Πινόκιο στο Εθνικό Θέατρο με Καθολική Προσβασιμότητα

Αφίσα του Πινόκιο από το Εθνικό Θέατρο. Ένα κίτρινο ξύλινο ανδρείκελο κρέμεται ανάποδα από τέσσερα χρωματιστά σχοινιά δεμένα στα άκρα του. Ένα χέρι με ριγέ μανίκι από ψηλά πλησιάζει ένα ανοιχτό ψαλίδι προς τα σκοινιά. Γύρω από την εικόνα αναγράφονται οι πληροφορίες: Μικρό Εθνικό - Παιδική Σκηνή 2023-24, Πινόκιο, μια διασκευή του έργου τού Κάρλο Κολόντι από τον Κρις Κούπερ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Η liminal συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο προσφέροντας στους νεαρούς θεατές συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας στην παιδική παράσταση “Πινόκιο”!

Το Εθνικό Θέατρο με την υποστήριξη της Alpha Bank στο πλαίσιο του προγράμματός της «Πολιτισμός για όλους» και σε συνεργασία με τη liminal, παρουσιάζει την παράσταση “Πινόκιο” σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Το Εθνικό Θέατρο, η πρώτη σκηνή της χώρας, πιστεύει στην ισότητα και στο δικαίωμα όλων των ατόμων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παραστάσεις, αλλά και τη συμμετοχή τους με ίσες ευκαιρίες σε θεατρικές δράσεις.
Η Alpha Bank, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση όλων σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, αλλά και επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα προσβασιμότητας, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο παραστάσεων σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Η liminal σχεδιάζει και υλοποιεί τις υπηρεσίες προσβασιμότητας. Δείτε το παρακάτω προσβάσιμο βίντεο για αναλυτικές πληροφορίες!

 Λίγα λόγια για τον Πινόκιο

Ένα μαγικό κουτί γεμάτο εκπλήξεις και αναπάντεχα δώρα ανοίγει στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί την πολυαγαπημένη ιστορία του Κάρλο Κολόντι, Πινόκιο, σε μια σύγχρονη εκδοχή της από τον Κρις Κούπερ, και μας οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια που τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα είναι δυνατά!

Ανθρώπινες φιγούρες με πολύχρωμα ρούχα και καπέλα έχουν τα χέρια τους περασμένα σε λευκά σχοινιά που καταλήγουν στο πάνω μέρος της θεατρικής σκηνής. Οι παγωμένες εκφράσεις του προσώπου τους και η στάση των σωμάτων τους τους κάνουν να θυμίζουν μαριονέτες. Στο πίσω μέρος της σκηνής, ένας άντρας είναι ανεβασμένος σε ένα κόκκινο βάθρο και έχει τα χέρια του υψωμένα και σε κίνηση σα να ορίζει τις κινήσεις τους με τις χειρονομίες του.

Το κλασικό παραμύθι που ανέθρεψε και μάγεψε δεκαετίες τώρα γενιές μικρών και μεγαλύτερων θεατών αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του Πινόκιο. Η Αλεπού και ο Γάτος θα τον πείσουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.

Καθολική προσβασιμότητα στον Πινόκιο

Οι παραστάσεις θα είναι προσβάσιμες:
για άτομα με οπτική αναπηρία με Υπηρεσίες Απτικής Ξενάγησης πριν την έναρξη των παραστάσεων και Ακουστικής Περιγραφής κατά την διάρκειά τους.
● για Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH Υπέρτιτλους.

