Θεατρική παράσταση HIV

Μη χάσετε τη νέα παραγωγή της liminal, τον συγκλονιστικό μονόλογο του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους για λίγες παράστασεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

Σε φούξια φόντο, το πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας με μακριά σπαστά μαλλιά έχει καλυφθεί με πίξελς που κάνουν αδύνατο να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά του. Φοράει ένα χρωματιστό φόρεμα και η φιγούρα της φαίνεται μέχρι τη μέση. Έχει τα χέρια της προτεταμένα μπροστά και στις παλάμες της κρατάει μια χελώνα σα να μας τη δίνει. Πάνω δεξιά είναι γραμμένο με κόκκινους λεπτούς χαρακτήρες HIV.

HIV – ένας μονόλογος φωτιά

Ο θεατρικός μονόλογος HIV, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις σε Ελλάδα, Γερμανία και Κύπρο, επιστρέφει στην Ελλάδα, σε μια καθολικά προσβάσιμη εκδοχή του, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων: 16 και 17 Σεπτεμβρίου στην Μονή Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη) και 23, 24 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Σταθμός (Αθήνα). 

Ο Θανάσης Τριαρίδης και η Έλενα Σωκράτους, μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στο Lebensraum, συναντώνται ξανά στον θεατρικό μονόλογο HIV, ο οποίος αφηγείται την ιστορία της Επίφανι Γκούντμαν, της Νιγηριανής εργαζόμενης στο σεξ, η οποία υπήρξε θύμα εμπορίας ανθρώπων, διαπομπεύθηκε για “λόγους Δημόσιας Υγείας” και τελικά αυτοκτόνησε στην Αθήνα.

Το 2012, δεκάδες οροθετικές γυναίκες, συνελήφθησαν, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και διαπομπεύθηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ.

Επτά χρόνια μετά, η ιστορία μεταφέρεται επί σκηνής μέσα από το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη και τη σκηνοθετική ματιά της Έλενας Σωκράτους, θίγοντας όχι μόνο το ζήτημα του trafficking που οδηγεί τις γυναίκες στην εξαθλίωση και το θάνατο, αλλά και τις ευθύνες του «πολιτισμένου κόσμου». Τις ευθύνες όλων μας.

Σε μια σκοτεινή σκηνή μια μελαχρινή γυναίκα κάθεται ανάποδα σε μια λευκή ξύλινη καρέκλα. Στηρίζει τον κορμό της στην πλάτη του καθίσματος και έχει στραμμένο το βλέμμα της αριστερά πάνω σα να σκέφτεται κάτι. Ένα αμυδρό φως σαν από οθόνη προβολής φωτίζει ελαφρά το πρόσωπό της. Πάνω δεξιά, με κόκκινους λεπτούς χαρακτήρες είναι γραμμένο HIV.

Αντί Σκηνοθετικού Σημειώματος

«Απόψε, λοιπόν, θα σας μιλήσω για την υπόθεση της Επίφανι Γκούντμαν. Είναι η Νιγηριανή πόρνη που αυτοκτόνησε το 2013 στην Αθήνα. Δέκα μέρες πριν βγάλανε την φωτογραφία της στην δημοσιότητα για να μας ενημερώσουν πως έχει τον ιο του HIV.. Για λόγους Δημόσιας Υγείας… Δέκα μέρες μετά αυτοκτόνησε στο Κατάστημα Προσωρινής Κράτησης. Φυλακή είναι – αλλά έτσι το λένε επίσημα: Κατάστημα.

Είχε γίνει μεγάλος σαματάς τότε. Το θυμάστε, σωστά; Το Υπουργείο είχε δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και φωτογραφίες με τις πόρνες που είχαν τον ιό του AIDS. Για να τις δούνε οι πελάτες τους και να πάνε να κάνουν εξέταση. Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ξεσηκώθηκαν. Είπαν για διαπόμπευση. Είπαν πολλά. Πολύς κόσμος πήρε το μέρος τους. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς για τα δικαιώματα των γυναικών και τέτοια. Μετά το πράγμα έκατσε…

Όμως, το είπαμε και πριν, τώρα πια μπορούμε να μαθαίνουμε όσα δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Πλέον όλοι έχουμε κινητά. Ό,τι και να μας πούνε, το ψάχνουμε στο Google. Δεν δικαιούμαστε να λέμε “αδιανόητη δυστυχία”. Οφείλουμε να την διανοηθούμε.»

