Στο Σανίδι | Liminal Sundays | Δήλωσε συμμετοχή!
«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού και ενδυνάμωσης των εκφραστικών μέσων για μικτή ομάδα»
Στον 3ο κύκλο Liminal Sundays με θέμα την Σύνθεση δημιουργούμε και παρουσιάζουμε μια χορογραφία σύγχρονου χορού!
Μέσα σε 9 συναντήσεις, θα πραγματοποιήσουμε μια κινητική έρευνα κατά την οποία θα αποδομήσουμε κινησιολογικά στοιχεία του αφρικάνικου χορού και θα τα αξιοποιήσουμε σε ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς!
Αποτέλεσμα των συναντήσεων μας θα είναι η σύνθεση μιας χορογραφίας σύγχρονου χορού την οποία θα παρουσιάσουμε στις 10 Μαΐου στο Kyma Festival 2019!
Εισηγήτρια: Στέλλα Σπύρου
Χώρος Διεξαγωγής: “Ο Χώρος”, Πλατεία Θεάτρου 6-8, 105 52, Αθήνα (Χάρτης). Ο Χώρος είναι προσβάσιμος σε χρήστες/ριες αναπηρικού αμαξιδίου και διαθέτει τουαλέτα ΑμεΑ.
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 17 Μαρτίου – 10 Μαΐου 2019.
Ημέρες και ώρες:
Κυριακές
17 Μαρτίου στις 17:00 – 19:30
24 και 31 Μαρτίου, 7, 14 και 21 Απριλίου και 5 Μαΐου στις 12:00 – 14:30.
Σάββατα
6 Απριλίου και 4 Μαΐου στις 17:00 – 19:30.
Το Kyma Festival θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαΐου. Θα πραγματοποιηθούν μερικές επιπλέον συναντήσεις – πρόβες στον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ (Σχολή Καλών Τεχνών).
Facebook event: ΕΔΩ
Κόστος Συμμετοχής για τον 3ο κύκλο | Σύνθεση
Για όλες τις συναντήσεις: 90 ευρώ
Μάθημα drop in: 15 ευρώ
*Ειδικές τιμές για άτομα με αναπηρία και ανέργους.
Πληροφορίες για τους τρόπους πληρωμής θα δοθούν μετά την αποστολή των αιτήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε στο [email protected] ή στο 6974182293.
Δήλωσε συμμετοχή για τον 3ο Κύκλο ΕΔΩ
Εάν επιθυμείτε να υποβάλετε την αίτηση συμμετοχής σας σε διαφορετική μορφή (video, ήχος), παρακαλώ στείλτε το αρχείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], με θέμα: Liminal Στο Σανίδι_participation.
Βιογραφικό εισηγήτριας: Στέλλα Σπύρου
Απόφοιτη της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πάτρα και τελειόφοιτη υπότροφος της ανώτατης επαγγελματικής σχολής σύγχρονου χορού και χορογραφίας του Deree (BA Contemporary Dance Practice). Φοίτησε με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Βιουλικών και Εμβιομηχανικής του πανεπιστημίου Unicamp στην πόλη Καμπίνας στη Βραζιλία και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Χορού του Ινστιτούτου Παραστατικών και Σωματικών Τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ίδιου πανεπιστημίου (2011-2013). To 2012 απέσπασε τον τίτλο της διδασκάλου Capoeira (Instrutora de Capoeira). Έχει διδάξει αφροβραζιλιάνικους χορούς σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Γερμανία. Ως χορογράφος έχει παρουσιάσει το έργο της “óMNIRA” στα διεθνή Φεστιβάλ Arc For Dance Festival (2015) και στο 21MASDANZA Festival στις Κανάριες Νήσους στο οποίο απέσπασε το βραβείο “SPECIAL MENTION OF THE JURY” (choreography contest). Με το ίδιο έργο συμμετείχε και ως χορεύτρια το 2017 στα διεθνή Φεστιβάλ Cádiz en Danza (Cadiz, Ισπανία), Trayectos (Σαραγόσα, Ισπανία), Agitart Figueres (Φιγέρες, Ισπανία), Lekuz Leku (Μπιλμπάο, Ισπανία) και το 2018 στα Ammutinamenti (Ραβέννα,Ιταλία) και Danza Urbana (Μπολόνια, Ιταλία). Επιπλέον έχει συνεργαστεί με την Τζωρτζίνα Κακουδάκη στο εφηβικό θέατρο “Νεφέλες” ως βοηθός χορογράφου και με τον Χρήστο Θάνο και την Ομάδα “Εμείς” για το έργο “Σύγνεφο με Παντελόνια” του Β.Μαγιακόφσκι όπου επιμελήθηκε τη χορογραφία (Bob Festival, Our Festival). Το 2016 ξεκίνησε την συνεργασία της με την liminal παραδιδοντας μαθηματα χορού και αυτοσχεδιασμού σε μικτές ομάδες. Από το 2018 παραδίδει μαθήματα αφρικάνικου χορού σε βαρήκοους και κωφούς ενήλικες με την συνοδεία ζωντανών κρουστών.
Περιγραφή προγράμματος
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους έχουν πάθος για τον χορό και ενδιαφέρονται να διερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους καλλιτεχνικής κινητικής έκφρασης.
Τέσσερις δίμηνοι κύκλοι εβδομαδιαίων εργαστηρίων
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί κύκλοι είναι αυτοτελείς ως προς το περιεχόμενο τους ώστε να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μέρος του προγράμματος, μεταξύ τους όμως υπάρχει μια εξελικτική συνοχή.
Έχοντας ως βασικό άξονα τον χορό και την κίνηση, οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν περισσότερες παραστατικές τέχνες όπως το θέατρο, το χοροθέατρο, την φωνητική και τη μουσική, το περφόρμανς, την σκηνογραφία κ.α.
