Μπουμπουλίνας 18

Μία ξανθιά γυναίκα στέκεται μπροστά από έναν καθρέφτη με το βλέμμα της χαμηλωμένο. Στον καθρέφτη με μαύρο μαρκαδόρο σχηματίζονται κάθετες και οριζόντιες γραμμές που τέμνονται και θυμίζουν συρματοπλέγματα.

Το Μπουμπουλίνας 18, ένα από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα κείμενα της Μεταπολίτευσης, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και γίνεται προσβάσιμο για κοινό με αισθητηριακές αναπηρίες από τη liminal για μία παράσταση στις 14 Ιουλίου 2025.

Λίγα λόγια για το έργο

Η μαρτυρία τούτη γράφτηκε το 1968 στις διαδρομές του τρένου Παρίσι-Στρασβούργο. (…) Γράφτηκε γιατί το πλαστό μου διαβατήριο, οι πεδιάδες της Αλσατίας δε μ’ έπειθαν ότι είχα φύγει από την Ελλάδα, από τη φυλακή, από την Ασφάλεια.

Το Μπουμπουλίνας 18 της Σοφίας Καραγιάννη είναι η θεατρική μεταφορά της συγκλονιστικής μαρτυρίας της Κίττυς Αρσένη για τη σύλληψη και τα βασανιστήρια που υπέστη η ίδια και συναγωνιστές της από τα όργανα της Χούντας. Η αφήγησή της, γραμμένη ενώ κατέθετε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζωντανεύει πρόσωπα και καταστάσεις μιας σκοτεινής εποχής με ακρίβεια, πάθος και χιούμορ — όσο επέτρεπαν οι συνθήκες στην ταράτσα, στην απομόνωση, στα κελιά της οδού Μπουμπουλίνας.

Το αυτοβιογραφικό αυτό κείμενο παρουσιάζεται ως θεατρικός μονόλογος από την ηθοποιό Αμαλία Αρσένη, ανιψιά της Κίττυς Αρσένη και άμεση αποδέκτρια της ζωντανής μαρτυρίας της. Η Αμαλία Αρσένη αναλαμβάνει με μεγάλο σθένος την εξιστόρηση των γεγονότων όπως τα μεταφέρει η συγγραφέας, κάνοντας ανάγλυφη μέσα από αυστηρά κινησιολογικά και φωνητικά σχήματα την ανάδυση όλων των χαρακτήρων που ζωντανεύουν σε αυτό το χρονικό.

Μπροστά σε έναν καθρέφτη καμαρινιού μία γυναίκα με μαύρο φόρεμα ξεπλέκει τα ξανθά μαλλιά της με τα χέρια της. Είδη μακιγιάζ βρίσκονται σκορπισμένα στον μαύρο πάγκο δίπλα της, ενώ πίσω της ένα φούξια φόρεμα και ένα μαύρο στηρίζονται όρθια σε μανεκέν. Ο καθρέφτης εμφανίζει μαύρες γραμμές και μουτζούρες σα να έχει αποτυπωθεί πάνω του η αρχιτεκτονική κάτοψη ενός χώρου. Η αντανάκλαση της γυναίκας διακόπτεται από αυτές τις γραμμές σε ένα θρυμματισμένο είδωλο.

Η σκηνοθεσία αξιοποιεί ένα καθοριστικό στοιχείο της ιστορίας: την κασέτα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που οδήγησε στη σύλληψή της. Ο Θεοδωράκης είχε συλληφθεί και βρισκόταν στην Μπουμπουλίνας την ίδια περίοδο. Αν και δεν τον βλέπει, η Κίττυ Αρσένη ακούει το σφύριγμά του—έναν ήχο που διαπερνά την αφήγηση και λειτουργεί ως ηχητικό τοπίο της βίας, αλλά και της εσωτερικής αντοχής και της δίψας για ελευθερία.

Το έργο λειτουργεί ως επίκαιρη υπενθύμιση σε μια εποχή που η αυθαιρεσία, η βία και ο φασισμός διεκδικούν ξανά χώρο. Μια προσωπική μαρτυρία που μετατρέπεται σε συλλογική ανάμνηση και πράξη αντίστασης.

Μπροστά σε έναν μεγάλο καθρέφτη τα όρια του οποίου χάνονται στις άκρες τις φωτογραφίας, μία ξανθιά νεαρή γυναίκα με μαύρο κοντομάνικο φόρεμα βάζει κραγιόν στα χείλη της. Ο καθρέφτης μπροστά της είναι ζωγραφισμένος με μαύρες γραμμές που μοιάζουν να αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου αρχιτεκτονικού σχεδίου κάποιου χώρου.

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας

Στις 14 Ιουλίου, η liminal δημιουργεί υπηρεσίες προσβασιμότητας για κοινό με αισθητηριακές αναπηρίες προσαρμοσμένες στον κώδικα της παράστασης. Ακολουθώντας τον καταιγιστικό μονόλογο της ηθοποιού, τις γρήγορες εναλλαγές και τις αντιθέσεις που αξιοποιούνται από τα δίπολα καμαρίνι-κελί, καλλιτέχνις-αγωνίστρια, τότε-τώρα, σας προσκαλούμε να βυθιστείτε στον κόσμο αυτής της συγκλονιστικής μαρτυρίας, προσφέροντας:

  • Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
  • Υπερτιτλισμό για Κωφά και Βαρήκοα άτομα
  • Απτική Ξενάγηση στον σκηνικό χώρο με τη συμμετοχή των συντελεστών
  • Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Δραματουργία: Σοφία Καραγιάννη, Αμαλία Αρσένη
Μουσική σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Φωτισμοί: Βασιλική Γώγου
Κινησιολογική επιμέλεια: Μαργαρίτα Τρίκκα
Ερμηνεία: Αμαλία Αρσένη

Συντελεστές προσβασιμότητας

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Ευανθία Πλαχούρα
Επιμέλεια – Απόδοση κειμένου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Ευανθία Πλαχούρα.
Ακουστική Περιγραφή: Μαρία Θρασυβουλίδη, Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη
Απτική Ξενάγηση: Μαρία Θρασυβουλίδη
Υπερτιτλισμός για Κωφά και Βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Ποιοτικός έλεγχος Υπηρεσιών Προσβασιμότητας: Ανδρέας Πλεμμένος, Εύα Γκρίτζαλη, Γιάννης Βίτσος
Συντονισμός Υπηρεσιών Προσβασιμότητας: liminal


Χρήσιμες πληροφορίες

Προσβάσιμη παράσταση – Μπουμπουλίνας 18

Ημερομηνία και Ώρα: Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025 στις 21:30

Τοποθεσία: Χώρος Β, Πειραιώς 260

Προσφερόμενες υπηρεσίες:

  • Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα
  • Υπερτιτλισμό για Κωφά και Βαρήκοα άτομα
  • Απτική ξενάγηση στον σκηνικό χώρο
  • Ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία.

Έναρξη Απτικής Ξενάγησης: 20:30

Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε χρήστες και σε χρήστριες αμαξιδίου.

🎟️ Αν και οι συγκεκριμένες παραστάσεις ενδέχεται να εμφανίζονται ως SOLD OUT, μπορείτε να κάνετε κράτηση θέσης:

📩 Μέσω e-mail: [email protected]

📞 Τηλεφωνικά: 2104834913 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-17:00)

Κατά την κράτησή σας, αναφέρετε τις υπηρεσίες προσβασιμότητας που επιθυμείτε.

Για υποστήριξη στη διαδικασία κράτησης θέσεων, επικοινωνήστε μαζί μας με email στο [email protected].