Αφίσα της παράστασης Romaland στη Στέγη Ωνάση. Πέντε πορτραίτα κομμένα άτσαλα εδώ κι εκεί συνθέτουν ένα κολλάζ με τρύπες στο κέντρο. Στην κορυφή βρίσκεται ένα νεαρό αγόρι με μπούκλες και πράσινα μάτια, αριστερά του μια κοκκινομάλλα κοπέλα σε προφίλ, δεξιά του μια γυναίκα με γκρίζα μαλλιά πιασμένα σε κότσο, από κάτω της ένας άντρας χωρίς μαλλιά με χαμογελαστά καστανά μάτια και αριστερά τού τελευταίου μια μεγαλύτερη γυναίκα με ρυτίδες έκφρασης γύρω από τα μεγάλα της καστανά μάτια. Ανάμεσά τους κεντήματα, ένα γαλάζιο παραδοσιακό μάτι, μια καρότσα και άλλα μικροαντικείμενα συμπληρώνουν το κολλάζ. Σε κίτρινο πλαίσιο από πάνω και από κάτω από τη σύνθεση είναι γραμμένα: Onassis Stegi, Romaland, μια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν, Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης, 2-26/11/2023.

Romáland – Mια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν

Οι σκηνοθέτες Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης επιστρέφουν στη Στέγη, επτά χρόνια μετά την «Καθαρή Πόλη», με μια νέα θεατρική παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Θέμα της, η ζωή των Ελλήνων Ρομά.

Η liminal θα είναι εκεί στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου προσφέροντας Υπηρεσίες Καθολικής Προσβασιμότητας.

 

Δείτε εδώ το trailer της παράστασης με ακουστική περιγραφή:

 

Λίγα λόγια για το Romáland

Ανέμελοι νομάδες; Μεγάλοι καλλιτέχνες; Θύματα κοινωνικών κατασκευών ή επικίνδυνοι και παραβατικοί; Τι τελικά είναι και τι δεν είναι οι Ρομά;

Mέχρι την πτώση της δικτατορίας στη χώρα, οι Έλληνες Ρομά ζούσαν σε καθεστώς ανιθαγένειας. Παρά την πολιτογράφησή τους, το 1979, και τα βήματα που έχουν γίνει από τότε, πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να ζουν εκτεθειμένοι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πολλαπλής ευαλωτότητας, σε γκετοποιημένες περιοχές ή καταυλισμούς, κουβαλώντας το στίγμα του επικίνδυνου «Άλλου / Ξένου», καταδικασμένοι διαχρονικά σε μια ενδιάμεση κατάσταση, σε ένα διαρκές «είναι και δεν είναι», όπως λέει και η φράση με την οποία είθισται να ξεκινούν τα τσιγγάνικα παραμύθια.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ απασχόλησαν οι δολοφονίες δύο νεαρών Ρομά στο πλαίσιο καταδίωξής τους από την αστυνομία, του Νίκου Σαμπάνη στην Αθήνα και του Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο υποθέσεις πρόκειται σύντομα να εκδικαστούν από την ελληνική δικαιοσύνη και αποτελούν εμβληματικά γεγονότα με θύματα τσιγγάνους, που όμως δεν είναι τα μόνα.

 

Μια ηλικιωμένη γυναίκα με γκρίζα μακριά μαλλιά σε κοτσίδα, γυαλιά πρεσβυωπίας και λεοπάρ μακρύ καλοκαιρινό φόρεμα ράβει όρθια με ραπτομηχανή ένα ύφασμα πάνω σε ένα τραπέζι. Η γυναίκα συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνει έχει σκύψει πάνω από τη ραπτομηχανή και κρατά απαλά τη μηχανή και το πολύχρωμο ύφασμα. Τα νύχια της είναι βαμμένα φούξια ενώ μικρά τατουάζ και κοσμήματα στολίζουν το σκούρο δέρμα της. Ο χώρος πίσω και γύρω της είναι σκοτεινός και θυμίζει θεατρική σκηνή.

