Τα Συν-εργαστήρια παρουσιάζουν!

Αν ανυπομονείτε όσο κι εμείς να δείτε τα δημιουργικά μονοπάτια που διέσχισαν τα Συν-εργαστήριά μας, έφτασε η πολυαναμενόμενη στιγμή! Στις 26 Φεβρουαρίου στις 19:30, οι ομάδες Θεάτρου και Χορού των Συν-εργαστηρίων παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο ΠΛΥΦΑ και σας προσκαλούν να την απολαύσετε!

Ομάδα Θεάτρου

Κολλάζ φωτογραφιών από την ομάδα θεατρικού αυτοσχεδιασμού των Συν-εργαστηρίων. Άτομα με αναπηρία και μη όρθια ή καθιστά στον γκρι χώρο της liminal αυτοσχεδιάζουν, γελούν, συζητούν σε κύκλο. Ανάμεσά τους και η Ζωή Ξανθοπούλου, ψηλή, ξανθιά, γύρω στα 40 με πλατύ χαμόγελο καθώς και η διερμηνέας Νοηματικής Ανδρονίκη Ξανθοπούλου.

Με εισηγήτρια τη σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια υποκριτικής Ζωή Ξανθοπούλου, η συμπεριληπτική θεατρική ομάδα κλήθηκε να εκπαιδευτεί και να διερευνήσει νέα μέσα και τρόπους προσβασιμότητας μέσα από τη συμπερίληψη με εργαλεία της υποκριτικής τέχνης και θεατρικούς κώδικες.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων η ομάδα θεάτρου συνεργάστηκε, επίσης, με την Ομάδα Ελέγχου Ποιότητας των Υπηρεσιών Προσβασιμότητας (ΟΕΠ) της liminal, που αποτελείται από άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, με στόχο τη δημιουργία μιας προσβάσιμης ανοιχτής παρουσίασης στο κοινό.

Με ένα πολύ πλούσιο υλικό, οι συμμετέχοντες/ουσες μας καλούν να διερωτηθούμε ποια είναι τα όρια μιας αφήγησης. Πώς ζωντανεύουν οι χαρακτήρες; Πώς συνομιλούν τέχνες και τεχνικές συμπεριληπτικά; Πώς χρησιμοποιούμε τα στερεότυπα στη δημιουργία ενός ρόλου; Μετά από τέσσερις μήνες, η ομάδα ανεβαίνει στη σκηνή για να μας παρουσιάσει περήφανα έναν κόσμο θεατρικό, όπου δημιουργικότητα και προσβασιμότητα βαδίζουν χέρι – χέρι.

Ομάδα Χορού

Κολλάζ φωτογραφιών από την ομάδα Χορού των Συν-εργαστηρίων. Άτομα με αναπηρία και μη χορεύουν στον γκρι χώρο της liminal σε ντουέτα ή όλα μαζί. Ανάμεσά τους και η Κατερίνα Γεβετζή, αδύνατη, μελαχρινή, γύρω στα 30 με λεπτά χαρακτηριστικά.

H συμπεριληπτική  Ομάδα Χορού ξεκινώντας από την ARTogether ολοκληρώνει πάνω από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας*. Με συντονίστρια τη χορογράφο Κατερίνα Γεβετζή και με εργαλεία της τον αυτοσχεδιασμό, τη στιγμιαία σύνθεση και τα χορογραφικά scores, η ομάδα διερεύνησε στο πλαίσιο των Συν-εργαστηρίων τη σχέση ανάμεσα στην αφαίρεση και την αφήγηση. Από τον 20ό αιώνα και μετά ο μοντέρνος και ο σύγχρονος χορός συνδέονται άμεσα με την αφαιρετικότητα, ενώ η αφήγηση μιας ιστορίας θεωρείται παραδοσιακά κύριο εργαλείο του θεάτρου. Μέσα στις συναντήσεις της, η ομάδα έπαιξε με τα όρια μεταξύ αφαιρετικότητας και αφηγηματικότητας και τους τρόπους με τους οποίους το σώμα μπορεί να δημιουργήσει διαφορετικά επίπεδα αφήγησης.