Ο κάθε κύκλος θα ολοκληρώνεται με ένα ανοιχτό μάθημα που θα παρουσιάζει τη δουλειά της εκάστοτε ομάδας.
Η θεματολογία των κύκλων έχει ως εξής:
- 1ος κύκλος | Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018: Σύνδεση
- 2ος κύκλος | Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019: Διάδραση
- 3ος κύκλος | Μάρτιος – Απρίλιος 2019: Σύνθεση
- 4ος κύκλος | Μάιος – Ιούνιος 2019: Παρουσίαση
Ο Σκοπός
Η σύνθεση μιας μικτής ομάδας, η οποία με κεντρικό άξονα τον χορό θα εκπαιδευτεί, θα εκφραστεί, θα επικοινωνήσει και θα συν-δημιουργήσει.
Επιμέρους στόχοι αποτελούν
Η εξοικείωση με την τέχνη του χορού και η σύνδεση του με το θεάτρου, την φωνητικής/ορθοφωνίας και άλλες τέχνες και τεχνικές έκφρασης.
Η απόκτηση απαραίτητων δεξιοτήτων για την καλλιτεχνική δημιουργία.
Η έκφραση και εκτόνωση συναισθημάτων.
Η επικοινωνία, η κοινωνικοποίηση και η αποδοχή του διαφορετικού.
Μεθοδολογία – Περιεχόμενο
Η μεθοδολογία και το περιεχόμενο του προγράμματος διαμορφώθηκε και εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά την διάρκεια τεσσάρων συναντήσεων τον Απρίλιο του 2018 (Liminal στο σανίδι – LinkPoint).
Οι συντελεστές του προγράμματος, με εμπειρία στη διδασκαλία σε μικτές ομάδες, επιθυμούν να δημιουργήσουν/εξελίξουν έναν ισχυρό πυρήνα νέων καλλιτεχνών.
Διάρκεια Προγράμματος
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια από τον Νοέμβριο του 2018 έως και τον Ιούνιο του 2019.
Πληροφορίες για ενδιαφερόμενους
- Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό προς όλους* ανεξαρτήτως κοινωνικών, ηλικιακών, φυσικών, εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.
- Η γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια είναι η ελληνική, ενώ θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ ή/και υπηρεσία χειλεανάγνωσης.
- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την αποστολή αιτήσεων.
- Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
- Δεκτές γίνονται αιτήσεις κάθε μορφής, όπως video και αρχείο ήχου.
- Μετά την λήξη του προγράμματος θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
- Θα χρειαστείτε άνετα ρούχα και παπούτσια.
*Άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, θα πρέπει να κατέχουν την έγγραφη συγκατάθεση του /της κηδεμόνα τους.
Γιατί χορός;
Από την αρχαιότητα έως σήμερα ο χορός ως τέχνη έχει εκφράζει όλες τις πτυχές της ζωής του ανθρώπου, από τη γέννηση και τον θάνατο, εως τον πόλεμο, την ειρήνη, την εξέγερση, την θεραπεία, την πολιτική.
Τα οφέλη του χορού για τον άνθρωπο είναι πολλαπλά: εκγύμναση του σώματος και του πνεύματος, ψυχαγωγία, μέσο κοινωνικοποίησης και δημιουργίας σχέσεων, πηγή μάθησης, καλλιέργεια κινητικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, δημιουργική ενασχόληση και διεύρυνση της φαντασίας, απόκτηση αρμονίας και συντονισμού, ενδυνάμωση της συγκέντρωσης, έκφραση συναισθημάτων και τρόπος επικοινωνίας. Οι έννοιες χορός και χαρά είναι πολλές φορές συνυφασμένες.
Ο χορός αποτελεί ένα πεδίο συμπεριληπτικό όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα οφέλη του ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνότητας, αναπηρίας, ηλικίας κ.α.
Ο χορός γνωρίζει να πως να σέβεται τη διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του καθενός και την αξιοποιεί εμπλουτίζοντας την καλλιτεχνική έκφραση.
Μικτή ομάδα χορού
Τα τελευταία χρόνια νέες ομάδες χορού κάνουν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούνται από άτομα με και χωρίς αναπηρία ή και συμπεριλαμβάνουν άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα.
Έτσι περνάμε από το στάδιο των ομάδων που απευθύνονται μόνο σε άτομα με αναπηρία ή μόνο σε άτομα χωρίς αναπηρία σε ένα μεταβατικό στάδιο συνύπαρξης και συμπερίληψης. Με βασικό κριτήριο το ενδιαφέρον και το πάθος για το χορό και την έκφραση χωρίς τους περιορισμούς που θέτουν η εμπειρία, το επίπεδο ικανοτήτων το φύλο, η κοινωνική και ψυχική υπόσταση μας.
Δουλεύοντας με μικτές ομάδες μοιραζόμαστε, συνυπάρχουμε και εκφράζονται, κατανοώντας καλύτερα τις δυνατότητες του εαυτού μας, των άλλων και της ομάδας. Καλλιεργούμε το συναίσθημα της ενσυναίσθησης, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες ως ενδιαφέρουσες προκλήσεις και ευκαιρίες για εξερεύνηση.
Με αυτόν τον τρόπο η καλλιτεχνική έκφραση που δεν αποκλείει, αξιοποιεί την διαφορετικότητα του καθενός μας για να γεννήσει ένα πλουσιότερο και περισσότερο πραγματικό/ αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.Με αυτή την πρακτική ελπίζουμε να εξελιχθούμε μαζί με την σπουδαία τέχνη του χορού σε πιο χαρούμενα άτομα.
Φωτογραφίες: Εμμανουέλα Κυριακοπούλου