SAFEable Προστασία από την Έμφυλη Βία

Η liminal και το Κέντρο Διοτίμα, με την υποστήριξη της Alliance for Gender Equality in Europe, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα νέο πρόγραμμα που αφορά στην ευαισθητοποίηση και υποστήριξη ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες για το ζήτημα της έμφυλης βίας.

Κατά μήκος ενός μεγάλου διαδρόμου στο εσωτερικό ενός βιομηχανικού σύγχρονου κτιρίου με μπλε τοίχους και έντονο λευκό φωτισμό, 22 γυναίκες και 2 άντρες με ταμπελάκια στο πέτο τους ποζάρουν ομαδικά χαμογελώντας.
Φωτογραφία από τη συνάντηση των φορέων – μελών του Alliance For Gender Equality in Europe στις Βρυξέλλες.

Στόχος της συνεργασίας

Με την παραπάνω συνεργασία και στο πλαίσιο μίας διατομεακής προσέγγισης, οι δύο οργανισμοί είχαν την ευκαιρία:

  1. να διερευνήσουν τις πολλαπλές συνέπειες και τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν η έμφυλη βία συναντά την αισθητηριακή αναπηρία,
  2. να επεξεργαστούν από κοινού και με τον πληθυσμό-στόχο τρόπους ευαισθητοποίησης και λύσεις για τη βέλτιστη υποστήριξη των επιζώντων ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες και
  3. να θέσουν τις βάσεις για ένα προσβάσιμο μονοπάτι παραπομπών υποστήριξης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

 

SAFEable

Μετά από πολύμηνη έρευνα και διάδραση ανάμεσα στους δύο φορείς, γεννήθηκε το SAFEable, μία καθόλα προσβάσιμη πλατφόρμα για την ενημέρωση και την προστασία από την έμφυλη βία. Στην ιστοσελίδα του SAFEable το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για ζητήματα έμφυλης βίας, να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για την καμπάνια καθώς επίσης και να λάβει ενημέρωση για τους τρόπους που μπορεί να λάβει υποστήριξη.

 

Δείτε εδώ τα στάδια αυτής της συνεργασίας:

Πίνακας που παρουσιάζει σε συνοπτική μορφή το SAFEable σε βήματα με πολύχρωμη αρίθμηση και βέλη. Ιανουάριος - Μάρτιος 2022 Γνωριμία των οργανισμών Εκπαιδευση της liminal σε ζητήματα έμφυλης βίας από το Κέντρο Διοτίμα. Εκπαίδευση του Κέντρου Διοτίμα σε ζητήματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης από τη liminal. Απρίλιος - Μάιος 2022 Διενέργεια focus group και ατομικών συνεντεύξεων με γυναίκες με αισθητηριακή βλάβη πάνω σε ζητήματα έμφυλης βίας. Ιούνιος - Αύγουστος 2022 Σχεδιασμός της προσβάσιμης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε ζητήματα έμφυλης βίας Έναρξη δημιουργίας της πλατφόρμας SAFEable Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2022 Δημιουργία ντοκιμαντέρ Δημιουργία προσβάσιμων υπηρεσιών στο Κέντρο Διοτίμα και ποιοτικός έλεγχος 10 Δεκεμβρίου 2022 Προβολή του προσβάσιμου ντοκιμαντέρ SAFEable στην Ταινιοθήκη Launch day προσβάσιμης ιστοσελίδας.

Αναλυτικά, στην πάροδο αυτού του χρόνου:

Ιανουάριος – Μάρτιος

Οι οργανισμοί επικοινώνησαν την δράση τους και έθεσαν τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας. Στο πλαίσιο της γνωριμίας των οργανισμών, κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθούν αμοιβαίες εκπαιδεύσεις του προσωπικού του κάθε φορέα. Το Κέντρο Διοτίμα έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και εργαλεία για την ανίχνευση και αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας στα μέλη της liminal που βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με άτομα με αισθητηριακές βλάβες. Από την άλλη, η liminal έκανε δύο εργαστήρια πάνω στο κομμάτι της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία για υπαλλήλους της Διοτίμα. Οι δύο οργανισμοί αντάλλαξαν υλικό και συναποφάσισαν τα επόμενα βήματα της κοινής τους δράσης.

