Living Realities – Changing Perceptions | Με ακουστική περιγραφή

31 Μαρτίου – 29 Απριλίου 2018 

στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ένα μικρό κοριτσάκι, γύρω στα 10, με καστανά καρέ μαλλιά και τζιν παντελόνι στέκεται ξυπόλυτο μέσα σ’ ένα δωμάτιο και με τα χέρια στις τσέπες κοιτάζει μπροστά. Το δωμάτιο έχει σπασμένους ξεθωριασμένους, βρώμικους τοίχους και λειτουργεί ως κουζίνα. Κόκκινα και άσπρα υφάσματα κρέμονται σε σκοινιά, δεμένα στους τοίχους. Πίσω απ’ το κορίτσι διακρίνονται άλλα δύο δωμάτια, των οποίων οι τοίχοι και τα πατώματα είναι εξίσου βρώμικοι. Δίπλα της, λίγο πιο πάνω, ένα σπασμένο παράθυρο, είναι μισάνοιχτο. Δεν υπάρχει τζάμι. Μόνο μπόλικο νάυλον.

Μετά την Πράγα και λίγο πριν ταξιδέψει στη Βιέννη, το διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα Living Realities – Changing Perceptions έρχεται στην Αθήνα. Με βασικό άξονα την περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight, το Living Realities – Changing Perceptions εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα φιλοξενήσει για ένα μήνα την έκθεση φωτογραφίας, καθώς και  μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες, συζητήσεις, καθώς και μία διαδραστική εικαστική σύμπραξη ανάμεσα σε νεαρούς καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ και παιδιά της περιοχής της Κυψέλης, η οποία θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στο τέλος της έκθεσης.

Η έκθεση συνοδεύεται από υπηρεσία ακουστικής περιγραφής. Ο χώρος είναι προσβάσιμος για χρήστες/ριες αναπηρικού αμαξιδίου και διαθέτει προσβάσιμη τουαλέτα.

Στοιχεία

Σήμερα, πάνω από 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε φυγή παγκοσμίως. Καθημερινά άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να τραπούν σε φυγή για διάφορους λόγους: πολλοί διώκονται για τις πεποιθήσεις τους που διαφέρουν από αυτές του κυβερνώντος καθεστώτος. Άτομα που ανήκουν σε μειονότητες απειλούνται από τη θανατική ποινή σε πολλές χώρες ακόμα και σήμερα, ενώ κορίτσια και γυναίκες προσπαθούν με τη φυγή τους να αποφύγουν τον εξαναγκασμό σε γάμο. Επίσης, οι φυσικές καταστροφές και κερδοσκοπικές επεμβάσεις στο περιβάλλον τους, αναγκάζουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη γη τους. Η φυγή όμως δεν είναι έγκλημα. Οι μισοί φυγάδες παγκοσμίως είναι παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών. 84% βρίσκουν καταφύγιο στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρώπη καταφέρνουν να φθάσουν τελικά πολύ λίγοι (σε ποσοστό μικρότερο του 3%), είτε γιατί δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα νόμιμα, είτε γιατί πεθαίνουν στη διαδρομή. Σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλισθεί η διεθνής συνοχή και κυρίως να γίνουν ορατές οι πρωτοβουλίες εκείνες που δημιουργούν συζεύξεις και υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη.

Σχετικά με το Living Realities – Changing Perceptions

Το Living Realities – Changing Perceptions είναι ένα διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight αποτελεί το συνδετικό κρίκο του όλου εγχειρήματος και διευρύνεται, στην εκάστοτε χώρα, με συμμετοχικές καλλιτεχνικές δράσεις: παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, μαθήματα μουσικής και τραγουδιού, συμμετοχικά εργαστήρια φωτογραφίας και συζητήσεις. Το φωτογραφικό-αφηγηματικό εγχείρημα Stages of a Flight πυροδοτεί συναντήσεις μέσω της τέχνης και προωθεί το διάλογο για τα επίκαιρα θέματα της άφιξης και της συμβίωσης, με στόχο την αλλαγή των αντιλήψεων και των προοπτικών, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές / ακροατές.

Η έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight

Η έκθεση Stages of a Flight είναι μια περιοδεύουσα έκθεση, που καθιστά ορατές τις πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις οικογένειες, τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Η έκθεση αντιπαραθέτει τις ιστορίες των ίδιων των πρωταγωνιστών με τις λαϊκίστικες, στερεότυπες εικόνες που προβάλουν τα media. Ο φωτογράφος Simon van Hal και η δημοσιογράφος και εθελόντρια-μεταφράστρια Nermin Ismail ταξίδεψαν σε επτά χώρες, ψάχνοντας για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τους ακολούθησαν στο ταξίδι τους. Από το 2015 που ξεκίνησαν, επισκέφθηκαν το κέντρο των διακινητών στη Σμύρνη, τις ελληνικές ακτές, σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουγγαρία, τα σύνορα της Σλοβενίας και τα σύνορα του Μαρόκου, τον ισπανικό προσφυγικό καταυλισμό Ceuta και καταλύματα στην Αυστρία και την Ιταλία. Το εγχείρημα πέρα από την καλλιτεχνική του διάσταση, αποτελεί μια πλατφόρμα για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να αφηγηθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βγουν από την αφάνεια, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τις πολιτικές αλλαγές που συντελέστηκαν μέχρι το 2017. Έρευνα / Κείμενα: Nermin Ismail | Φωτογράφος: Simon van Hal | Επιμέλεια: Zuzana Ernst–Moncayo