Οι προσβάσιμες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τις εξής ημέρες και ώρες:

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 16:30
Κυριακή 21 Απριλίου στις 15.00
στο Μικρό Εθνικό – Παιδική Σκηνή – ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ»

Σε μία σκοτεινή άδεια θεατρική σκηνή με μπλε νυχτερινό φωτισμό, ένας άνδρας ντυμένος με πράσινη φορεσιά κι ένα καπέλο από το οποίο ξεπετάγονται δύο τεράστιες κεραίες συγκρατεί από το μπράτσο ένα νεαρό αγόρι που είναι έτοιμο να κόψει με μαχαίρι τη φουντωτή ουρά μιας αλεπούς ντυμένης με γιλέκο, σακάκι και παντελόνι. Το αγόρι με κόκκινο μυτερό καπέλο, πράσινο πουά γιλέκο και κίτρινο καρό σορτσάκι έχει στο δέρμα του καφετιές γραμμές που μοιάζουν με τα νερά του ξύλου.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση, στίχοι: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Πάρης Μαντόπουλος
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Διανομή ρόλων (με αλφαβητική σειρά):
Γιώργος Βουρδαμής: Στρομπόλι, Άντρας, Κοράκι, Ξυλοκόπος, Γάιδαρος, Παιδί
Αντώνης Γκρίτσης: Γρύλος, Μαριονέτα, Ξυλοκόπος, Παιδί
Χρήστος Δαλκυριάδης: Γάτος, Μαριονέτα, Ξυλοκόπος, Κούνελος, Παιδί
Μιχάλης Κοιλάκος: Τζεπέτο, Κουκουβάγια, Παιδί, Μαριονέτα
Ιώ Λατουσάκη: Πινόκιο, Παιδί, Μαριονέτα, Κούνελος
Εμμανουέλα Μαγκώνη: Αλεπού, Μαριονέτα, Παιδί, Κούνελος
Βασίλης Ντάρμας: Πινόκιο, Παιδί, Μαριονέτα, Κούνελος
Τίτος Πινακάς: Φυτίλιας, Μαριονέτα, Ξυλοκόπος, Αρλεκίνος
Δήμητρα Σταύρου: Γυναίκα, Παιδί, Μαριονέτα, Πουλτσινέλα, Αμαξάς, Γάιδαρος, Kούνελος
Ανδρομάχη Φουντουλίδου: Γυναίκα, Παιδί, Μαριονέτα, Μυλωνάς
Mουσικός επί σκηνής: Γιώργος Φουντούκος

Φωτογραφίες παράστασης: Κάρολ Γιάρεκ
Βίντεο παράστασης: Παναγιώτης Ανδριανός

Συντελεστές προσβασιμότητας

Υπέρτιτλοι για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Ακουστική Περιγραφή: Μαρία Θρασυβουλίδη, Βανέσσα Καλπία
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη
Απτική Ξενάγηση: Μαρία Θρασυβουλίδη
Διερμηνεία στην ΕΝΓ: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Τόνια Παπαντωνάκη
Ποιοτικός έλεγχος: Εύα Γκρίτζαλη, Σταυρούλα Κουστένη, Άννα Μαρία Φώσκολου
Λογισμικό υπερτίτλων: supertitles.gr
Σχεδιασμός υπηρεσιών προσβασιμότητας: liminal
Συντονισμός: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Σε θεατρική σκηνή, ένας γάτος ντυμένος με φράκο, ριγέ παντελόνι, μαύρα στρογγυλά γυαλιά κι ένα μακρύ μαύρο ραβδί στα χέρια και μια αλεπού με σακάκι γεμάτο σιρίτια και μια μαγκούρα στο χέρι μιλούν σε ένα αγόρι που κρατά ένα βιβλίο στα χέρια και τους κοιτάζει με αθώο βλέμμα. Το αγόρι με κόκκινο μυτερό καπέλο, πράσινο πουά γιλέκο και κίτρινο καρό σορτσάκι έχει στο δέρμα του καφετιές γραμμές που μοιάζουν με τα νερά του ξύλου. Πίσω τους κάθετες ξύλινες τάβλες σχηματίζουν έναν μεγάλο φράχτη και τρία γυμνά δέντρα με παχείς κορμούς. Στα δεξιά της σκηνής είναι τοποθετημένη μια ξύλινη ταμπέλα που δείχνει δεξιά προς το Σχολείο της Ζωής και αριστερά προς το Σχολείο του Χωριού.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρες και ώρες προσβάσιμων παραστάσεων: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 16:30 και Κυριακή 21 Απριλίου στις 15:00.
Έναρξη Απτικής Ξενάγησης: 1 ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων
Τοποθεσία: Θέατρο REX, σκηνή “Ελένη Παπαδάκη”, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα (Χάρτης)
Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα
Εισιτήρια ΑμεΑ – Συνοδών: 5 ευρώ

