Matariki – dancing with the stars!

Δείτε το χορευτικό βίντεο για το Matariki (ή Πλειάδες) που γίνεται μέρος της ψηφιακής πλατφόρμας του Touch Compass!

Φωτογραφία σε ταράτσα κάτω από έναν γαλανό ουρανό με μερικά σύννεφα. Μια νεαρή μελαχρινή κοπέλα στα δεξιά στέκει πίσω από την κάμερα με την προσοχή της στο κάδρο της μηχανής της. Πίσω της 2-3 άνθρωποι κοιτούν ευθεία μπροστά αυτό που εκείνη τραβάει. Στο βάθος, μια ομάδα ατόμων ανάπηρων και μη είναι καθισμένη σε ένα πεζούλι και παρακολουθεί αυτό που γίνεται στον τεράστιο ανοιχτό χώρο της ταράτσας.

Ολοκληρώνοντας το Εργαστήρι χορού με τη Στέλλα Σπύρου, η ομάδα δημιούργησε τη δική της χορογραφία αξιοποιώντας τα εκπαιδευτικά εργαλεία του οργανισμού Touch Compass από τη Νέα Ζηλανδία, πάνω στον αστερισμό Matariki, γνωστό στη χώρα μας ως Πλειάδες. Από αυτήν τη χορογραφία δημιουργήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο, το οποίο αποτελεί κομμάτι της πλατφόρμας του Touch Compass ανάμεσα σε άλλες δημιουργίες από όλο τον κόσμο.

Απολαύστε το εδώ σε full HD!

Τι είναι το Matariki

Σε μια μεγάλη ταράτσα στο κέντρο της Αθήνας, ο ήλιος δύει στο βάθος. Στα αριστερά, ένα ζευγάρι χορευτών εκτελεί μια χορογραφία σε ντουέτο ενώ γύρω τους κάμερες και άτομα του συνεργείου τους βιντεοσκοπούν. Το Matariki στη γλώσσα των Μαορί σημαίνει το αστρικό σμήνος γνωστό σε άλλους πολιτισμούς ως Πλειάδες (Ελλάδα), Subaru (Ιαπωνία), Kṛttikā (Ινδία), Karatgurk -or- Kungkaraqkalpa (Αυστραλία), Matari’i (Ταϊτή), Makahiki (Χαβάη) , Freya’s Hens (Σκανδιναβία), Mao (Κίνα), IsiLimela (Αφρική), Motz/Wutx (Μάγια Μεξικό), Qutu και Qolqa (Περού).

Στην Αοτεαρόα, το Matariki προαναγγέλλει την έναρξη του νέου έτους των Μαορί, όταν ο αστερισμός ανεβαίνει στον ουρανό μας κατά τους χειμερινούς μήνες του Ιουνίου-Ιουλίου. 

Παραδοσιακά, η γιορτή του Matariki γινόταν την εποχή του χρόνου που ο θερισμός είχε ολοκληρωθεί και οι αποθήκες τροφίμων ήταν γεμάτες. Οι κοινότητες και οι whānau (οικογένειες) συγκεντρώνονταν για να μοιραστούν τελετές, kōrero (συζήτηση), kai (φαγητό) και ψυχαγωγία γεμάτοι προσμονή για το νέο έτος που έρχεται.

Το Matariki προσκαλεί τους ανθρώπους να συνδεθούν με τους whānau και τους φίλους τους, να γιορτάσουν τη σοδειά στη ζωή τους, τη γενναιοδωρία και την αφθονία της φύσης.

Πάρτε μια γεύση από τα making of του Matariki

Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος στη μαγευτική ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου, η video creator Βερόνικα Δημητρίου ήταν μαζί με την ομάδα και κατέγραψε τα making of αυτής της φανταστικής εμπειρίας. Μοιραζόμαστε μαζί  σας τα backstage αυτού του υπέροχου γυρίσματος!

Τι συνέβη στο Matariki μας

Σε μια τεράστια ταράτσα, γύρω στα δεκαπέντε άτομα είναι όρθια σε κίνηση. Άλλοι σε αμαξίδιο, άλλοι με πατερίτσες και άλλοι χωρίς, χορεύουν όλοι μαζί στον χώρο. Στα δεξιά μια κάμερα καταγράφει τις κινήσεις τους. Στο βάθος, κάτω από τον ελαφρά συννεφιασμένο γαλανό ουρανό φαίνεται ο βράχος της Ακρόπολης.

Επαφή με τον οργανισμό Touch Compass

Το Μάρτιο του 2023, ήρθαμε σε επαφή με τον Touch Compass, έναν κορυφαίο οργανισμό παραστατικών τεχνών που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση ανάπηρων ατόμων (disability-led) στην Αοτεαρόα (η Νέα Ζηλανδία στη Μαορί γλώσσα). Ο οργανισμός μας απηύθυνε κάλεσμα για να συμμετάσχουμε δωρεάν στη διαδικτυακή και διαδραστική εμπειρία Matariki: Ko koe ko au, ko au ko koe (I be you, you be me/ Εγώ είμαι εσύ, εσύ είσαι εγώ). 

Ο Touch Compass έχει σχεδιάσει το Matariki έτσι ώστε να υποστηρίζει τη μάθηση και την κατανόηση των αστεριών του Matariki από τους σπουδαστές και να προάγει τη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Αυτό το εκπαιδευτικό αυτό εργαλείο έχει διαμορφωθεί με ευέλικτο τρόπο και προσφέρεται για δημιουργική αξιοποίηση από συμπεριληπτικές ομάδες σε όλον τον κόσμο, αφού μιλά μια διεθνή γλώσσα: εκείνη των αστερισμών.

