Θέατρο προσβάσιμο για όλους!

Ευχαριστούμε το The Language Project για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Χρίστο Παπαμιχαήλ στις 28 Οκτωβρίου 2016.

Τι είναι η liminal;

Η liminal ειδικεύεται σε θέματα προσβασιμότητας στην Θεατρική τέχνη. Δημιουργούμε νέες ή υποστηρίζουμε υπάρχουσες παραγωγές ώστε να γίνουν φιλικές προς όλους, ενώ παράλληλα πραγματοποιούμε θεατρικά εργαστήρια. Αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά και οπτικοακουστικά μέσα αλλά και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, προσφέρουμε υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις φυσικές ή γλωσσικές διαφορές και ιδιαιτερότητες των θεατών και των εκπαιδευόμενών μας.

Ποιοι κρύβονται από πίσω;

Η liminal διαμορφώνεται και εξελίσσεται συνεχώς, προσελκύοντας και συγκεντρώνοντας άτομα διαφόρων ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στους σκοπούς που έχουμε θέσει. Αν και βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα μας βήματα, όλα δείχνουν ότι σύντομα θα έχουμε μια σταθερή ομάδα, ικανή για την απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού. Στην παρέα μας σήμερα μπορείς να συναντήσεις ηθοποιούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, ψυχολόγους, υποτιτλιστές, μεταφραστές, εικαστικούς, εκπαιδευτές και διερμηνείς που συνεργάζονται για μια θεατρική πραγματικότητα που αγκαλιάζει και σέβεται την ανθρώπινη ποικιλομορφία.

Ποια είναι η σχέση σου με το θέατρο;

ένα άτομο με σύνδρομο down και ξυρισμένο κεφάλι χαμογελά αινιγματικά. Έχει το κεφάλι βαμμένο λευκό με χρυσές λεπτομέρειες και φοράει ένα μεγάλο καφέ κολλάρο που μοιάζει ελισαβετιανής εποχής

Έχω σπουδάσει ηθοποιός και θεατρολόγος. Χωρίς ποτέ να αγνοώ το κέρδος που αποκόμισα από όλες τις άλλες συνεργασίες, ξεχωρίζω σίγουρα την ένταξή μου στην Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού Εμείς με την οποία συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε ένα συναρπαστικό ταξίδι δημιουργίας, και τη μαθητεία μου κοντά στον Κώστα Μπάρα, ο οποίος πρωτίστως μου μετέδωσε μια ατέρμονη περιέργεια για τις άπειρες εκφάνσεις και προεκτάσεις που μπορεί να έχει η τέχνη του θεάτρου. Το θέατρο είναι για μένα ένα μέσο για να αντιλαμβάνομαι, επεξεργάζομαι και να βιώνω την πραγματικότητα μου.

Τι σε οδήγησε στην ιδέα δημιουργίας της liminal;

Από πολύ νεαρή ηλικία ανέπτυξα με το θέατρο μια ιδιαίτερη σχέση αγάπης. Μεγαλώνοντας όμως σε ένα χωριό της κυπριακής επαρχίας, είχα περιορισμένες ευκαιρίες επαφής με την τέχνη του θεάτρου. Σήμερα, μετά από οκτώ και κάτι χρόνια διαμονής μου στην Αθήνα και έχοντας ως καθημερινή μου ενασχόληση το θέατρο, διαπιστώνω και πάλι την δυσκολία πρόσβασης σε αυτό. Και πλέον δεν αναφέρομαι μόνο στο πρόσωπό μου και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζω ως καλλιτέχνης και δημιουργός, αλλά στους ανθρώπους με αναπηρία, στους μετανάστες ή τους επισκέπτες που δεν μιλούν ελληνικά και σε πολλές άλλες κλειστές ή περιθωριοποιημένες από την κοινωνία ομάδες. Έτσι άρχισα να σχεδιάζω την liminal, με στόχο την διεύρυνση της πρόσβασης στο θέατρο.

Προσβασιμότητα και πολιτιστικά θεάματα: δώσε μας μια εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρόκειται για έναν σχετικά νέο κλάδο που αναπτύσσεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Από την έρευνα που πραγματοποιούμε προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη προσβάσιμων θεαμάτων κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη, Αμερική, και Αυστραλία, με τους πιο ένθερμους υποστηρικτές να είναι κατά την γνώμη μου οι Άγγλοι.