Με τις επισκέψεις της Ομάδας Ελέγχου Ποιότητας των Υπηρεσιών Προσβασιμότητας (ΟΕΠ) της liminal, που αποτελείται από άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, τέθηκε ως ζητούμενο να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι προσβασιμοποίησης του υλικού που προκύπτει από τις δοκιμές τους. Πριν την παρουσίαση της παράστασης “Tricky Little Games” στο θέατρο Θησείον τον Απρίλιο, η Ομάδα Χορού θα μοιραστεί με το κοινό μερικά από τα εργαλεία και τις τεχνικές που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια των Συν-εργαστηρίων.

* Η ομάδα πραγματοποιεί εβδομαδιαία εργαστήρια σε ετήσια βάση και στο πλούσιο ενεργητικό της περιλαμβάνονται πλήθος παραστάσεων, video dance projects, συμμετοχές σε φεστιβάλ κ.ά.

Δείτε εδώ το βίντεο της Βερόνικας Δημητρίου από τα Συν-εργαστήρια

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρα: Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024
Ώρα: 19:30
Τοποθεσία: ΠΛΥΦΑ (Χάρτης)
Κράτηση θέσεων με συμπλήρωση αυτής της φόρμας ή τηλεφωνικά στο 6980342222.

Στιγμιότυπα από την ανοιχτή παρουσίαση των Συν-εργαστηρίων

Πάρτε μια γεύση του τι συνέβη στο ΠΛΥΦΑ από τις φωτογραφίες του Δημήτρη Μαόφη!

Κάτω από έναν νυχτερινό συννεφιασμένο ουρανό, τα θερμά φώτα ενός βιομηχανικού κτιρίου αποκαλύπτουν ανθρώπινες φιγούρες που στέκονται από έξω σαν κάτι να περιμένουν.
Σε έναν σκηνικό χώρο με μαύρο πάτωμα και πρασινωπούς φωτισμούς, μια γυναίκα ντυμένη πιγκουίνος έχει ανοίξει τα χέρια στα πλάγια και με μια έκφραση ικανοποίησης στο πρόσωπο χορεύει. Γύρω της κι άλλοι performers με εξίσου αλλόκοτα και παράταιρα μεταξύ τους κοστούμια χορεύουν κι εκείνοι σα να βρίσκονται όλοι μαζί σε ένα πάρτυ μασκέ.
Μια γυναίκα με μαύρο πουκάμισο και λευκή φούστα έχει το πρόσωπο βαμμένο άσπρο με μαύρα περιγράμματα σα νεκροκεφαλή. Κρατά από τον ώμο, έναν νεαρό άντρα με τραγιάσκα και μπλε σκούρο πουκάμισο και φαίνεται να του δείχνει κάτι μπροστά τους. Γύρω τους, άνθρωποι με παρδαλά ρούχα τους πλαισιώνουν επί σκηνής.
Μια μεγάλη αίθουσα είναι γεμάτη με κόσμο καθισμένο στις θέσεις του κοινού στις κερκίδες. Πάνω στη σκηνή και με πλάτη στον φακό, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων είναι καθισμένη σε καρέκλες σε σειρά σα να συμμετέχει σε μια ανοιχτή συζήτηση.
Πέντε σειρές κερκίδες στο εσωτερικό ενός ψηλοτάβανου βιομηχανικού χώρου είναι γεμάτες από κόσμο που μοιάζει να παρακολουθεί κάτι επί σκηνής.
Κατά μήκος μιας θεατρικής σκηνής, γύρω στα 15 άτομα ντυμένα με παρδαλά ρούχα κρατιούνται χέρι χέρι και ετοιμάζονται για υπόκλιση.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λογότυπο: Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υποστηρικτής Λειτουργίας Ομάδας Χορού:

logo του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση με ένα λ λευκό μέσα σε ένα μπορντώ κύκλο