 

Παράλληλα, όμως, και σε πλήρη αντίφαση με τα πραγματικά περιστατικά ρατσιστικής βίας, η λαϊκή φαντασία αρέσκεται να βλέπει τους τσιγγάνους ως ανέμελους διασκεδαστές, παιδιά της φύσης που ζούνε έξω από νόρμες και κανόνες. Ωστόσο, υπάρχει τόσο χαώδης διαφορά ανάμεσα στους Ρομά και τους «μπαλαμούς»; Ειδικά αν κοιτάξουμε μερικές γενιές πίσω, θα βρούμε πολλούς και πολλές, γιαγιάδες και παππούδες μας, που δεν τελείωσαν καν το δημοτικό, που τους πάντρεψαν ενάντια στη θέλησή τους, που ακολούθησαν το επάγγελμα του πατέρα τους θυσιάζοντας τις δικές τους επιθυμίες, μέχρι και που έζησαν ως περιπλανώμενοι νομάδες στηρίζοντας την επιβίωσή τους στη διαρκή μετακίνηση. Γιατί λοιπόν η ζωή των Ρομά μάς φαίνεται τόσο μακρινή;

Μετά από πολύμηνη έρευνα, από το Ζεφύρι και τον Ασπρόπυργο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και τις Σέρρες, η παράσταση Romáland φιλοδοξεί να αφηγηθεί ένα ανεστραμμένο ταξίδι στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσα από την οπτική γωνία των Ρομά. Ακολουθώντας την παράδοση του είδους του θεάτρου-ντοκιμαντέρ, η παράσταση διαμορφώνεται με τη συμμετοχή Ρομά πρωταγωνιστών, που αφηγούνται ζωντανά τις πραγματικές τους ιστορίες, στοχεύοντας να αναδείξει τους πολλαπλούς κοινωνικούς αποκλεισμούς που αντιμετωπίζουν και τις καθημερινές προσπάθειές τους να τους ξεπεράσουν.

Εσύ χρειάστηκε ποτέ να κρύψεις την ταυτότητά σου για να επιβιώσεις;

 

Καθολική Προσβασιμότητα στο Romáland

Για τρεις παραστάσεις, η liminal θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παρακολούθηση της παράστασης από όλα τα μέλη του κοινού.
Στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου, μια ώρα πριν την έναρξη, θα πραγματοποιηθεί απτική ξενάγηση για άτομα με οπτική αναπηρία. Στην διάρκεια των προγραμματισμένων παραστάσεων θα υπάρχει ζωντανή διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Υπερτιτλισμός για άτομα με ακουστική αναπηρία, ενώ θα διατίθεται εξοπλισμός για την παρακολούθηση της παράστασης με Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.
Κρατήστε τη θέση σας επικοινωνώντας τηλεφωνικά στο 2130178036 ή μέσω email στο infotickets@onassis.org 

Συντελεστές

Έρευνα, Κείμενο και Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης
Βοηθός Σκηνοθετη: Αβραάμ Γκουτζελούδης
Σκηνικά και Κοστούμια: Διδώ Γκόγκου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Παίζουν: Γιώργος Βιλανάκης, Θεοδοσία Γεωργοπούλου, Αβραάμ Γκουτζελούδης, Αγγελική Ευαγγελοπούλου, Μέλπω Σαΐνη
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Δούσος

Εκτέλεση Παραγωγής: Ζωή Μούσχη – Ρένα Ανδρεαδάκη
Παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 

Συντελεστές Προσβασιμότητας

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Υπερτιτλισμός για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Χειρισμός Υπερτίτλων: Γρηγόρης Σταθόπουλος, Χρίστος Παπαμιχαήλ
Σενάριο Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη, Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη (22&23/11), Σοφία Καψαμπέλη (24/11)
Απτική Ξενάγηση: Μαρία Θρασυβουλίδη, Χρίστος Παπαμιχαήλ
Ποιοτικός έλεγχος Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Καπογιάννη, Άννα Μαρία Φώσκολου
Σύμβουλοι προσβασιμότητας για Κωφά και Βαρήκοα άτομα: Όλγα Δαλέκου, Ανδρέας Πλεμμένος, Κώστας Χριστοδουλάκος
Λογισμικό Υπερτίτλων: supertitles.gr
Σχεδιασμός Καθολικής Προσβασιμότητας: liminal

Χρήσιμες πληροφορίες

Romáland – Ήταν μια φορά κι έναν καιρό και δεν ήταν
Διάρκεια: 85’
Παραστάσεις: Τετάρτη – Κυριακή 20:30
Προσβάσιμες παραστάσεις: 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2023
Απτική ξενάγηση – pre-show access: 19:30
Κατάλληλο για 14+
Πληροφορίες Χώρου: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα
Τιμές Εισιτηρίων: 5 — 25 €|  ΑμεΑ: 5€, Συνοδοί ΑμεΑ: 10€
Για κράτηση θέσεων επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο 2130178036 ή μέσω email στο infotickets@onassis.org
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

logo Onassis Stegi με μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο.

Pin It on Pinterest