Οι αίθουσες του Εθνικού Θεάτρου είναι προσβάσιμες σε χρήστες-χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί είναι ευπρόσδεκτοι.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Βρείτε την ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου εδώ.

Τρόποι κρατήσεων εισιτηρίων

Εκδοτήρια: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΤΡΟ REX, Πανεπιστημίου 48

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2105288170-171, 2103305074, 2103301881.
Από Τετάρτη έως Κυριακή και ώρες 09.30 – 21.00.

Κρατήσεις μέσω email: [email protected]

Σημείωση: Οι κρατήσεις μέσω τηλεφώνου και email είναι έγκυρες ΜΟΝΟ εφόσον αναφέρονται τα παρακάτω: ονοματεπώνυμο, αριθμός θέσεων, επιθυμητή παρεχόμενη υπηρεσία (Διερμηνεία, Υπέρτιτλοι, Ακουστική Περιγραφή, Απτική Ξενάγηση).

Για διευκόλυνση των κρατήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal: [email protected] και 6993076378.

Στιγμιότυπα από τις Υπηρεσίες Προσβασιμότητας στον Πινόκιο

Ο Πινόκιο με κόκκινο μυτερό καπέλο, κίτρινο κοντομάνικο πουκάμισο και ζωγραφισμένες γραμμές στο δέρμα του που θυμίζουν τα νερά του ξύλου κρατά μπροστά από τη μύτη του ένα μακρύ κυλινδρικό κομμάτι ξύλου και μορφάζει σα να προσπαθεί έντονα να το ξεκολλήσει από το πρόσωπό του. Μπροστά του μια γυναίκα με οπτική αναπηρία αγγίζει την άκρη της μύτης του, ενώ γύρω της παιδιά γελούν με τον ηθοποιό.
Μία μεγάλη θεατρική σκηνή έχει γεμίσει με ανθρώπους μαριονέτες. Ντυμένοι με χρωματιστά ρούχα, καπέλα και φραμπαλάδες έχουν τα χέρια τους δεμένα με λευκά σκοινιά που καταλήγουν στην οροφή του θεάτρου. Στα αριστερά, η διερμηνέας της νοηματικής με μαύρα ρούχα αποδίδει στη νοηματική.
Πάνω σε μια μεγάλη θεατρική σκηνή ένας ηθοποιός φορά κόκκινο κοστούμι, περούκα με παχιά μπούκλα και δύο λούτρινους σκίουρους για ντεκόρ στην κορυφή. Χαμογελά καθώς το χέρι ενός άντρα μπροστά του επεξεργάζεται τις υφές των ρούχων και την περίτεχνη κόμμωσή του κινούμενο από κάτω προς τα πάνω στην διάρκεια της Απτικής Ξενάγησης.

Με την ευγενική χορηγία της

Το logo της Alpha Bank. Σε μπλε σκούρο φόντο εμφανίζεται το λευκό αποτύπωμα της πίσω όψης του αργυρού στατήρα της Αίγινας, ενός από τα πρώτα νομίσματα της αρχαίας Ελλάδας με παχιές ευθείες γραμμές που τέμνονται.
το logo του Μικρού Εθνικού. Ένας χρωματιστός κύβος και ένας χρωματιστός κύκλος διαγράφονται στη μέση διαγώνια από μια λευκή γραμμή και θυμίζουν τα γράμματα Ε και Θ, τα αρχικά του Εθνικού Θεάτρου. Στο κάτω μέρος είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα σε μωβ και πράσινη απόχρωση "Μικρό Εθνικό".