Προσβάσιμες επισκέψεις στο μουσείο Χατζημιχάλη
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων στην Πλάκα, το οποίο λειτουργεί από το 1980, σε συνεργασία με τη liminal εγκαινιάζει μια σειρά ξεναγήσεων με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, για να υποδεχθεί Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα στους χώρους του.
Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 στις 17:00 σας περιμένουμε για να ξεναγηθούμε στον θαυμαστό κόσμο της Αγγελικής Χατζημιχάλη στο αρχοντικό της στην Πλάκα.
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» λειτουργεί από το 1980 και στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της πρώτης Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη (1895-1965) στην Πλάκα. Το κτίριο αποτελεί μνημείο της νεότερης ελληνικής αστικής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου και είναι έργο του Μακεδόνα αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου (1871-1939), ο οποίος συνδύασε παραδοσιακά στοιχεία με νεοβυζαντινά και μακεδονίτικα, ενώ τον εσωτερικό ξυλόγλυπτο διάκοσμο φιλοτέχνησε ο λαϊκός τεχνίτης Ν. Θωμόπουλος.
Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται συλλογές αντικειμένων λαϊκής τέχνης με έργα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αγγειοπλαστικής, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και χαλιά φτιαγμένα σε αργαλειούς. Ορισμένα εξ αυτών ανήκουν στην Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, ενώ άλλα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών. Ωστόσο στον χώρο βρίσκονται έπιπλα, βιβλία, επιστολές και προσωπικά αντικείμενα της Αγγελικής Χατζημιχάλη, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα προσέγγισης της πορείας και του έργου της στην κοινωνική και πνευματική ζωή της Ελλάδας.
Η Αγγελική Χατζημιχάλη
Η Αγγελική Χατζημιχάλη αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα, τη μελέτη και τη διάσωση της λαϊκής κληρονομιάς. Πρωτοπόρος στις σπουδές της λαογραφίας, πραγματοποίησε μια τομή στον τομέα αυτόν με τα οράματα και τους αγώνες της. Ταλαντούχα ζωγράφος, ακούραστη ερευνήτρια, προσέφερε τις δυνάμεις και την περιουσία της στο μεγάλο έργο της διάσωσης και της ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού. Τολμηρή και μαχητική, ταξίδεψε επί χρόνια σε ολόκληρη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, κάτω από δύσκολες συνθήκες και με πρωτόγονα μεταφορικά μέσα για να καταγράψει συστηματικά την κατάσταση της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας.
Η Αγγελική Χατζημιχάλη παρατηρεί, καταγράφει, συνομιλεί με ντόπιους, κοιμάται στα σπίτια τους, τους ακολουθεί στις δουλειές τους, φωτογραφίζει και ζωγραφίζει εσωτερικά λαϊκών σπιτιών, καλύβες, εκκλησίες, φορεσιές, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, εργαστήρια και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με το λαογραφικό υλικό που μελετά και θέλει να διασώσει, έστω και ως εικόνα!
Σκοπός του Μουσείου είναι η διάσωση, μελέτη και προβολή στοιχείων του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού, κυρίως, όμως, η διατήρηση της μνήμης της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, καθώς ανήκει στις ελάχιστες γνωστές, γυναίκες της γενιάς της, που αφιέρωσαν την ζωή τους στην ανάδειξη της ελληνικής λαϊκής τέχνης. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού πνεύματος, όπως η Πηνελόπη Δέλτα, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιάννης Τσαρούχης και άλλοι που πέρασαν από αυτό το αρχοντικό, την προσφωνούσαν και Μεγάλη Κυρία του Έθνους.
Παράλληλα αποτελεί έναν πυρήνα πολιτισμικής και πολιτιστικής αξίας στο κέντρο της Πόλης των Αθηνών, διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις, που συνάδουν με τον χώρο, εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον ετήσιο κύκλο εορτών, ομιλίες και ημερίδες που αφορούν θέματα του λαϊκού πολιτισμού, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματά μουσειακής αγωγής.
Προσβάσιμες ξεναγήσεις στον χώρο του Μουσείου
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» ξεκινά από το φθινόπωρο μια σειρά ξεναγήσεων με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα για Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα που θα συνεχιστεί καθόλη την διάρκεια της χρονιάς.
Στις ξεναγήσεις μας, θα γνωρίσουμε την ζωή και το έργο της πρώτης γυναίκας Ελληνίδας λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, η οποία, από την δεκαετία του 1920, ξεκίνησε τις επιτόπιες έρευνές της στην Ελλάδα νησιωτική και ηπειρωτική, μελετώντας τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό.
Θα γνωρίσουμε τις συλλογές αντικειμένων λαϊκής τέχνης και θα αναγνωρίσουμε έναν ολόκληρο κόσμο γεμάτο σύμβολα, μέσα από σχήματα, χρώματα και σχέδια, που αποκαλύπτουν τις σχέσεις των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού με δοξασίες και δεισιδαιμονίες.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” εδώ.
Πληροφορίες
Πρώτη προσβάσιμη ξενάγηση με διερμηνεία στην ΕΝΓ: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 στις 17:00
Ακολουθώντας τις περιοδικές εκθέσεις τού Μουσείου, αλλά και τις αλλαγές σε αντικείμενα και εκθέματα που σχετίζονται με τις εποχές και τα έθιμα της υπαίθρου, οι ξεναγήσεις με διερμηνεία στην ΕΝΓ θα επαναλαμβάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Διεύθυνση: Αγγ. Χατζημιχάλη 6 Πλάκα, Τ.Κ. 10558 (ΧΑΡΤΗΣ)
👉 Κρατήστε τη θέση σας στέλνοντας e-mail στο [email protected] με θέμα “Χατζημιχάλη”.
Ωράριο Λειτουργίας του Μουσείου: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-16:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα: 210-3243987, 210-3243972.