“Οι Δραπέτες της Σκακιέρας” με υπηρεσίες προσβασιμότητας ♟ Summer Nostos Festival ♟

To Summer Nostos Festival παρουσιάζει 

την προσβάσιμη παράσταση «Οι Δραπέτες της Σκακιέρας»

 

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στο Summer Nostos Festival (SNFestival) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε μια παράσταση με υπηρεσίες προσβασιμότητας!

Από τις 23 έως και τις 27 Ιουνίου 2019, στις 20.30 στον Λαβύρινθο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η παράσταση «Οι Δραπέτες της Σκακιέρας» θα συνοδεύεται από Ελληνικούς Υπέρτιτλους (ΤΚΒ) για Κωφούς και Βαρήκοους, Ακουστική Περιγραφή (A.Π) και προγράμματα σε μεγαλογράμματη σειρά και γραφή Braille για θεατές με οπτική αναπηρία.

 

«Οι Δραπέτες της Σκακιέρας»

είναι ένα ονειρόδραμα σε μουσική Γιώργου Κουρουπού και λιμπρέτο Ευγένιου Τριβιζά. 

Μετά από μια ακόμα κρατερή μάχη, συναντιούνται κρυφά στην άκρη μιας παλιάς σκακιέρας η Λευκή Βασίλισσα και ένας Μαύρος Αξιωματικός και αποφασίζουν να δραπετεύσουν από τον ασφυκτικό κόσμο της σκακιέρας με το θαυμαστό Τρένο των Πλήκτρων, ακολουθώντας το ασημένιο μονοπάτι μιας φεγγαραχτίδας που δημιουργεί η μουσική που παίζει στο πιάνο η Νεφέλη, ένα μικρό κορίτσι, κόρη ενός καθηγητού της Γεωμετρίας που σκοπός της ζωής του είναι να τετραγωνίσει το δάκρυ. Χωρίς τον Μαύρο Αξιωματικό και τη Λευκή Βασίλισσα το παιχνίδι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο άτεγκτος Λευκός Βασιλιάς, η φθονερή Μαύρη Βασίλισσα και τα υπόλοιπα πιόνια είναι αποφασισμένα να βρουν, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν σκληρά τους ασυλλόγιστους δραπέτες. Έτσι ξεκινάει μια συναρπαστική περιπέτεια σε κόσμους μαγικούς και τόπους μακρινούς, δάση με φθινοπωριάτικα φύλλα που μεταμορφώνονται σε πεταλούδες, λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια και μυστικές ακρογιαλιές, όπως, κυνηγημένα από ένα γεράκι χωρίς σκιά, τα δύο παράτολμα πιόνια προσπαθούν να βρουν τον Γλάρο των Ονείρων που θα τα οδηγήσει στην Εφτάχρωμη Πύλη του Ουράνιου Τόξου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Summer Nostos Festival στο www.SNFestival.org.

 

Σημείωση: Άτομα με Αναπηρία και συνοδά μέλη μπορούν να κάνουν κράτηση θέσεων στο [email protected] έως και μία ημέρα πριν από την παράσταση που θέλουν να παρακολουθήσουν.

 

Παρεχόμενες υπηρεσίες προσβασιμότητας:

Τιτλισμός για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους θεατές (ΤΚΒ)

Απόδοση θεατρικού κειμένου σε ελληνικούς υπέρτιτλους με την προσθήκη ηχητικών εφέ. Οι ΤΚΒ υπέρτιτλοι περιλαμβάνουν το κείμενο και την περιγραφή του ηχητικού τοπίου της παράστασης.

 

Ακουστική Περιγραφή για τυφλούς ή με μειωμένη όραση θεατές

Η ακουστική περιγραφή είναι μια επικουρική υπηρεσία που στον χώρο της τέχνης σκοπό έχει να προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θεάματα στα άτομα με προβλήματα όρασης. Απευθύνεται σε όλα τα άτομα που έχουν μερική ή ολική απώλεια όρασης. Πραγματοποιείται ανάμεσα στα κενά διαλείμματα των διαλόγων και κάθε μορφής λόγου των ηθοποιών. Τότε περιγράφονται τα πιο σημαντικά και απαραίτητα στοιχεία της εικόνας (σκηνικά, κοστούμια, κίνηση, εκφράσεις) για την καλύτερη κατανόηση της υπόθεσης.

