Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επέλεξε μεταξύ 60 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα το ντοκιμαντέρ SAFEable – Προσβασιμότητα και συμπερίληψη στην ενημέρωση και προστασία από την έμφυλη βία για να προβληθεί στην Πλατφόρμα του! Μετά την έντονη ανταπόκριση του κοινού, το ντοκιμαντέρ θα συνεχίσει να προβάλεται έως την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.

 

Η εικόνα χωρίζεται σε πέντε κουτάκια διαφορετικού μεγέθους. Πάνω αριστερά, ξεχωρίζει το πράσινο μάτι μιας γυναίκας. Ακριβώς από κάτω του, μια νεαρή γυναίκα με βεραμάν μπλούζα στέκεται μπροστά από ροζ φωτεινό φόντο και κοιτά την κάμερα χαμογελώντας αμυδρά. Στα δεξιά, στο πάνω μέρος, μια διερμηνέας της νοηματικής με μπλε σκούρα μπλούζα νοηματίζει. Στο κέντρο κάτω, ο τίτλος του ντοκιμαντέρ SAFEable αναγράφεται με λευκά γράμματα πάνω σε θολή εικόνα. Δεξιά κάτω, άλλη μια γυναίκα στέκεται απένταντι στην κάμερα μπροστά από το ίδιο ροζ φόντο. Το περιεχόμενο των πλαισίων μαζί δημιουργεί ένα πλούσιο μωσαϊκό εικόνων.

 

Το SAFEable, σε παραγωγή της liminal σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα και σε σκηνοθεσία Νιόβης Αναζίκου με τη στήριξη του Alliance for Gender Equality in Europe, δημιουργήθηκε ως κομμάτι της καμπάνιας ενημέρωσης πάνω σε ζητήματα έμφυλης βίας και αισθητηριακής αναπηρίας. Είναι ένα ντοκιμαντέρ πλήρως προσβάσιμο με ενσωματωμένη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, υπότιτλους για κωφά ή/και βαρήκοα άτομα και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.

Μετά από μια κατάμεστη πρώτη προβολή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το Νοέμβριο, το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε το ταξίδι του στα Φεστιβάλ εντός και εκτός της χώρας. Το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το επέλεξε για να αποτελέσει κομμάτι του φετινού του προγράμματος ανάμεσα σε 60 ακόμη συναρπαστικά ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Όπως σημειώνει και η διοργάνωση του Φεστιβάλ:
“Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έλληνες επαγγελματίες του σινεμά στο έργο τους, το Φεστιβάλ στηρίζει για μία ακόμα χρονιά έμπρακτα το ελληνικό ντοκιμαντέρ, καταβάλλοντας αντίτιμο ενοικίασης σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.”

 

Σε έναν χώρο με γκρι τοίχους 6 γυναίκες και μια διερμηνέας της νοηματικής είναι καθισμένες γύρω από ένα βεραμάν ξύλινο τραπέζι και συνομιλούν.

Απολαύστε το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ σε αυτόν τον σύνδεσμο ή κάντε κλικ εδώ για να δείτε το SAFEable.

Περισσότερες πληροφορίες για το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βρείτε εδώ.

τα logo της liminal, του Κέντρου Διοτίμα και του AGEE.

Pin It on Pinterest