Το εργαστήριο δραματουργίας με τη Λητώ Τριανταφυλλίδου ολοκλήρωσε τον πρώτο του κύκλο.

“Με τι ασχολείσαι;”

Αυτή η ερώτηση ήταν το εναρκτήριο σημείο της έρευνας μας και των πρώτων συναντήσεων στο Εργαστήριο Δραματουργίας. Η liminal με τη Λητώ Τριανταφυλλίδου και μια υπέροχη ομάδα 12 συμμετεχόντων/ουσών βούτηξαν σε μια Συλλογή Ιστοριών, εξερευνώντας Δραματικές Γλώσσες.

Μία κοπέλα με λευκή μπλούζα ρίχνει ένα χρωματιστό χαρτάκι σε μια γυάλινη κανάτα που είναι τοποθετημένη στο πάτωμα στο κέντρο ενός χώρου με γκρι τοίχους. Γύρω της, κι άλλα άτομα προχωρούν ή στέκονται ή σημειώνουν σε χαρτάκια ακουμπώντας στο πάτωμα.

Στιγμιότυπο από το Eργαστήριο δραματουργίας με τη Λητώ Τριανταφυλλίδου. 📸 Μαρία Ξανθοπούλου

Το χρονολόγιο του εργαστηρίου

Δύο νεαρές γυναίκες με μαύρα παλτό προχωρούν πιασμένες αγκαζέ στην πόλη. Η μία γυναίκα κρατά λευκό μπαστούνι και είναι ελαφρώς γυρισμένη προς την άλλη σα να της μιλά. Πίσω τους, ρολλά από γκαράζ, υπαίθρια αγορά και αυτοκίνητα δίνουν την αίσθηση μιας περιήγησης στον αστικό χώρο.

Eργαστήριο δραματουργίας με τη Λητώ Τριανταφυλλίδου. 📸 Μαρία Ξανθοπούλου

Με περιηγήσεις της ομάδας στη γειτονιά του Ψυρρή, προέκυψαν σημαντικά ερωτήματα για τη σύνθεση μιας νέας ιστορίας: μπορούν οι ήχοι, τα φώτα, οι μυρωδιές ή οι υφές του δρόμου να γίνουν μέρος ενός σκηνικού χώρου; Ποιος άνθρωπος θα μπορούσε να γίνει ο ήρωάς σου;

Τι σε κάνουν να φαντάζεσαι ο τρόπος που κινείται, η εμφάνιση, η φωνή του; Με guest το σκηνογράφο Δημήτρη Πολυχρονιάδη, η ομάδα κατέγραψε τις διαδικασίες που προηγούνται της δημιουργίας ενός σκηνικού κόσμου.

Στις τελευταίες συναντήσεις του πρώτου κύκλου, οι συμμετέχοντες/ουσες ασχολήθηκαν με την διαδικασία της συγγραφής. Πώς οι γραμμένες λέξεις παραμένουν ένα ζωντανό κείμενο έτοιμο να ειπωθεί και να προκαλέσει κίνηση συναισθημάτων και ενεργειών; Τι κρύβεται πίσω τους και πώς η χρήση ή απόκρυψη του λόγου στοιχειοθετεί χαρακτήρα;

Μια ομάδα ανθρώπων είναι καθισμένη γύρω από ένα τραπέζι σε έναν χώρο με γκρι τοίχους. Κάποιοι γελούν, κάποιοι κρατούν σημειώσεις σε χαρτιά ή λάπτοπ. Ανάμεσα σε ποτήρια καφέ, μπουκάλια με νερό, υπολογιστές και χαρτιά, ξεχωρίζει ένας πλαστικός πράσινος στεγόσαυρος.

Eργαστήριο δραματουργίας με τη Λητώ Τριανταφυλλίδου. 📸 Μαρία Ξανθοπούλου

Ο πρώτος κύκλος έλαβε τέλος θέτοντας μερικά σημαντικά ερωτήματα προς απάντηση πριν ξεκινήσει η ενότητα της δημιουργικής γραφής: Για ποιο θέμα θα ήθελες να μιλήσεις και γιατί είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος να πεις αυτήν την ιστορία; Με αυτά τα ζητήματα προς επεξεργασία, η ομάδα θα ανανεώσει τις συναντήσεις της για το Μάρτιο.

 

 

 

Σε λευκό φόντο ένα σχήμα κύκλου σε κόκκινο χρώμα έχει σχηματιστεί από πολλαπλές πρόχειρες καμπύλες γραμμές σα σχέδιο με στυλό. Στο κέντρο είναι γραμμένο με έντονα κόκκινα γράμματα η λέξη "MAP" κι από κάτω ο υπότιτλος Moving Action People.

Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σε μπλε φόντο κίτρινα αστέρια σχηματίζουν έναν κύκλο. Στα δεξιά είναι γραμμένο Co-funded by the European Union.

Το εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του σχεδίου MAP – Moving Action People με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+ KA210-VET – Small scale partnerships in vocational education and training.

Pin It on Pinterest