 

Συντελεστές Παράστασης

Μουσική: Γιώργος Κουρουπός

Λιµπρέτο: Ευγένιος Τριβιζάς, Βασισµένο στο οµώνυµο ονειρόδραµα του συγγραφέα

Μουσική Διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου

Σκηνικά: Όλγα Μπρούµα

Κοστούµια: Ματίνα Μέγκλα

Real time video performance: Παντελής Μάκκας

Φωτισµοί: Γιώργος Τέλλος

Σόλο πιάνο: Σταύρος Κόλλιας

 

Συµµετέχει η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών

Παιδική – Νεανική Χορωδία

Λεοντείου Σχολής Νέας Σµύρνης και Δήµου Παλαιού Φαλήρου

Μουσική διδασκαλία των παιδιών: Κατερίνα Βασιλικού

Μαύρος Αξιωµατικός: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Λευκή Βασίλισσα (23/24/25/26 Ιουνίου): Μυρτώ Παπαθανασίου

Λευκή Βασίλισσα (27 Ιουνίου): Φανή Αντωνέλου

Κουκουβάγια/Μαύρη Βασίλισσα: Ειρήνη Καράγιαννη

Μαύρος Βασιλιάς/Βάτραχος/πρασινωπός/Ωραίος αρουραίος/ (ηχογράφηση φωνή γερακιού): Τάσος Αποστόλου

Λευκός Βασιλιάς/Αρχηγός αρουραίων: Γιάννης Καλύβας

Νεφέλη: Χρύσα Μαλιαµάνη

Καθηγητής/Πιόνι Μαντατοφόρος/Παππούς Βάτραχος: Κώστας Φαλελάκης

Στρατηγός/Γεράκι: Ιπποκράτης Ντελβερούδης

Αρουραίος: Μαρία Μοσχούρη

Ηθοποιοί / χορευτές: Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου, Δάφνη Λιανάκη, Χαρά – Μάτα Γιαννάτου, Βασιλική Ζούρη, Μαρία Μοσχούρη

Μουσική διδασκαλία: Πάνος Λουµάκης

 

Συντελεστές προσβασιμότητας:

Υπερτιτλισμός (ΤΚΒ): Κερασία Μιχαλοπούλου, Γρηγόρης Σταθόπουλος

Χειρισμός Υπερτίτλων: Χρίστος Παπαμιχαήλ,  Γρηγόρης Σταθόπουλος

Λογισμικό Υπερτίτλων: Supertitles.gr

Σενάριο και εκφώνηση Ακουστικής Περιγραφής: Κερασία Μιχαλοπούλου

Εξοπλισμός Ακουστικής Περιγραφής: Bosch Hellas

Υποδοχή: Κατερίνα Σαραντίδου, Κατερίνα Νιάνιου.

Υπηρεσίες προσβασιμότητας: Liminal – Πρόσβαση στον Πολιτισμό

 

 

 

Summer Nostos Festival

Το Summer Nostos Festival (SNFestival) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι ένα πολυσυλλεκτικό διεθνές φεστιβάλ τέχνης, άθλησης και εκπαίδευσης, με ελεύθερη είσοδο, που απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών και ενδιαφερόντων, και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ανοιχτό δημιουργικό πεδίο συνάντησης, έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών.

Κάθε Ιούνιο το SNFestival βρίσκει ιδανικό τόπο διεξαγωγής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ενεργοποιώντας πολλαπλά σημεία του ΚΠΙΣΝ, εντός και εκτός των κτιρίων, και επιβεβαιώνοντας την αποστολή του ΚΠΙΣΝ να προσφέρει έναν δυναμικό ανοιχτό δημόσιο χώρο, προσβάσιμο σε όλους. Με αυτόν τον τρόπο το ΙΣΝ επιστρέφει, μια φορά τον χρόνο, στο σπίτι που δημιούργησε για όλον τον κόσμο.

 

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Δημιουργός και δωρητής του Summer Nostos Festival είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο. Το ΙΣΝ πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.75 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.400 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ μέχρι σήμερα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, που αποτελεί και τον τόπο διεξαγωγής του SNFestival. Το ΚΠΙΣΝ παραδόθηκε στην Ελληνική Κοινωνία ως δωρεά, στις 23 Φεβρουαρίου 2017. Έκτοτε, το ΙΣΝ συνεχίζει να υποστηρίζει τη λειτουργία και τις δωρεάν, ανοιχτές εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, αλλά οι δύο οργανισμοί είναι διακριτοί και αυτόνομοι.