Στην Ελλάδα γίνονται πλέον κάποια αξιόλογα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αν και δυστυχώς υπάρχουν βασικά ζητήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν, όπως η συνταγματική αναγνώριση της Eλληνικής Nοηματικής Γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους και την άρση του όρου της «αρτιμέλειας» του Προεδρικού Διατάγματος 370 για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης και Χορού. Σημαντική δραστηριότητα επιδεικνύει η “Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία”, οι δράσεις των οποίων αποτέλεσαν και ένα από τα πρώτα ερεθίσματα για την δημιουργία της liminal. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα μέλη της κίνησης, Θανάση, Θεοδώρα και Εμμανουέλα οι οποίοι μας έδωσαν πολύτιμες συμβουλές στο ξεκίνημά μας.

Σίγουρα έχουμε ένα μεγάλο και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε για να μπορούμε να συζητάμε για την προσβάσιμη σκηνή της χώρας, παρόλα αυτά ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον που συναντάμε σε κάθε μας βήμα μας δίνουν θάρρος και δύναμη για να προχωρήσουμε.

Σε ένα ζεστά φωτισμένο χώρο, ένας νέος άνδρας με ξυρισμένο κεφάλι και μούσια στέκεται όρθιος και κρατά ένα μαρκαδόρο σα να ακούει απέναντί του κάποιον να μιλά ενώ πίσω του, μία νεαρή κοπέλα ντυμένη στα μαύρα κάθεται πάνω σε ένα τραπέζι και κοιτάζει προς την ίδια κατεύθυνση

Και τι θέλεις να αλλάξεις μέσω της liminal;

Φιλοδοξία μας είναι η μετατροπή της εγχώριας Θεατρικής σκηνής σε ένα δημοκρατικότερο και πιο δίκαιο πεδίο και ταυτόχρονα η διεύρυνση του κοινού στο οποίο απευθύνονται οι δημιουργοί.

Αυτό που πραγματικά θέλουμε να δούμε είναι ένα κλίμα συνεργασίας και σεβασμού ανάμεσα στον καλλιτεχνικό κόσμο, τα άτομα με αναπηρίες και τους φορείς που τους εκπροσωπούν, τους μετανάστες, τους ξένους επισκέπτες και όλες τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Μετά από αυτό είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον θα μας ξαφνιάσει ευχάριστα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σου σχετικά με τη liminal;

Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στο Βερολίνο ως ένας από τους 30 υπότροφους του START – Create Cultural Change. Μέσω του προγράμματος έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι για 6 εβδομάδες στο θέατρο RambaZamba, έναν “inclusive” θεατρικό οργανισμό με έναν επαγγελματικό θίασο 35 ατόμων με αναπηρία! Εδώ, σε συνεργασία με το προσωπικό του θεάτρου, σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα κάνει το θέατρο αυτό πιο φιλικό σε θεατές με αναπηρίες. Πρώτος μας στόχος η υπηρεσία της ακουστικής περιγραφής για τυφλά ή με περιορισμένη όραση άτομα. Επίσης, εδώ έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω πρόβες και εργαστήρια, να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και να αποκτήσω πολύτιμες εμπειρίες μέσα σε έναν πολύ καλά δομημένο οργανισμό που λειτουργεί 25 ολόκληρα χρόνια!

Τι δράσεις έχετε στα σκαριά;

Στο παρόν στάδιο πραγματοποιούμε μικρές δράσεις(πιλότους), ώστε να αποκτήσουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία για όλες μας τις υπηρεσίες. Διαμορφώνουμε και εκπαιδεύουμε την ομάδα μας, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε και αναλύουμε τους τρόπους που θα καταστήσουν βιώσιμη την δραστηριότητά μας, ώστε να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας. Συνοδοιπόροι και υποστηρικτές σε αυτή μας την προσπάθεια είναι πάντοτε η ομάδα του Impact Hub Athens, στην κοινότητα του οποίου είμαστε υπερήφανα μέλη!

Τα μακροπρόθεσμα σχέδιά σας;

Θέλουμε, ή καλύτερα δεσμευόμαστε ότι παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προσβασιμότητας σε παραστάσεις και θεατρικές εκπαιδεύσεις. Το μεγάλο μας όραμα είναι να αποκτήσουμε έναν δικό μας χώρο ο οποίος θα αποτελεί το σημείο συνάντησής μας με το κοινό και τους συνεργάτες μας.

αφίσα του Our Festival 2. Σε ροδακινί φόντο το logo του Our Festival 2 συνάντηση αλληλέγγυων καλλιτεχνών και οι ημερομηνίες 14-18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ευριπίδειο θέατρο Ρεματιάς

liminal – The Language Project

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το The Language Project για την άψογη συνεργασία που είχαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάνοντας προσβάσιμες τις παραστάσεις του Our Festival 2.

Πηγή: http://thelanguageproject.eu/2016/10/28/liminal-inclusive-theater-for-everyone