Super Feelings – Super Powers: έρχεται το 6ο Athicff!

Από τις 13 ως τις 19 Νοεμβρίου το αγαπημένο μας Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ATHICFF επιστρέφει για έκτη συνεχή χρονιά στις κινηματογραφικές αίθουσες και η liminal θα είναι ξανά εκεί για ακόμα περισσότερες προσβάσιμες προβολές!

Σε ένα ξεροχώραφο, μια μαύρη έφηβη κοπέλα με μαλλιά άφρο πιασμένα ψηλά βιντεοσκοπεί με το κινητό της μια ξανθιά αδύνατη έφηβη κοπέλα μπροστά της που χαμογελώντας πλατιά κάνει με τα δάχτυλά της το σήμα τής νίκης.
Okthanksbye, 2022, σκηνοθεσία: Nicole van Kilsdonk

 

Athicff #6: Super Powers – Super Feelings σε ένα σούπερ κινηματογραφικό Φεστιβάλ

Το έκτο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας Athicff με τίτλο Super Feelings – Super Powers φτάνει στην πόλη με τις μαγικές του υπερδυνάμεις να γεμίσει μικρούς και μεγάλους με δυνατά συναισθήματα και να φέρει τις οικογένειες κοντά.

Το Super Feelings – Super Powers Φεστιβάλ φέρνει στις κινηματογραφικές οθόνες ένα πλούσιο πρόγραμμα με μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες από 32 χώρες με θέμα την αυτοέκφραση, τη διαφορετικότητα και τη χαρά του να είσαι ο εαυτός σου στο συναρπαστικό ταξίδι προς την ενηλικίωση.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται από τις 13 έως τις 19 Νοεμβρίου σε επτά (7) πολιτιστικούς χώρους και κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη την Αττική και – για πρώτη φορά – όλοι οι χώροι εκτός από προβολές ταινιών φιλοξενούν και εκπαιδευτικά εργαστήρια, προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη φεστιβαλική εμπειρία. Οι χώροι φιλοξενίας των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ είναι: το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και οι κινηματογράφοι Κηφισιά 1 και 2 Cinemax, Δαναός και Σινεάκ Πειραιά.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Athicff, Καλλιόπη Χαραλάμπους, αναφέρει σχετικά με τη φετινή διοργάνωση:

«Οι ταινίες της φετινής διοργάνωσης αντανακλούν το μωσαϊκό των προσωπικοτήτων και των ταυτοτήτων που κάνουν τον κόσμο μας ζωντανό και συναρπαστικό. Καλλιεργούν την ενσυναίσθηση, προωθούν την αποδοχή και ενθαρρύνουν κάθε παιδί και κάθε νέο να αγκαλιάσει τη μοναδικότητά του, όπως κι αν αυτή εκφράζεται: υψώνοντας ανάστημα, βάζοντας τη φιλία πρώτη, αναλαμβάνοντας δράση, κάνοντας τις σωστές και όχι τις εύκολες επιλογές, πολεμώντας την αδικία, ξεπερνώντας τη ντροπή, ανοίγοντας την καρδιά και το μυαλό».

 

Στιγμιότυπο της ταινίας κινουμένων σχεδίων "Το πιγκουινάκι που δεν μπορούσε να κολυμπήσει". Ένα μικρό πιγκουινάκι με μακριές κίτρινες βλεφαρίδες και ένα πτερύγιο πιο κοντό από το άλλο κοιτάζει ανήσυχο προς την κόκκινη θάλασσα που απλώνεται μπροστά του. Δίπλα του, στην μπλε ακτή, υπάρχει μια ξύλινη σπασμένη βάρκα και μια μικρή σανίδα από αυτήν μπροστά στα πόδια του.
Το Πιγκουινάκι που δεν μπορούσε να κολυμπήσει, 2019, σκηνοθεσία: Tom O’ Rourke.

Η liminal στο 6ο Athicff

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η liminal βρίσκεται δίπλα στο Athicff δημιουργώντας τις Υπηρεσίες Προσβασιμότητας για άτομα με οπτική ή ακουστική αναπηρία σε επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος!

Φέτος, θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ επτά ταινίες με ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία και διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα και υπότιτλους SDH για άτομα με ακουστική αναπηρία.  Επιπλέον, η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ για το 2023 γίνεται με την ταινία Okthanksbye, μία ταινία που επαναπροσδιορίζει το παραδοσιακό κινηματογραφικό road trip ως μια συμπεριληπτική ιστορία ενηλικίωσης με πρωταγωνίστριες δύο κωφές έφηβες που έρχονται αντιμέτωπες με τη σχέση τους με την ίδια τους την κοινότητα, αλλά και με ένα κόσμο που δεν υπολογίζει την αναπηρία τους. Η liminal δημιούργησε για την ολλανδική ταινία τής Νικόλ Βαν Κίλσντονκ υπότιτλους για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Κηφισιά Cinemax 1 θα πραγματοποιηθούν δύο προσβάσιμες προβολές. Το πρόγραμμα “Συμπερίληψη εν δράσει” που περιλαμβάνει τις ταινίες
Travel Bugs, Απολεσθέντα, Σαν Βρεγμένη Αλεπού, Το Τραγούδι του Δάσους, Ο Φανταστικός Ιπτάμενος Διαγωνισμός, Το Πιγκουινάκι που δεν Μπορούσε να Κολυμπήσει, Γάτα Εναντίον Σκώρου
προβάλλεται στις 11:30 με Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία και στις 12:30 με ενσωματωμένη διερμηνεία στην ΕΝΓ και υπότιτλους για άτομα με ακουστική αναπηρία.

