοκιμαντέρ, τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε και την εμπλοκή που είχαν σε όλην τη διαδικασία άτομα με αισθητηριακή αναπηρία με τα οποία ήρθαμε σε επαφή.

Καθισμένη σε έναν γκρι καναπέ μπροστά από έναν γαλάζιο τοίχο, μία νεαρή μελαχρινή κοπέλα με λευκό πουκάμισο κοιτά χαμηλά μπροστά της και χαμογελά απαλά. Τα μαλλιά της είναι πλεγμένα σε δύο πλαϊνές πλεξίδες με χωρίστρα στο πλάι που ενώνονται πίσω και από τα αυτιά της κρέμονται λεπτά χρυσά σκουλαρίκια.

Πρόγραμμα παρουσίασης

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της παρουσίασης θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Προβολή SAFEable: Προσβασιμότητα και συμπερίληψη στην ενημέρωση και προστασία από την έμφυλη βία (51 λεπτά)
  • Εισήγηση Νιόβης Αναζίκου: Τεχνική παρουσίαση για τη σκηνοθετική προσέγγιση και τον σχεδιασμό σεναρίου. (20 λεπτά περίπου)
  • Εισήγηση Χρυσέλλας Λαγαρία για την εμπειρία της στην δημιουργία του SAFEable και τη σημασία της εκπροσώπησης και της ενεργούς εμπλοκής ΑμεΑ στις δράσεις που υλοποιούνται για την κοινότητα των αναπήρων. (15 λεπτά)
  • Εισήγηση Έλιας Χαρίδη (Διοτίμα) για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την δημιουργία και υλοποίηση των focus group και τη σημασία της παρουσίας Επιστημονικού Υπεύθυνου στην δημιουργία αντίστοιχων ενημερωτικών ντοκιμαντέρ/campaigns. (10-15 λεπτά)
  • Εισήγηση Χρίστου Παπαμιχαήλ (liminal) για τη σημασία της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης στον κινηματογράφο και αναφορά στις υπηρεσίες που δημιουργούνται προς την ισότιμη συμμετοχή όλων στα αγαθά του πολιτισμού. (10-15 λεπτά)
  • Συζήτηση με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες του εργαστηρίου και ερωτήσεις.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρα/Ώρα: Σάββατο 27 Μαΐου 2023 στις 12:00-15:00 μ.μ.
Χώρος: Κινηματοθέατρο Ίριδα, Ακαδημίας 55, Αθήνα
Συντονίζουν: Χριστίνα Μπούρα, Ανδρέας Κουζέλης
Είσοδος ελεύθερη