NHMATA | Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα της liminal

Γνωρίστε τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα της liminal που ξεκινούν από το Σεπτέμβρη!

Τα ΝΗΜΑΤΑ είναι ο νέος καινοτόμος εκπαιδευτικός κύκλος της liminal στον οποίο θα πειραματιστούμε πάνω στα όρια της δημιουργικότητάς μας!

Για πρώτη φορά, φιλοξενούμε εργαστήρια Κόμιξ, Κινησιολογικού Αυτοσχεδιασμού και Δημιουργικής Προσβασιμότητας. Απολαύστε τα!

My first strip 

με τον Δημήτρη Κάσδαγλη

 

Συνδυάζοντας λόγο και εικόνα, τα εικονογραφημένα βιβλία και τα κόμικς είναι ένας πολύ ιδιαίτερος, ξεχωριστός και ψυχαγωγικός τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας!

Σε αυτό το διαδραστικό εργαστήριο θα μιλήσουμε για τη δύναμη της εικόνας ως αφηγηματικό εργαλείο και θα εξοικειωθούμε με βασικές αρχές και κανόνες της οπτικής επικοινωνίας και της αφηγηματικής εικονογράφησης. Παρέα με τον εικονογράφο και δημιουργό κόμικς Δημήτρη Κάσδαγλη θα αναπτύξουμε τη δημιουργική μας πλευρά στη γραφή και στο σχέδιο και θα δημιουργήσουμε τις πρώτες δικές μας ιστορίες στο χαρτί.

Διάρκεια: 25 ώρες

Κινησιολογικός Αυτοσχεδιασμός

με τη Στέλλα Σπύρου

 

Ο αφρο-βραζιλιάνικος χορός δίνει έμφαση στη σχέση μας με τη γη και στη δύναμη των συμβόλων ως κομμάτι του βασικού του λεξιλογίου.

Με τη συνοδεία μουσικής από κρουστά όργανα, θα εξερευνήσουμε τους ρυθμούς των αφρικανικών χορών της διασποράς και θα ασκήσουμε τη μουσικοκινητική μας αντίληψη. Σε δεύτερο επίπεδο, θα έρθουμε σε επαφή με χορογραφίες και κινητικά μοτίβα αυτού του είδους χορού και θα αυτοσχεδιάσουμε ενεργοποιώντας τη φαντασία του σώματός μας. Τέλος, αποδομώντας το κινητικό λεξιλόγιο του αφρο-βραζιλιάνικου χορού, θα συνθέσουμε μια σύντομη χορογραφία και θα μοιραστούμε την δουλειά μας με την ομάδα.

Διάρκεια: 26 ώρες

Σύνθεση Παραστατικών Τεχνών Δημιουργική Προσβασιμότητα

με το ΣΜουΘ

 

Πώς οδηγούμαστε σε ένα καλλιτεχνικό περιεχόμενο εξαρχής προσβάσιμο σε όλους; Πώς ως δημιουργοί ή διοργανωτές μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην δουλειά μας υπηρεσίες προσβασιμότητας;

Ο καλλιτεχνικός πυρήνας του ΣΜουΘ (Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου) αξιοποιώντας την πολυετή, εφαρμοσμένη έρευνα και εμπειρία του, προτείνει μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων, που συνδυάζουν τη σύνθεση των παραστατικών τεχνών (θέατρο, μουσική, χορός, δημιουργική γραφή) με την ενσωμάτωση των εργαλείων προσβασιμότητας στη δημιουργική διαδικασία.

Διάρκεια: 20 ώρες

 

Πρόγραμμα μαθημάτων και φόρμες συμμετοχής

  • My first strip: από τις 12 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη στις 18:00-20:00 ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ!

  • Κινησιολογικός αυτοσχεδιασμός: από τις 27 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα στις 14:00-16:00 ως τις 20 Δεκεμβρίου.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ!

  • Σύνθεση Παραστατικών Τεχνών | Δημιουργική Προσβασιμότητα: από τις 2 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή στις 15:00-17:00 και Σάββατο στις 17:00-19:00 ως τις 5 Νοεμβρίου.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ!

 

Βιογραφικά Εισηγητών/τριών

Σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, ένας άντρας με γκρίζα μαλλιά γυαλιά και μακριά γενιάδα φοράει μία μπλούζα με το σήμα των thundercats και χαμογελάει μαλακά στο φακό.

 

Δημήτρης Κάσδαγλης

Ο Δημήτρης Κάσδαγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι εικονογράφος βιβλίων για παιδιά και δημιουργός κόμικς. Σπούδασε Οπτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Αγγλίας στο Μπέρμινγκχαμ και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με υποτροφία του ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, με μάστερ στην αφηγηματική εικονογράφηση. Η δουλειά του έχει βραβευτεί και διακριθεί σε διαγωνισμούς και εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τον φορέα Comicdom, συμμετέχει ως σκιτσογράφος σε δρώμενα και εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς σε Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα κάνει μαθήματα δημιουργίας κόμικς σε παιδιά και εφήβους, ενώ έχει κάνει σεμινάρια και παρουσιάσει τη δουλειά του στην Ένωση Γραφιστών και στα φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con Athens και Athenscon.

https://dimk.carbonmade.com/
μία νεαρή κοπέλα με τα καστανά μαλλιά της πιασμένα σε κότσο, καλοσχηματισμένα φρύδια και καστανά μάτια κοιτάζει με ελαφρύ χαμόγελο προς το φακό.