 

Ειδική εκδήλωση ευαισθητοποίησης πάνω στα εργαλεία προσβασιμότητας

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στον Δαναό 2 θα παρουσιάσουμε ανοιχτά στο κοινό ταινίες με Υπηρεσίες Προσβασιμότητας στην εκδήλωση “Συμπερίληψη εν Δράσει”. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα παιδιά και να τους γνωρίσουμε τους τρόπους που αξιοποιούμε για να κάνουμε τη θέαση ταινιών απολαυστική για όλα τα μέλη του κοινού.

Στόχος είναι η γνωριμία και εξοικείωση με τα εργαλεία προσβασιμότητας – ακουστική περιγραφή, κοινωνικές ιστορίες, διερμηνεία στην ΕΝΓ, υπότιτλοι SDH – μέσω μιας κοινής, ισότιμης κινηματογραφικής εμπειρίας.

Η Μαρία Θρασυβουλίδη, Υπεύθυνη Υπηρεσιών Προσβασιμότητας της liminal και η Κάτια Παπασπηλιοπούλου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Φεστιβάλ θα κάνουν μια εισαγωγή στα διαθέσιμα εργαλεία προσβασιμότητας στον κινηματογράφο και θα ακολουθήσει μία προβολή αισθητηριακά προσβάσιμη, με διερμηνεία στην ΕΝΓ και με ακουστική περιγραφή.

Σε μωβ φόντο, με κίτρινα γράμματα στο πάνω μέρος είναι γραμμένο: Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, Συμπερίληψη εν Δράσει. Από κάτω είναι σχεδιασμένες έξι ορθογώνιες κίτρινες φιγούρες που θυμίζουν κομμάτια λέγκο. Κάθε φιγούρα είναι λίγο διαφορετική από την άλλη: μία έχει ένα πόδι κοντύτερο από το άλλο, μία είναι πράσινη ενώ οι υπόλοιπες είναι κίτρινες, μία έχει ροδάκια αντί για πόδια, άλλη έχει μόνο ένα πόδι. Όλες όμως μοιράζονται το ίδιο χαμόγελο. Στο κάτω μέρος της αφίσας εμφανίζονται οι χορηγοί επικοινωνίας.

Η συνεργασία μας με το Athicff γίνεται ακόμα πιο πλούσια και βαθιά χρόνο με τον χρόνο, καθώς πέρα από τις Υπηρεσίες Προσβασιμότητας για το Φεστιβάλ, διοργανώνουμε μαζί το εκπαιδευτικό πρόγραμμαΣυμπερίληψη εν Δράσει , ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης πάνω στην αναπηρία και στην ισότιμη πρόσβαση όλων στον κινηματογράφο που παρουσιάζουμε σε δημοτικά σχολεία ειδικής και γενικής αγωγής της Αττικής. Η liminal και η TheHappyAct συνεργάστηκαν με το Athicff για τον σχεδιασμό και τη μεθοδολογία που ακολουθεί αυτή η εκπαιδευτική δράση, η οποία είναι διαθέσιμη καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και πραγματοποιείται με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

6ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Ημερομηνίες: 13-19 Νοεμβρίου 2023
Χώροι: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, κινηματογράφοι Κηφισιά 1 και 2 Cinemax, Δαναός και Σινεάκ Πειραιά
Πρόγραμμα του Φεστιβάλ: https://www.athicff.com/2023-festival/programme/ 

 

Προσβάσιμες προβολές και εκδηλώσεις

 • Okthanksbye με υπότιτλους για άτομα με ακουστική αναπηρία
  ηλικίες: 10+
  Διάρκεια: 91′
  Σάββατο 18 Νοεμβρίου 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  Εισιτήρια εδώ.
 • Συμπερίληψη Εν Δράσει, επτά ταινίες μικρού μήκους για ηλικίες 6+
  Διάρκεια: 45′
  Κηφισιά 1 Cinemax
  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 11:30 με Ακουστική Περιγραφή – Εισιτήρια εδώ.
  Κυριακή 19 Νοεμβρίου 12:30 με Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH – Εισιτήρια εδώ.
 • Ειδική εκδήλωση “Συμπερίληψη εν Δράσει” για όλες τις ηλικίες
  Διάρκεια: 45′
  Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 12:30 στον κινηματογράφο Δαναός 2
  Δωρεάν με απαραίτητη κράτηση θέσης εδώ.

 

Σε φούξια και κίτρινες αποχρώσεις η αφίσα του έκτου παιδικού και εφηβικού φεστιβάλ κινηματογράφου Αθήνας από τις 13 ως τις 19 Νοεμβρίου. Μια ανθρώπινη μορφή που στο πρόσωπό της έχει μόνο δυο μαύρες βούλες για μάτια, κρατά στα χέρια της μια μάσκα υπερήρωα και ετοιμάζεται να τη φορέσει.