No Borders to You(th)

Πόσο συμπεριληπτικό είναι το εκπαιδευτικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχουν δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης που απευθύνονται εξίσου σε όλα τα άτομα μιας ομάδας; Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι προσβάσιμοι; Τι μπορούμε να κάνουμε για να μιλάμε πράγματι για ίσες ευκαιρίες;

Στο πρόγραμμα No Borders to You(th), τέσσερις οργανισμοί από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα αντίστοιχα (η Portuguese Red Cross Youth, η Psychology Association of the University of Minho (APSI), η Fundación Magtel και η liminal) συναντήθηκαν για να χαρτογραφήσουν τις ανάγκες προσβασιμότητας και συμπερίληψης στο πλαίσιο της Μη-Τυπικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Σε έναν χώρο με ξύλινο πάτωμα, μια ομάδα περίπου 20 ατόμων είναι καθισμένη σε κύκλο στο πάτωμα οκλαδόν. Τα χέρια του καθενός ακουμπούν μαλακά πάνω στα γόνατα των διπλανών του από κάθε πλευρά. Στα πρόσωπά τους υπάρχει μια ήρεμη, χαρούμενη και διερευνητική έκφραση.

Η έλλειψη προσβασιμότητας στους οργανισμούς συχνά σχετίζεται και με τη μορφή των ίδιων των δραστηριοτήτων που προτείνουν, οι οποίες δεν έχουν σχεδιαστεί έχοντας κατά νου και τα άτομα με αναπηρία, και τελικά, παρατηρτείται μια σημαντική έλλειψη εργαλείων στη Μη-Τυπική Εκπαίδευση (NFE) για αυτές τις ομάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άτομα με αναπηρία να αποκλείονται από διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες και άρα να περιθωριοποιούνται εκ νέου και να αδυνατούν να παρουσιαστούν ισότιμα στην αγορά εργασίας.

No Borders to You(th) – In Action!

Μετά από 18 μήνες επεξεργασίας, βγαίνει στον αέρα η διαδικτυακή πλατφόρμα του No Borders to You(th) που προτείνει μια συμπεριληπτική προσέγγιση για τους εμψυχωτές και εκπαιδευτές που έρχονται σε επαφή με ομάδες με άτομα με αναπηρία και μη.

Επιδιώκοντας μια συμπεριληπτική προσέγγιση και στις δικές μας διαδικασίες, όπως ακριβώς και αυτή που προτείνουμε στις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες, θεωρήσαμε εξαρχής σημαντικό να σχεδιάσουμε την πλατφόρμα με τα ίδια τα άτομα που θα την αξιοποιήσουν. Σε δεύτερο στάδιο, στόχος είναι να δοκιμάσουμε τα προτεινόμενα εργαλεία και να τα αξιολογήσουμε τόσο από άποψη εκπαιδευτικής προσέγγισης όσο και από άποψη προσβασιμότητας προκειμένου το τελικό υλικό να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της κοινότητας.

Για τον λόγο αυτόν, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου από τις 11:00-13:30 προσκαλούμε στον Χώρο μας άτομα με αναπηρία αλλά και εμψυχωτές/τριες που ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις μεθοδολογίες τους σε συμπεριληπτικές ομάδες, έτσι ώστε να μάθουμε και να διασκεδάσουμε σε μια συμμετοχική διαδικασία που μας θέλει όλους και όλες μέρος αυτής της αλλαγής που ονειρευόμαστε να δούμε!

Σαν αφετηρία, θα αξιοποιήσουμε δραστηριότητες που αφορούν στην Ψυχική Υγεία και στις Συμπεριληπτικές Κοινωνίες και θα δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο γνώσης για όλα μας. Το εργαστήριο δεν απαιτεί από τους/τις συμμετέχοντες/ουσες κάποια προετοιμασία. Σκοπός είναι:

  • να εξερευνήσουμε τρόπους οριζόντιας μάθησης,
  • να προωθήσουμε προσβάσιμες δραστηριότητες για εμψυχωτές/τριες και
  • να ανοίξουμε τον δρόμο για εκπαιδευτές/τριες και εμψυχωτές/τριες με αναπηρία να χτίσουν τη δική τους προσέγγιση πάνω στις μεθοδολογίες της Μη-τυπικής Εκπαίδευσης.

Χρήσιμες πληροφορίες

Αφίσα του εργαστηρίου Μη τυπικής εκπαίδευσης του προγράμματος No borders to you(th). Μια λευκή κοπέλα με σγουρά μαλλιά και τατουάζ νοηματίζει. Δίπλα της μια μαύρη κοπέλα με ψηλό κότσο στα μαλλιά την παρακολουθεί με προσοχή. Πάνω στη φωτογραφία με μεγάλα γράμματα σε μπλε και άσπρο οι πληροφορίες για το εργαστήριο: "Inclusion Matters! Η Μη Τυπική Εκπαίδευση γίνεται προσβάσιμη! Κυριακή 24/11 11:00-13:00, Χώρος Πλατεία θεάτρου 6, Αθήνα."

Τι: Εργαστήριο Μη-Τυπικής Εκπαίδευσης No Borders to You(th)
Πότε: Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024, 11:00-13:30.
Πού: Χώρος, Πλατεία Θεάτρου 6, Αθήνα
Ελεύθερη συμμετοχή κατόπιν κράτησης θέσης.

👉 Για να δηλώσετε συμμετοχή, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] και [email protected].

Το πρόγραμμα “No Borders to You(th)” που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Erasmus+ Youth in Action Program είναι μια πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού Πορτογαλίας σε συνεργασία με το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Minho (APSI), της liminal και της Fundación Magtel από την Ισπανία.