Η συμπεριληπτική ομάδα της liminal και το δικό μας Matariki

Μετά από το επιτυχημένο πιλοτικό του πρόγραμμα το 2022, το Touch Compass πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει το πρόγραμμα Matariki: Ko koe ko au, ko au ko koe (I be you, you be me/ Εγώ είμαι εσύ, εσύ είσαι εγώ) και σε διεθνείς συμμετοχές

Με έμπνευση των αστερισμών των Πλειάδων αλλά και τις έννοιες της αέναης ροής, της ζωής και της αφθονίας, η Στέλλα Σπύρου ξεκίνησε να εξερευνά κινησιολογικά με την ομάδα συμμετεχόντων στο εργαστήρι μοτίβα κίνησης και χορευτικές φράσεις σε σόλο, ντουέτα ή ομαδικά κομμάτια. Αξιοποιώντας τις προτάσεις της ομάδας και παραμένοντας σε διάλογο με το ίδιο το εκπαιδευτικό εργαλείο από την άλλη άκρη του πλανήτη, δημιουργήθηκε μια μοναδική χορογραφία συνδεδεμένη και με τη δική μας παράδοση και μυθολογία γύρω από αυτόν τον αστερισμό. Στο τέλος των συναντήσεων της ομάδας είχε πια διαμορφωθεί ένα πλούσιο υλικό το οποίο η διδάσκουσα αξιοποίησε στην τελική σύνθεση.

Στο μεγάλο κενό χώρο μιας ταράτσας στο κέντρο της Αθήνας, κάμερες τραβούν δύο γυναίκες που χορεύουν στο βάθος. Μία νεαρή μελαχρινή κοπέλα με φαρδύ παντελόνι στέκεται πίσω από μια άλλη κάμερα και τραβά τη διαδικασία. Μία ομάδα ατόμων είναι καθισμένη πλάτη στον φακό σε ένα σκαλοπάτι στην άκρη της ταράτσας και παρακολουθεί αυτό που γίνεται.

Το ταξίδι σε μια διεθνή πλατφόρμα

Με την ανοιχτή πρόσκληση του Touch Compass να γιορτάσουμε αυτό το αστρικό σύμπλεγμα στη δική μας κουλτούρα και πάντα υπό το πρίσμα της ευαισθητοποίησης για την αναπηρία, η liminal συγκέντρωσε μια ομάδα ατόμων με αναπηρία και μη, που συνεργάστηκε με πολλή όρεξη και χαρά για δημιουργήσει τα υλικά αυτής της χορογραφίας.

Με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και την παραχώρηση της υπέροχης ταράτσας του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, η ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Στέλλας Σπύρου, εκτέλεσε τη χορογραφία της κάτω από τον γαλανό ουρανό σε πλήρη σύνδεση με τη θεματική του Matariki. Οι εικονολήπτες κατέγραψαν την διαδικασία με κάμερες και drones για να αποδώσουν την ένωση της γης με τα αστέρια και την αίσθηση της αδιάκοπης ροής.

Το βίντεο που προέκυψε, γίνεται μέρος της διεθνούς πλατφόρμας του Touch Compass συμβάλλοντας στη διάχυση μιας πρωτοβουλίας που προάγει τη συμπερίληψη και την δημιουργικότητα.

Συντελεστές

Χορογραφία – Εμψύχωση εργαστηρίου: Στέλλα Σπύρου

Πρωτότυπη μουσική: Ράνια Αγγελέτου

Χορεύουν οι: Κατερίνα Αβραμοπούλου, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, Αμάντα Βασιλειάδου, Φανή Γεωργακοπούλου, Μαρία Θρασυβουλίδη, Ελένη Κακούρη, Μαριλένα Κουκούλη, Πάρης Μανίκας, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου, Ντέμη Παπαθανασίου, Ελευθερία Πούφτση, Πάνος Ροδόπουλος, Μανώλης Σαριδάκης, Σταύρος Τσιλίκουνας, Χρήστος Χριστακόπουλος

Σκηνοθεσία, Μοντάζ, Διεύθυνση Φωτογραφίας – Color correction: Δήμητρα Τριανταφύλλου, Νώντας Μιχαλόπουλος
Drone: CINEHAWKS

Teaser video: Βερόνικα Δημητρίου

Συντονίστρια παραγωγής: Μαριλένα Κουκούλη

Η χορογραφία βασίζεται στο εκπαιδευτικό υλικό Matariki που δημιούργησε ο οργανισμός Touch Compass.

Touch Compass logo. Σε έναν μαύρο κύκλο, είναι γραμμένο με λευκά γράμματα Touch Compass.


Μπορείτε να στηρίξετε την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου έργου και τις συνεχείς προσπάθειές του Touch Compass να παρέχει ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης σε άτομα με αναπηρία, κάνοντας μια δωρεά στον οργανισμό. Επικοινωνήστε στο [email protected] για να λάβετε τα στοιχεία του λογαριασμού τους για τις δωρεές.

logo της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Ευχαριστούμε θερμά την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

logo του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση με ένα λ λευκό μέσα σε ένα μπορντώ κύκλο

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Στη μέση ενός μαύρου τετραγώνου αιωρούνται δύο λευκές, παχιές, παράλληλες γραμμές, στραμμένες διαγώνια. Από κάτω, με λευκά, μικρά λατινικά γράμματα αναγράφεται το λογότυπο liminal. Τα δύο “l”, της αρχής και του τέλους, ορθώνονται ψηλότερα από τα υπόλοιπα γράμματα και όμοια με τις δύο γραμμές από πάνω τους οριοθετούν και εμπεριέχουν όλο τον ενδιάμεσο χώρο.

Μία παραγωγή της liminal, 2023