Σημείωμα συγγραφέα

Το HIV είναι έργο που προσπαθεί να μιλήσει για τους παρίες και τους απόκληρους του κόσμου – για τα 37 εκατομμύρια των γυναικών και των παιδιών που διακινούνται στα κυκλώματα του διεθνούς trafficking. Η βασική θέση του έργου είναι πως οι θύτες είναι πάντοτε οι σιωπηλοί θεατές- αυτοί που στην κοινωνική ψυχολογία ονομάζονται bystanders και είναι έτοιμοι να αδιαφορήσουν για κάθε έγκλημα αποξενώνοντας τα θύμα από την δική τους ακτίνα ζωής και ενδιαφερόντων.

Η παραπάνω θέση-έκκληση για ορατότητα των βαλλόμενων και των απελπισμένων καθιστά αυτό το έργο ιδιαίτερα συμβατό με το αίτημα για προσβασιμότητα. Η προσβασιμότητα προϋποθέτει την ορατότητα από μέρους των ανθρώπων με αναπηρία και την συμπεριληπτική οπτική από μέρους του κοινωνικού συνόλου. Για να υπάρχει η ορατότητα και η συμπερίληψη είναι αναγκαία η συνειδητοποίηση. Για τούτη την συνειδητοποίηση μιλάει το HIV.

Θανάσης Τριαρίδης, Δεκέμβριος 2022

Σε φούξια φόντο, μια κοπέλα στα αριστερά της εικόνας κρατά με τα χέρια τεντωμένα μπροστά μια χελώνα που κρύβει το πρόσωπό της. Φαίνονται μόνο τα καστανόξανθα σπαστά μαλλιά της και το χρωματιστό καλοκαιρινό της φόρεμα μέχρι τη μέση. Στα δεξιά της εικόνας, με κόκκινους λεπτούς χαρακτήρες είναι γραμμένο HIV.

Συντελεστές

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους
Συνεργάτης Σκηνοθέτης, Φωτογραφίες, Βίντεο: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου
Δραματουργία: Η ομάδα
Γραφιστικά: Πέτρος Ζάβρακας
Κορίτσι Αφίσας: Άνθια Μαρά
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Ευλαμπία Αγγέλου (Θεσσαλονίκη) Ανδρονίκη Ξανθοπούλου (Αθήνα)
Υπερτιτλισμός για Κωφά & Βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Λογισμικό Υπερτίτλων: Supertitles.gr
Χειρισμός Υπερτίτλων – Εκτέλεση Παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ, Γρηγόρης Σταθόπουλος

Ερμηνεύει: Βασιλική Κυπραίου

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: liminal – Πρόσβαση στον Πολιτισμό

Η δραματουργία της παράστασης έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία Ακουστικής Περιγραφής για άτομα με οπτική βλάβη.
➜ Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών, καθώς επίσης και άτομα με καρδιακές παθήσεις ή κρίσεις πανικού.
➜ Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την ΚΑΠΑ Εκδοτική (Τριλογία: Leopold, Football, HIV)


Πληροφορίες

Παραστάσεις:

📍 Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη, 564 30, Θεσσαλονίκη
📆 Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 21.00
📆 Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 21.00

📍 Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα 104 37, Αθήνα
📆 Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 21.00
📆 Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στις 19.00 και στις 21.00

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 12€
Εκπτωτικό Εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό, Άνω των 65, ΑμεΑ)

Προπώληση για Θεσσαλονίκη: MORE.COM_HIV
Προπώληση για Αθήνα: MORE.COM_HIV_ATH
*Η προπώληση και για τις δύο πόλεις ανοίγει την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου.