“Τα μαγικά μαξιλάρια” με καθολική προσβασιμότητα

σε μία μεγάλη σκηνή φωτισμένη σε μωβ αποχρώσεις μεταλλικοί κύλινδροι με μικρές τρύπες ομοιάζουν πολυκατοικίες και χτίσματα πόλης με παράθυρα. Πάνω σε τρία από αυτά στέκονται ένα κορίτσι ντυμένο στα ροζ και χαμηλότερα δύο αγόρια με κοστούμι. Μπροστά τους σε γραμμή με πρόσωπο προς το κοινό άλλα 12 παιδιά τραγουδούν.

Μη χάσετε τη νέα παραγωγή όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Τα μαγικά μαξιλάρια, μια παράσταση για όλη την οικογένεια καθολικά προσβάσιμη στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Το πολυβραβευμένο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά Τα μαγικά μαξιλάρια έγινε όπερα σε μουσική Γιώργου Δούση και λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά, η οποία θα παρουσιαστεί από τις 14 Νοεμβρίου και για 10 μοναδικές παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη.

Με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση της παράστασης για όλες και όλους στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, η liminal συνεργάζεται με την ΕΛΣ προσφέροντας διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες και Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία. 

Οι θεατές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας παρακαλούνται όπως πραγματοποιήσουν την αγορά των εισιτηρίων τους στα Ταμεία της ΕΛΣ, τηλεφωνικά στο 2130885700 ή με email στο [email protected]

Χορηγός προσβασιμότητας ΕΛΣ: Alpha Bank

 

Λίγα λόγια για το έργο:

Σε μια χώρα μακρινή και μυθική, ένας άπληστος άρχοντας, ο Αρπατίλαος ο Πρώτος, αποφασισμένος να αυξήσει την παραγωγή σμαραγδιών στη χώρα του, καταργεί τα πάρτι γενεθλίων, τις Απόκριες, τις διακοπές του καλοκαιριού, όλες τις γιορτές, ακόμα και τις Κυριακές, που μετονομάζονται, κατόπιν εντολής του, σε «Προδευτέρες» και δεν διαφέρουν στο παραμικρό από τις Δευτέρες. Καταργεί, επίσης, τα λούνα παρκ και τις παιδικές χαρές και στη θέση τους χτίζει φυλακές για να κρατούνται όσοι τολμούν να σβήσουν κεράκια γενεθλίων ή να ντύνονται πιερότοι τις Απόκριες ή να μην πηγαίνουν σχολείο τις Προδευτέρες. Οι κάτοικοι, υποχρεωμένοι να δουλεύουν ολοένα και πιο εξαντλητικά στα σμαραγδωρυχεία και τα πλεκτήρια συρματοπλεγμάτων, διαμαρτύρονται. Ο Αρπατίλαος αδυνατεί αρχικά να κατανοήσει τους λόγους της λαϊκής δυσαρέσκειας, ωσότου ένας διορατικός αυλικός τού εξηγεί ότι σαφώς οφείλεται στα όνειρά τους: Ονειρεύονται ότι πετάνε, ενώ σέρνονται στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό αισθάνονται δυσαρεστημένοι! «Μόνο αν τους στερήσετε τα όνειρά τους», τον συμβουλεύει, «θα ησυχάσετε, Εκλαμπρότατε».
Το συγκινητικό, αισιόδοξο, γεμάτο νοήματα παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά μιλά για την αντίσταση των μαθητών ενός υποβαθμισμένου σχολείου και του εμπνευσμένου δασκάλου τους απέναντι στον άπληστο άρχοντα Αρπατίλαο και την αποφασιστικότητα τους να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα.

Ενταγμένη στο αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η παραγωγή έρχεται για να εξυμνήσει τη φωτεινή δύναμη της αντίστασης σε κάθε απολυταρχία. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 

 

Συντελεστές

Μουσική: Γιώργος Δούσης
Λιμπρέτο: Ευγένιος Τριβιζάς
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κινησιολογία: Δήμητρα Μητροπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Αντώνης ο δάσκαλος / Ο γεροδάσκαλος: Νικόλας Μαραζιώτης
Βασιλιάς Αρπατίλαος o Πρώτος (Άρχοντας της Ουρανούπολης): Νίκος Κοτενίδης
Τύλιος Ξεφτύλιος (Αυλάρχης, Υμνογράφος): Διονύσης Μελογιαννίδης
Βουλίμιος Βλήμας (Στρατηγός, Επικεφαλής Βασιλικής Φρουράς): Βαγγέλης Μανιάτης
Σαυρίλιος Βρισελιέ (Αρχιμάγος ανακτόρων): Γιώργος Ματθαιακάκης
Χνούτος (Φρούραρχος): Κωστής Ρασιδάκις
Κνούτος (Υποφρούραρχος): Γιάννης Κάβουρας
Μυρτώ: Δήμητρα Βασιλακοπούλου / Φραντζέσκα Βασιλοπούλου / Αγγελική Ταμβακοπούλου
Θάνος: Μάρκος Λεβογιάννης / Μάριος Πασχάλης / Σοφία Λαχανά
Στρατής: Μάρκος Λεβογιάννης / Μάριος Πασχάλης / Ειρήνη Κωνσταντοπούλου
Φωνητικό σύνολο: Όλγα Μπαλωμένου, Βαρβάρα Μπιζά, Έφη Παπαδοπούλου, Άννα
Σμέρου, Δημοσθένης Βλάχος, Κωνσταντίνος Ζαμπούνης, Ανδρέας Καραούλης, Σταμάτης
Πακάκης, Βασίλης Δημακόπουλος, Γιώργος Παπαδημητρίου, Μαρίνος Ταρνανάς
Με μικρό ορχηστρικό σύνολο και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.

 

Συντελεστές Υπηρεσιών Προσβασιμότητας

Δημιουργία υπερτιτλων SDH: Mαιρη Θεολόγου, Γρηγόρης Σταθόπουλος

Επιμέλεια και χειρισμός υπερτιτλων SDH: Κερασία Μιχαλοπούλου

Λογισμικό Υπερτίτλων: supertitles.gr

Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Κώστας Χριστοδουλάκος

Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Βανέσσα Καλπία, Μαρία Θρασυβουλίδη

Επιμέλεια Ακουστικής Περιγραφής: Κερασία Μιχαλοπούλου

Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Χρήστος Θάνος

 

Πάνω σε κύλινδρους και κύβους από σύρμα ένας άντρας ντυμένος στα κίτρινα με μακρόστενο καπέλο και κολάν, ένας άλλος ντυμένος σαν ευγενής του 18ου αιώνα με κομψά κεντημένα ρούχα που λαμπυρίζουν, ένας τρίτος που φοράει κράνος και στρατιωτική στολή με τεράστια φουσκωτά μπατζάκια και ένας τελευταίος με καπέλο που θυμίζει πανσέλινο, γαλάζιο κραγιόν και κοστούμι με μπλε τούλια στους ώμους που θυμίζει πιτζάμα στέκουν κοιτώντας μπροστά και με τα χέρια τους δημιουργούν έντονα σχήματα.

 

Μέρες και ώρες παραστάσεων

Σχολικές παραστάσεις 23 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου στις 11.00
Κυριακάτικες παραστάσεις 14, 21, 28 Νοεμβρίου και 5, 12, 19 Δεκεμβρίου στις 11.00
Σαββατιάτικες παραστάσεις 4, 18 Δεκεμβρίου στις 18.30
Προσβάσιμες παραστάσεις 18, 19 Δεκεμβρίου
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Τιμές εισιτηρίων (απογευματινές και Κυριακή): 10€, 12€, 15€, 20€ • Φοιτητικό, παιδικό: 12€
• Περιορισμένης ορατότητας: 5€ • Καθημερινές για σχολεία: 12€
Προπώληση: Ταμεία της ΕΛΣ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00), ticketservices.gr

Σημειώνεται ότι οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ λειτουργούν, βάσει του ΦΕΚ 4919/Β’/24-10-2021, ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, στο 100% της χωρητικότητάς τους (οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο σχετικό πιστοποιητικό).
Τα παιδιά έως 11 ετών θα προσκομίζουν δήλωση self-test τελευταίου 24ώρου. Τα παιδιά από 12 έως και 17 ετών μπορούν προσκομίζουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου PCR ή rapid.
Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής επετειακού προγράμματος 2021 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορηγός παράστασης: Ελληνικά Πετρέλαια

 

το logo της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στα ελληνικά και στα αγγλικά σε γαλάζιο χρώμα. Στο κέντρο πέντε λευκές γραμμές ξεκινούν παράλληλες και στενεύουν στο κέντρο δημιουργώντας ένα σχήμα καμπύλης