MOS – Προσβάσιμο στη Στέγη Ωνάση

Αφίσα του Onassis dance days (ODD). Κοντινές φωτογραφίες κοσμημάτων με διαμάντια αναμειγνύονται με σώματα χορευτών εν κινήσει. Στο κέντρο σε κίτρινο φόντο πλαίσιο με πολλές γωνίες αναγράφεται με μαύρα γράμματα "ODD Onassis dance days".

Onassis Dance Days. Δεν είναι μόνο ημέρες χορού. Δεν είναι μόνο ημέρες μουσικής. Είναι ημέρες αδρεναλίνης. Το φετινό φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης θέλει χορογράφους, περφόρμερ, συνθέτες και μουσικούς με τις μπάντες τους να τα σπάνε live on stage.

Προσβασιμότητα στο “MOS” της Ιωάννας Παρασκευοπούλου

Η πιο ανερχόμενη Ελληνίδα χορογράφος, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, που απέσπασε πέρυσι τη διάκριση του διεθνούς δικτύου Aerowaves, παρουσιάζει το βραβευμένο ηχοκινητικό της έργο “MOS”.
Στο πλαίσιο του Onassis Dance Days, το Σάββατο 2 Μαρτίου, η παράσταση “MOS” παρουσιάζεται με υπέρτιτλους για Κωφά και βαρήκοα άτομα και ακουστική περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία από τη liminal. Πριν την παράσταση, στις 17:15, θα πραγματοποιηθεί Αισθητηριακά Προσβάσιμη Ξενάγηση για κωφά και βαρήκοα άτομα και για άτομα με οπτική αναπηρία.

Δύο νέοι χορευτές, μία γυναίκα μπροστά κι ένας άντρας πιο πίσω με t-shirt και παντελόνια, τρέχουν επί τόπου στη σκηνή με το βλέμμα καρφωμένο μπροστά δεξιά. Μικρά αντικείμενα, μικρόφωνα και επιφάνειες ορθογώνιου σχήματος και διαφόρων μεγεθών με διαφορετικές υφές είναι σκορπισμένες στο πάτωμα. Πίσω τους υπάρχει μια λευκή οθόνη προβολής και κάτω αριστερά στο πάτωμα μια μικρή τηλεόραση.
Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου για τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το “MOS” στο Onassis Dance Days

Ένα soundtrack δημιουργείται μπροστά στα μάτια μας. Ένα σκηνικό παιχνίδι εικόνας, ήχου και κίνησης με πρωταγωνιστές δύο περφόρμερ την Ιωάννα Παρασκευοπούλου και τον Γιώργο Κοτσιφάκη, που δίνουν σε μια σειρά από κινηματογραφικές σκηνές και κινούμενες εικόνες το δικό τους πρωτότυπο ηχητικό αποτύπωμα.

Καρύδες κομμένες στη μέση και χωρίς τη σάρκα τους. Σκάφες με νερό. Βεντούζες ξεβουλώματος μπάνιου. Κλακέτες. Αυτά είναι μερικά από τα αντικείμενα που επιστρατεύονται στο “MOS” για την παραγωγή ήχου από τους δύο περφόρμερ-ενορχηστρωτές του.

Η Ιωάννα Παρασκευοπούλου χαρακτηρίζει τον ήχο ως το κύριο χορογραφικό εργαλείο της.
Σκέφτεται, όπως λέει, κυρίως με ποιον τρόπο «θα ακουστεί» η χορογραφία.

Το “MOS” είναι ένα ντουέτο, στο οποίο η ίδια η χορογράφος και ο συγχορευτής της, Γιώργος Κοτσιφάκης, συνδιαλέγονται με κινηματογραφικές εικόνες φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους και επιχειρούν να προσδώσουν τη δική τους καταγραφή στον χώρο. Το σώμα και η (μικρο)κίνηση συνυπάρχουν με παράδοξα αντικείμενα και υλικά, λειτουργώντας ως μέσα παραγωγής ήχου. Εντάσεις, εκρήξεις, παύσεις, επαναλήψεις και παραμορφώσεις του υλικού ενισχύουν την ηχητική εμπειρία. Στη σκηνική σύνθεση αποκαλύπτονται μεμονωμένες πληροφορίες από το υλικό που επαναχρησιμοποιείται, καλώντας έτσι τους θεατές να αναπτύξουν νέες συνδέσεις και συσχετισμούς. Σταδιακά, μετατρέπονται σε ακροατές ενός αυτοσχέδιου και ανομοιογενούς soundtrack που εκτυλίσσεται μπροστά τους. Οι περφόρμερ γίνονται οι διαμεσολαβητές μεταξύ αρχείου και θεατή, προτείνουν τις προσωπικές τους αποτυπώσεις, συνθέτουν τη δική τους ηχητική διασκευή ενός μη γραμμικού κινηματογραφικού σεναρίου και, τελικά, επιλέγουν τι θα μπορούσε να ακούγεται.

Συντελεστές

Σύλληψη και Χορογραφία: Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Ερμηνεία: Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου
Τεχνική υποστήριξη ήχου και ηχητικός σχεδιασμός: Δάνης Χατζηβασιλάκης
Δραματουργία: Έλενα Νοβάκοβιτς
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο του ONASSIS NEW CHOREOGRAPHERS FESTIVAL 9.

logo Onassis Stegi με μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο.

 

Συντελεστές προσβασιμότητας

Υπέρτιτλοι για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Ακουστική Περιγραφή: Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής: Μαρία Θρασυβουλίδη
Αισθητηριακά Προσβάσιμη Ξενάγηση: Μαρία Θρασυβουλίδη, Γρηγόρης Σταθόπουλος
Διερμηνεία στην ΕΝΓ κατά την Ξενάγηση: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Ποιοτικός έλεγχος: Ανδρέας Πλεμμένος, Ισμήνη Πολίτη, Εύα Γκρίτζαλη, Άννα Μαρία Φώσκολου
Σχεδιασμός υπηρεσιών προσβασιμότητας: liminal
Συντονισμός: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρα προσβάσιμης παράστασης: Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
Ώρα έναρξης Αισθητηριακά Προσβάσιμης Ξενάγησης: 17:15
Ώρα έναρξης παράστασης: 18:30
Διάρκεια: 43 λεπτά
Τοποθεσία: Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (Χάρτης)
Εισιτήρια: ΑμεΑ: 5 ευρώ, Συνοδοί: 7 ευρώ
Κρατήσεις θέσεων ΑμεΑ: 213-0178036 & [email protected]

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


Οι υπηρεσίες προσβασιμότητας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αδρές καμπύλες σε χρώμα βεραμάν δημιουργούν ένα ακανόνιστο κυκλικό σχήμα. Στα αριστερά του γραμμένο με μικρά μαύρα γράμματα είναι europe beyond access.
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σε μπλε φόντο κίτρινα αστέρια σχηματίζουν έναν κύκλο. Στα δεξιά είναι γραμμένο "Με τη συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.