Η liminal σημειώνει μία ακόμα συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους λάτρεις της ιστορίας και της φωτογραφίας. Για την ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας «Μετά την Επανάσταση. Η Ελλάδα των πρώτων φωτογράφων (19ος-αρχές 20ού αι.)», η liminal δημιούργησε την Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία σε επιλεγμένες φωτογραφίες της συλλογής σε ένα προσβάσιμο βίντεο.

Κολλάζ δύο εικόνων από την ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Αριστερά, σε έναν εικονικό τοίχο είναι τοποθετημένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις αρχές του 20ού αι. Μία περιγραφή με τίτλο "Παρθενώνας" στα δεξιά δίνει επίσης την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε έναν πραγματικό χώρο. Στα δεξιά, άλλη μια εικόνα της ψηφιακής έκθεσης με μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τα ερείπια ενός αρχαιοελληνικού ναού. Στην κάτω αριστερή γωνία σε μπλε πλαίσιο, μία κίτρινη καμπύλη γραμμή καλύπτει σα σκεπή τρεις κίτρινες κάθετες γραμμές, το logo του ΠΙΟΠ.

Διαρθρωμένη σε πέντε ενότητες, η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 120 ενυπόγραφες και μη, φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1839 έως το 1920. Γνωρίστε μνημεία και τοπία της Ελλάδας, όπως τα αποτύπωσαν με τον φακό τους οι πρώτοι ξένοι και Έλληνες φωτογράφοι, από τον William James Stillman έως τον Φίλιππο Μαργαρίτη κι από τους αδελφούς Ρωμαΐδη έως τον Frédéric Boissonnas.

Η ψηφιακή έκθεση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά), με πλούσιο συνοδευτικό υλικό (βιογραφικά στοιχεία, φωτογραφική ορολογία, επιμέρους σχολιασμό), διαθέσιμη σε υπολογιστή, τάμπλετ και κινητό τηλέφωνο. Επίσης, είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα κωφά ή με μειωμένη ακοή, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με την ακουστική περιγραφή εδώ.

 

Συντελεστές Ακουστικής Περιγραφής

Επιμέλεια: Ανδρέας Λαπούρτας, Άννα Καλλινικίδου, Μιμίκα Γιαννοπούλου
Επεξεργασία εικόνων: Σωκράτης Μαυρομμάτης, Φώτης Αλεβίζος
Κείμενο ακουστικής περιγραφής: Βανέσσα Καλπία, Γρηγόρης Σταθόπουλός
Επιμέλεια ακουστικής περιγραφής: Κερασία Μιχαλοπούλου
Επιμέλεια κειμένων: Ανδρέας Παππάς
Εκφώνηση: Χρήστος Θάνος, Μαρία Θρασυβουλίδη
Ηχοληψία – μίξη ήχου: Ιώ Χάλδα
Η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Basement Productions
Μοντάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Συντονισμός παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ

 

Περιηγηθείτε δωρεάν στην έκθεση εδώ.

Δείτε τους συντελεστές και τους φορείς που παραχώρησαν το φωτογραφικό υλικό εδώ.

Pin It on Pinterest