 

Στέλλα Σπύρου

Η Στέλλα Σπύρου γεννήθηκε στο Πω Γαλλίας το 1984. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως χορογράφος, χορεύτρια και διδάσκει Capoeira και αφρικάνικο χορό της διασποράς σε άτομα με και χωρίς αναπηρίες.

Κατέχει δίπλωμα BA (Bachelor) του τμήματος Contemporary Dance Practice του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (Deree) και MSc (Master of Science) του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2011 φοίτησε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοϋλικών και Εμβιομηχανικής του Πανεπιστημίου Unicamp στη Βραζιλία. Παράλληλα παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Σωματικών και Παραστατικών Τεχνών (Instituto de Artes Cênicas e Corporais) του ιδίου Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της διετούς διαμονής της στη Βραζιλία μπόρεσε να εξερευνήσει τη σωματικότητα, το κινητικό λεξιλόγιο των αφρο-βραζιλιάνικων χορών και να εμβαθύνει στη μουσική παράδοση της Βραζιλίας. Η κινητική της έρευνα βασίζεται στην ενσωμάτωση των παλμών, στην επίτευξη της γείωσης και τον συντονισμό με τους ιδιαίτερους αφρο-βραζιλιάνικους ρυθμούς.

Σα χορογράφος, με το πρώτο της έργο óMNIRA συμμετείχε στο MASDANZA International Festival (Κανάριοι Νήσοι, 2016) όπου απέσπασε το βραβείο “Special Mention of the Jury” για τη σύνθεση. Το ίδιο έργο έχει συμμετάσχει στα φεστιβάλ: Arc for Dance Festival (Αθήνα, 2015) Cádiz en Danza International festival (Cadiz, 2017), Trayectos International Contemporary Dance Festival (Zaragoza, 2017), Agitart Figueres International Festival (Figueres,2017), Lekuz Leku International Festival (Bilbao), Ammutinamenti (Ravenna,2018), Danza Urbana Bologna (2018).

Το 2018 παρουσίασε στο Bob Festival το δεύτερό της έργο “Σύννεφο με παντελόνια” του Β.Μαγιακοφσκι σε συνεργασία με τον μουσικό και σκηνοθέτη Χρήστο Θάνο. Την ίδια χρονιά συμμετείχε ως resident artist στο κέντρο Fienile Fluò Center στην Μπολόνια. Το 2019 παρουσιάσε στο Kyma Festival την τρίτη in progress δουλειά της “Entropia” με μικτή ομάδα ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Την ίδια χρονιά παρέδωσε σεμινάριο αφρικάνικου χορού για μικτή ομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Έχει πολυετείς σπουδές βιολιού και γνώσεις αφρικανικών κρουστών.

https://www.stellaspyrou-danceco.com/
λογότυπο του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου

 

Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου

Το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (Σ.Μου.Θ.) είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που στελεχώνεται από μια ενθουσιώδη ομάδα, έμπειρων και ανερχόμενων καλλιτεχνών.

Το Σ.Μου.Θ. δημιουργήθηκε το 2001, από τους Κώστα Λαμπρούλη (σκηνοθέτης), Χρήστο Κτιστάκη (μουσικοσυνθέτης), Σοφία Κούστα (διεθνείς σχέσεις). Μετά από δύο περίπου χρόνια λειτουργίας στα πλαίσια των δράσεων του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λαρισαίων το Σ.Μου.Θ. έγινε ανεξάρτητος φορέας και απέκτησε τη νομική του μορφή το 2004. Θεμελιώδης στόχος του Σ.Μου.Θ. είναι να προσφέρει σε νέους και ενήλικες, μια μόνιμη εστία προπαίδευσης, εξάσκησης, εκπαίδευσης, δημιουργίας, συμπερίληψης, έρευνας και επαγγελματοποίησης, στις παραστατικές τέχνες και τα media, και μέσα από τη διαδικασία αυτή, να επανεφεύρει τα μέσα της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το έργο του ΣΜουΘ, τόσο σε τοπικό όσο και σε και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, επαγγελματικές παραγωγές θεάτρου, μουσικού θεάτρου και όπερας, και την διοργάνωση δύο ετήσιων φεστιβάλ: Μύλος Παραστατικών Τεχνών και Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στη Λάρισα. Το 2009, η παραγωγή της όπερας Κάρμεν που ανέβηκε στη Λάρισα από το ΣΜουΘ, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο, βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Άλλες σημαντικές παραγωγές και συμπαραγωγές του Σ.Μου.Θ. περιλαμβάνουν τα: Παραμυφικό (2013, 2018), Αλήθεια (2017), L και ImPArt (2016-2019, συνδημιουργία της διεθνούς ομάδας Un-Label),  EUtropia (2010-2012 σε 9 ευρωπαϊκές χώρες), Ο κουρέας της Σεβίλλης (2012), ΠΟΛΙΤΑΙ (2012 & 2015), Η Ρακωδία των Σκουπιδιών (2003 και 2012-2013), και πολλά άλλα.

Τα ΝΗΜΑΤΑ πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Λογότυπο: Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού