Ταξιδεύοντας παρέα με έναν Ελέφαντα!

Το Solomon δεν αποτελεί μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από ντόπιους για να υποστηρίξει και να προσφέρει βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Είναι μια οργάνωση που δρα συλλογικά προς όφελος της κοινωνίας, μέσω μιας ομαδικής προσπάθειας για συνεργασία. Διότι στο τέλος της ημέρας, η κοινωνική ένταξη δεν είναι ζήτημα μόνο μίας κοινότητας, αλλά της κοινωνίας στο σύνολό της.

Είναι τιμή μας να ταξιδεύουμε παρέα με τον Ελέφαντα του Solomon.

Ο Φάνης Κόλλιας, ιδρυτής του Solomon, μιλάει στη Liminal για το Inclumedia Lab.

 

  1. Πες μας λίγα λόγια για την πρωτοβουλία σου.

Το Inclumedia Lab στοχεύει στην κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεσσάρων μηνών σχετικά με την δημοσιογραφία. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται ομάδες που αποτελούνται από έναν μετανάστη ή πρόσφυγα με ενδιαφέρον στη δημοσιογραφία και έναν Έλληνα φοιτητή δημοσιογραφίας, όπου μαζί παράγουν περιεχόμενο σε κείμενο, φωτογραφία ή βίντεο, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν μία σειρά από σεμινάρια δημοσιογραφίας από ανθρώπους του κλάδου. Έτσι, μέσα από την διαδικασία δεν επιτυγχάνεται  μόνο η μετάδοση των βασικών γνώσεων της δημοσιογραφίας αλλά και η κοινωνική ένταξη μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων.

  1. Πώς αντιλαμβάνεσαι την έννοια της συμπερίληψης ως πολιτιστικός διαχειριστής και πώς την έχεις εντάξει στην πρωτοβουλία σου;

Ειδικά από την στιγμή που το Inclumedia Lab βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, η συμμετοχή κάθε εμπλεκομένου στην διαδικασία λειτουργίας του προγράμματος κρίνεται απαραίτητη. Η διαφορετικότητα και οι εναλλακτικές οπτικές είναι τα βασικά στοιχεία της οργάνωσης Solomon, κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκεται και το Inclumedia Lab, με αποτέλεσμα η μίξη πολιτισμών της ομάδας που αποτελείται από πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους να εξελίσσει την πρωτοβουλία.

 

  1.   Πώς πιστεύεις ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την προσβασιμότητα στην Τέχνη και τον Πολιτισμό; Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθεια αυτή;

Η ενίσχυση της προσβασιμότητας πιστεύω πως μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ενεργή συμμετοχή των αποκλεισμένων ομάδων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, όχι όμως στην λογική της ξεχωριστής υλοποίησης ειδικών δρωμένων για αυτές τις ομάδες, αλλά στην λογική της συμμετοχής τους εκεί όπου τα δρώμενα ήδη συμβαίνουν.

 

 

  1.   Ποιο είναι το πιο πολύτιμο εφόδιο που σου έχει προσφέρει η συμμετοχή σου στο START, μέχρι τώρα;

Η σύνδεση με τουλάχιστον 29 ακόμη ανθρώπους που δημιουργούν, καινοτομούν και επιχειρούν να αλλάξουν όσα βλέπουν πως δεν λειτουργούν γύρω τους και τους επηρεάζουν.

 

Ακολουθήστε το ταξίδι του ελέφαντα!

FacebookTwitterInstagramYouTubeLinkedinMedium