Society Uncensored 02: Αναπηρία και Πολιτισμός | Ορατότητα και Αναπαράσταση

Σε έναν μεγάλο βιομηχανικό χώρο με σιδερένιες σκάλες, σταντ, προβολείς, μαύρα πανιά και κιβώτια τεχνικού εξοπλισμού, τέσσερα άτομα συζητούν καθισμένα σε κύκλο. Αριστερά, ένας νεαρός με τζιν πουκάμισο και μια κοκκινομάλλα γυναίκα σε αμαξίδιο παρακολουθούν ευδιάθετα έναν βραχύσωμο άντρα με μοϊκάνα σε αμαξίδιο και μια γυναίκα με φαρδιά φούστα που κοιτάζονται και χαμογελούν με νόημα.
Φωτογραφία: Παύλος Φυσάκης

 

Ποια είναι η θέση των ανάπηρων ατόμων στην ελληνική κοινωνία; Ποιον ρόλο παίζουν η τέχνη και ο πολιτισμός μας στην αναπαραγωγή στερεοτύπων και αναχρονιστικών αντιλήψεων για την αναπηρία;

Σε σενάριο που προέκυψε από την έρευνα του Σπύρου Νταντανίδη και του Χρίστου Παπαμιχαήλ, το “Society Uncensored” συνεχίζεται με μια συζήτηση χωρίς φίλτρα για ένα θέμα επιτακτικό: Αναπηρία και Πολιτισμός | Ορατότητα και Αναπαράσταση.
Το επεισόδιο είναι πλήρως προσβάσιμο και συνοδεύεται από Ανοιχτή Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη, ενσωματωμένη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και υπότιτλους για άτομα με ακουστική βλάβη.

 

Τι συμβαίνει στο “Society Uncensored”;

Το νέο επεισόδιο με θέμα την αναπηρία ανήκει στη σειρά ψηφιακών συζητήσεων της Στέγης “Society Uncensored” που ξεκίνησε το 2020 ως μια πηγαία ανάγκη να συζητήσουμε χωρίς λογοκρισία για όλα όσα μας απασχολούν στο «εδώ και τώρα», σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αφαιρώντας όλα τα φίλτρα από τη συζήτηση περί του αναπηρικού ζητήματος, εξερευνούμε τη σχέση των αναπήρων με την τέχνη και τον πολιτισμό. Αυτό πραγματοποιείται μέσα από μια συνάντηση πολιτών, αναπήρων και μη, η οποία θέτει ερωτήματα, επαναπροσδιορίζει και προτείνει πρακτικές και λύσεις για ένα συμπεριληπτικό μέλλον, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις. Μαζί, δίνουμε τον χώρο που χρειάζεται κάθε άτομο ανεξαρτήτως βλάβης και ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα το ειδικό στο διαφορετικό.

Η συζήτηση ουσιαστικά κινείται σε δυο ξεχωριστούς δρόμους, οι οποίοι τέμνονται συνεχώς. Aπό τη μια, η ορατότητα των αναπήρων μέσα στο σύστημα της κοινωνίας μας και από την άλλη η αναπαράσταση των αναπήρων στον πολιτισμό.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση στην πλατφόρμα του Onassis Channel στο YouTube.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Europe Beyond Access, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύλληψη & Επιμέλεια: Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Σενάριο & Έρευνα: Χρίστος Παπαμιχαήλ, Σπύρος Νταντανίδης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Σαρρής
Οργάνωση Παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά
Επιμέλεια Περιεχομένου: Ελιζαμπέττα Γεωργιάδου
Συντονισμός & Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: Σμαράγδα Δογάνη
Εκτέλεση Παραγωγής Βίντεο: Αγγελική Αυγέρη, Χριστίνα Αντσακλή
Καλλιτεχνική Επίβλεψη Motion Graphics: Κωνσταντίνος Χαϊδαλής
Animation: Ζίνα Παπαδοπούλου (Ovalimage Animation & Design)
Επιμέλεια υποτίτλων: Βασίλης Δουβίτσας
Μετάφραση και υποτιτλισμός: Authorwave
Μουσικό κομμάτι: Kostadis
Still Photographer: Παύλος Φυσάκης

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):
Κατερίνα Βρανά, Έλη Δρίβα, Χρήστος Καρράς, Αντιγόνη Καρνεσιώτη, Θάλεια Κιούση, Μέντη Μέγα, Μπετίνα Παναγιωτάρα, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Παναγιώτης Παράσχου, Πατρίτσια Τόσκα, Γρηγόρης Χρυσικός

Συντονίζει ο Σπύρος Νταντανίδης

Διερμηνείς Ε.Ν.Γ.: Μανουέλα Καγιοπούλου, Άννα Λιάκου

Ευχαριστίες:
Ντόρα Βουγιούκα: Συντονισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Χριστίνα Λιάτα: Διεθνείς συμπαραγωγές και Περιοδείες
Χριστίνα Παναγιωτάκου: Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Ίδρυμα Ωνάση

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Παραγωγή Ακουστικής Περιγραφής & Διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ.: liminal
Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Όλγα Δαλέκου, Ανδρέας Πλεμμένος, Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Μαγνητοσκόπηση Διερμηνείας στην Ε.Ν.Γ.: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Κερασία Μιχαλοπούλου
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη
Ηχοληψία Ακουστικής Περιγραφής: Ιώ Χάλδα
Η ηχογράφηση της Ακουστικής Περιγραφής έγινε στα στούντιο της Basement Productions.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

logo Onassis Stegi με μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο.Αδρές καμπύλες σε χρώμα βεραμάν δημιουργούν ένα ακανόνιστο κυκλικό σχήμα. Στα αριστερά του γραμμένο με μικρά μαύρα γράμματα είναι europe beyond access.

Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σε μπλε φόντο κίτρινα αστέρια σχηματίζουν έναν κύκλο. Στα δεξιά είναι γραμμένο Co-funded by the European Union.