Τα “Ρομπότ” στη Σύρο!

Το «Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;» είναι η πρώτη παράσταση που χορογραφήθηκε στην Ελλάδα από άτομο με μαθησιακή αναπηρία και αυτισμό. Από την πρώτη παρουσίασή του στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 2022, ONC9 της Στέγης Ωνάση, στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access και σε εκτέλεση παραγωγής liminal, τα Ρομπότ έχουν ταξιδέψει σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων στη Σερβία και στην Κύπρο! Και δε σταματούν εδώ…

Σε έναν χώρο πλυμμηρισμένο από μπλε νέον φωτισμό που θυμίζει ντίσκο, οχτώ άνθρωποι μοιάζουν να χορεύουν. Άλλοι όρθιοι, άλλοι σε αναπηρικά αμαξίδια με στολές που παραπέμπουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας μοιάζουν να έχουν παραδοθεί στον ρυθμό της μουσικής.

 

Akropoditi DanceFest

Φέτος το καλοκαίρι, τα Ρομπότ ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το 10ο Akropoditi DanceFest, στη Σύρο! Το Φεστιβάλ φιλοξενεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνδυάζοντας θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια με ποικίλο περιεχόμενο. Στις 19 Ιουλίου 2023 στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη, ο Μανώλης Σαριδάκης θα μοιραστεί με το κοινό της Σύρου την παράστασή του «Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;» για την οποία ο ίδιος σημειώνει:

«Η παράσταση που θα δείτε έχει σχέση με τα ρομπότ. Επέλεξα αυτό το θέμα, επειδή καμιά φορά νιώθω κι εγώ σαν ρομπότ. Πήρα μια συνέντευξη και έκανα έρευνα για να μάθω για τα ρομπότ. Πώς κινούνται και πώς βοηθάνε τους ανθρώπους; Είχα κάποια ερωτήματα: Έχουν τα ρομπότ μηχανική καρδιά; Το μυαλό των ρομπότ είναι ίδιο με το μυαλό των ανθρώπων; Τα ρομπότ κάνουν δουλειές χωρίς να βαριούνται; Τα ρομπότ κάνουν ό,τι θέλουν εκείνα ή ό,τι θέλει ο άνθρωπος; Ελπίζω να νιώσετε χαρούμενοι όταν δείτε την παράστασή μου».

 

Ένας νεαρός μελαχρινός άντρας με μαύρο πουκάμισο στέκει σε προφίλ και έχει τεντωμένα στα πλάγια τα χέρια του με τις παλάμες ανοιχτές. Γύρω του απλώνεται σκοτάδι που σε συνδυασμό με το μαύρο ρούχο του κάνει τις παλάμες και το πρόσωπό του να ξεχωρίζουν έντονα.

 

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ένα διαδραστικό παιχνίδι-παρουσίαση για τον χορό και την αναπηρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ίδιοι οι συντελεστές θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες, εικόνες και ενδιαφέροντα στοιχεία με το κοινό ανιχνεύοντας την ιστορία, τα διακυβεύματα και τη σημασία της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον χορό.

Ποιος μπορεί να γίνει χορευτής; Ποιος μπορεί να γίνει χορογράφος; Τι σημαίνει προσβασιμότητα στην τέχνη; Πώς πρέπει να αλλάξει ο ίδιος ο χορός μέσα από τη συνάντησή του με την αναπηρία;

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή συζήτηση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις γύρω από την παράσταση και τα θέματα της παρουσίασης.

 

Συντελεστές

Ιδέα: Μανώλης Σαριδάκης
Χορογραφία: Μανώλης Σαριδάκης, σε συνεργασία με τους χορευτές
Χορευτές: Ολυμπία Αντωνένα, Ειρήνη Κουρούβανη, Χρήστος Χριστακόπουλος, Μανώλης Σαριδάκης
Δραματουργία – Mentoring: Μέντη Μέγα
Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Ρέντζου
Πρωτότυπη μουσική: Χρήστος Χριστακόπουλος
Ακούγεται, επίσης, το μουσικό κομμάτι “Techno Eskalation!!!” του Max Minimal
Εκτέλεση Παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ – liminal
Οργάνωση Παραγωγής, Υπεύθυνη Καλλιτεχνικών Δράσεων Προγράμματος Europe Beyond Access: Χριστίνα Λιάτα – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συντονισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: Ντόρα Βουγιούκα – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ευχαριστίες: Νίκη Σαριδάκη, Φωτεινή Γιώτη, Γιάννης Μακρής, Μανώλης Ανδριωτάκης, Ροδιά Βόμβολου
Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Η περιοδεία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

 

Μανώλης Σαριδάκης

Ο Μανώλης Σαριδάκης είναι 37 ετών, ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τον χορό, το θέατρο και τη μουσική. Έχει εκπαιδευτεί ως χορευτής και χορογράφος σύγχρονου χορού στα προγράμματα iDance, Europe Beyond Access και Unlimited Access της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε εργαστήρια σύγχρονου και αφρικανικού χορού της Liminal. Ο Μανώλης έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις της Στέγης («Γλυκιά άβυσσος», “Deep Fusion Butterfly Band” κ.ά.) και σε μια πληθώρα θεατρικών παραστάσεων με την ArtTogether. Πρωταγωνίστησε στο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Πετρόπουλου, με τίτλο «Είμαι ένας χορευτής», σε παραγωγή της Στέγης. Σπουδάζει ντεκουπάζ στο Ίδρυμα Θεοτόκος, μουσική στο Εθνικό Ωδείο και Qigong στη σχολή Πηγή του Νεαρού Δάσους.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Μέρα: 19 Ιουλίου 2023
Ώρα: 21:00
Τοποθεσία: Θέατρο Ευανθία Καΐρη, Αγίου Μηνά, Λαζαρέττα
Διάρκεια: 20′
Θα ακολουθήσει διαδραστικό παιχνίδι και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή της παράστασης «Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;»  στο 10ο Akropoditi DanceFest βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Επικοινωνία
τηλέφωνα:
+30 22810-80690 / +30 6944771449 / 6907036785
mail:
[email protected]