Θέατρο RambaZamba για όλους!

Το RambaZamba είναι ένα επιτυχημένο θεατρικό σύνολο που συγκεντρώνει ανθρώπους με και χωρίς αναπηρίες στη σκηνή.

Η ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα οδήγησε την θεατρολόγο και ηθοποιό Gisela Höhne και τον σκηνοθέτη Klaus Erforth να ιδρύσουν το θέατρο RambaZamba πριν από περίπου 25 χρόνια. Η Gisela και ο Klaus είναι γονείς ενός παιδιού με σύνδρομο Down και αρχικά ίδρυσαν ένα θέατρο για το γιο τους Moritz το 1990.

Από το 1990, άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία συναντιούνται για να δημιουργήσουν αξιοσημείωτες παραστάσεις. Το αποτέλεσμα; Μαγικά και εκφραστικά θεατρικά έργα στα οποία κάθε άτομο συμμετέχει με τον δικό του τρόπο. Οι ατομικές αναπηρίες περνούν σε δεύτερο επίπεδο και οι ηθοποιοί είναι ελεύθεροι να δράσουν και να προσελκύσουν το ακροατήριό τους με το ξόρκι τους.

Το νέο τους “δημιουργικό σπίτι” στο Βερολίνο βρίσκεται στους πρώην στάβλους, στο Kulturbrauerei στη συνοικία Käthe-Kollwitz του Prenzlauer Berg. Όλοι οι χώροι, από το αμφιθέατρο μέχρι το φουαγιέ και τη σκηνή, είναι προσβάσιμοι.

Η δημιουργική διαδικασία στο RZ διέπεται από συλλογικές διαδικασίες. Στην αρχή των προβών υπάρχουν έτοιμα σενάρια ή αποσπάσματα.  Οι ηθοποιοί προσεγγίζουν τα έργα με παιχνιδιάρικη διάθεση και μιλούν ελεύθερα για τα συναισθήματά τους. Αυτές οι συναισθηματικές εντυπώσεις αποτελούν στη συνέχεια τη βάση για την συνεργατική ανάπτυξη κάθε σκηνής ή έργου.

Το έργο του RambaZamba έχει αναγνωριστεί σε πολλαπλά επίπεδα κατά την διάρκεια των 25 χρόνων λειτουργίας του. Η Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου έχει βραβεύσει πολλές φορές τόσο το θέατρο όσο και τους καλλιτέχνες του, αν και την μεγαλύτερη αναγνώριση αποτελεί το γεγονός ότι η ομάδα πραγματοποιεί τακτικά περιοδεία στη Γερμανία και στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας έργα από το πλούσιο πια ρεπερτόριό του.

Η σχέση της Liminal με το RambaZamba ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο ιδρυτής της Liminal, Χρίστος Παπαμιχαήλ, βρέθηκε εκεί για 2 μήνες μέσω του προγράμματος START, ώστε να γνωρίσει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας της δομής. Οι ηθοποιοί και το προσωπικό του RZ στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν το έργο μας δημιούργησαν, με αφορμή το 1o Liminal Open Days, μια βίντεο-παρουσίαση με στόχο να εμψυχώσουν τους νέους εν δυνάμει συναδέλφους τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το RambaZamba εδώ.