 

Μάρτιος – Μάιος

Την άνοιξη, οι δύο οργανισμοί επικεντρώθηκαν σε δύο βασικές ενέργειες:

  • Αφενός, υπήρχε η ανάγκη να εξετάσουμε το μονοπάτι που ακολουθεί μία γυναίκα που χρήζει υποστήριξης για να κατανοήσουμε τα εμπόδια που τίθενται σε μία επιζώσα με αισθητηριακή βλάβη. Βήμα βήμα, καταφέραμε να βάλουμε την βάση για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία να γίνεται πιο εύκολη για αυτόν τον πληθυσμό.
  • Αφετέρου, διενεργήσαμε τρεις ομάδες εστιασμένης συζήτησης (focus groups) με γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία προκειμένου να συλλέξουμε υλικό πάνω στις ανάγκες τους σχετικά με τα ζητήματα έμφυλης βίας. Με αυτόν τον τρόπο, συνθέσαμε μαζί τους το περιεχόμενο της ενημερωτικής καμπάνιας του SAFEable και ορίσαμε τα βέλτιστα κανάλια για την διάχυση της πληροφορίας.

 

Ιούνιος – Αύγουστος

Η εκτίμησή μας ήταν πως υπήρχε ανάγκη να δημιουργηθεί μία προσβάσιμη πλατφόρμα ενημέρωσης που να απευθύνεται σε άτομα με αισθητηριακή αναπηρία. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε μέσα στο καλοκαίρι την ιστοσελίδα του SAFEable, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει όλη αυτήν την πληροφορία με εύληπτο και σαφή τρόπο.

 

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος

Σημαντικό βήμα για αυτήν την καμπάνια ευαισθητοποίησης στάθηκε η απόφαση της ομάδας εργασίας να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ το οποίο θα μπορούσε σε σύντομο χρόνο να συμπυκνώσει την πληροφορία που θέλαμε να μοιραστούμε με το κοινό. Η Νιόβη Αναζίκου, έμπειρη δημοσιογράφος και κινηματογραφίστρια, ανέλαβε αυτό το δύσκολο εγχείρημα μετά από εκτενή έρευνα και αξιοποιώντας το υλικό που είχε προκύψει από τις συνεντεύξεις μας με τις γυναίκες με αισθητηριακή βλάβη.

Προβολείς και κάμερες έχουν στηθεί σε έναν μεγάλο χώρο με γκρι τοίχους. Μπροστά τους, είναι καθισμένη μια κοπέλα με γαλάζιο μπλουζάκι και μπλε σκούρο κοντό παντελόνι που μιλά κινώντας τα χέρια της. Πίσω από τις κάμερες μια κοπέλα με τζιν παντελόνι και μωβ κοντομάνικο πουκάμισο κρατά σημειώσεις σε ένα ντοσιέ.
Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ SAFEable στον Χώρο σε σκηνοθεσία Νιόβης Αναζίκου.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ταινιοθήκη στις 10 Δεκεμβρίου 2022 στις 17:30. Λόγω της θεματικής του αλλά και για την μεγαλύτερη εξοικείωση του κοινού με τις υπηρεσίες προσβασιμότητας, επιλέχτηκε η ανοιχτή για όλα τα μέλη του κοινού Ακουστική Περιγραφή, η ενσωματωμένη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και η χρήση υποτίτλων για άτομα με ακουστική βλάβη. Μετά την προγραμματισμένη προβολή, το ντοκιμαντέρ θα παραμείνει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του SAFEable.

Παράλληλα με αυτά, η διαδικασία προσβασιμοποίησης υπηρεσιών του Κέντρου Διοτίμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με απώτερω σκοπό την εξυπηρέτηση των επιζώντων ατόμων με αισθητηριακές βλάβες χωρίς περιορισμούς.

 

Συντελεστές Προγράμματος

Διαχείριση Προγράμματος: Χρίστος Παπαμιχαήλ, Πολίνα Μανωλιά
Συντονίστρια focus group: Μαρία Θρασυβουλίδη
Υπεύθυνη προσβασιμότητας Κέντρου Διοτίμα: Έλια Χαρίδη
Υπεύθυνη επικοινωνίας Κέντρου Διοτίμα: Νατάσα Κεφαλληνού
Σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ: Νιόβη Αναζίκου
Design & Development πλατφόρμας: Rakun LTD
Υπηρεσίες προσβασιμότητας: liminal

 


Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του The Alliance for Gender Equality in Europe

To logo του Alliance for gender equality in Europe. Ο Τίτλος με μαύρα γράμματα σχηματίζει έναν κύκλο γύρω από το ακρωνύμιο AGEE με κίτρινα κεφαλαία στο κέντρο.