Σε ένα παμπάλαιο σταματημένο τρένο με ξεθωριασμένα βαγόνια και σκουριασμένα παράθυρα διακρίνονται από μέσα δύο αντρικά πρόσωπα. Ο ένας άντρας, νέος γύρω στα 25, κοιμάται καθισμένος στη θέση του γέρνοντας το κεφάλι του στο παράθυρο. Έχει μελαχρινά χαρακτηριστικά και φοράει ένα ασπρόμαυρο χοντρό πουλόβερ. Ο άλλος, συνομήλικος, στέκεται όρθιος στο ανοιγμένο παράθυρο που βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Έχει το πρόσωπό του κολλημένο στο παράθυρο, προτάσσει ελαφρώς το χέρι του προς τα έξω και χαμογελάει διστακτικά. Λίγα βαγόνια παραπίσω, άλλο ένα χέρι ξεπροβάλλει έξω από ένα παράθυρο σχηματίζοντας με τα δάχτυλά του το σύμβολο της νίκης. Στο βάθος το σκοτάδι της νύχτας πέφτει βαρύ και πυκνό. Η πορτοκαλί απόχρωση από τα φώτα του σταθμού σπάει το μαύρο τοπίο.

EΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: η ΑΣΚΤ Συν-Δημιουργεί με Τα Παιδιά της Κυψέλης

Το «πέρασμα» του Living Realities από την Αθήνα θα ολοκληρωθεί με το διαδραστικό εργαστήριο τέχνης–έκθεση EΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πόλη & Τέχνη. Επιμέρους έννοιες για την ταυτότητα της Αθήνας: Μνήμη, Ταξικότητα, Στυλ. Πρόκειται για μια εικαστική σύμπραξη ανάμεσα στο εργαστήριο για την αρχιτεκτονική της πόλης citylab και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη διάρκεια του οποίου 10 καλλιτέχνες-φοιτητές (ΑΣΚΤ/ΕΜΠ) -στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού έργου ROCK– και 90 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από την περιοχή της Κυψέλης, θα δημιουργήσουν έργα με άξονα έμπνευσης το τρίπτυχο Μνήμη – Ταξικότητα – Στυλ. Η εκδήλωση αποτελείται από τρεις φάσεις: έως τις 15 Απριλίου θα επιλεγούν οι 10 καλλιτέχνες (ΑΣΚΤ-ΕΜΠ) ανάμεσα σε όσους καταθέσουν προτάσεις για έργα ζωγραφικής με βάση τις θεματικές του εργαστηρίου. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν σε μία διαδραστική έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και το διήμερο 27 – 28 Απριλίου, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, θα κληθούν να ερμηνεύσουν δημιουργικά μέσα από τη δική τους σκοπιά τα έργα των φοιτητών, ζωγραφίζοντας τις δικές τους «αναγνώσεις» και επι-κοινωνώντας τα δικά τους μηνύματα. Στις 29 Απριλίου, μετά το πέρας της διήμερης δράσης, θα στηθεί έκθεση όλων των έργων, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του Living Realities στην πόλη της Αθήνας και την έναρξη του «ταξιδιού» του, για τον επόμενο προορισμό του που θα είναι η Βιέννη.

Παράλληλες Εκδηλώσεις – Δράσεις

Την ημέρα των εγκαινίων, Σάββατο 31 Μαρτίου στις 18.30, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μετέχουν σε μία πρωτότυπη, βιωματική μουσικοκινητική δράση στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, υπό την επιμέλεια των μουσικοπαιδαγωγών του El Sistema Greece. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από συναυλία των μουσικών συνόλων του El Sistema Greece,  σε μουσική διεύθuνση της Φαίδρας Γιαννέλου (El Sistema Greece Youth Orchestra). Παράλληλα, οι νεαροί μουσικοί που παρακολουθούν τα τμήματα χορωδίας και εγχόρδων του  El Sistema Greece τους τελευταίους μήνες στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης μαζί με μαθητές του El Sistema Greece από τον προσφυγικό καταυλισμό του Σκαραμαγκά θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό σε μία ξεχωριστή μουσική παράσταση. Το μουσικό σύνολο των εγχόρδων θα διευθύνει ο Γιάννης Υσμιρνίουγλου. Στο κλείσιμο της έκθεσης, και παράλληλα με το project της ΑΣΚΤ, μία στρογγυλή τράπεζα ειδικά για δημοσιογράφους θα στηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου, με θέμα: Changing the narrative: The Role of Journalism. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος και συν-δημιουργός του Living Realities – Changing Perceptions, Nermin Ismail. Τέλος, το Σάββατο 28 Απριλίου, μία μεγάλη συναυλία που θα φέρει κοντά hip-hop καλλιτέχνες της Κυψέλης, θα στηθεί κλείνοντας μουσικά έναν ολόκληρο μήνα δράσεων.

Διοργάνωση

Με βασικό άξονα την έκθεση φωτογραφίας Stages of A Flight, το Living Realities – Changing Perceptions μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί στην Τσεχία πλαισιωμένο από μία σειρά παράλληλων δράσεων. Η Αθήνα είναι ο δεύτερος σταθμός του εγχειρήματος, το οποίο τον Ιούνιο θα ταξιδέψει στον τρίτο και τελικό σταθμό του, στην Αυστρία. Το όλο εγχείρημα αποτελεί μία κοινή συνδιοργάνωση των Brunnenpassage (Αυστρία), Studio ALTA (Τσεχία), Dschungel Wien (Αυστρία) και Impact Hub Athens (Ελλάδα) και υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πληροφορίες

Living Realities – Changing Perceptions: Έκθεση Φωτογραφίας & Παράλληλες Δράσεις στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Διάρκεια Έκθεσης: 31 Μαρτίου – 29 Απριλίου 2018

Εγκαίνια: Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, ώρα 18:30

Χώρος Διεξαγωγής: Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα 113 61)

Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 20:00 / Σάββατο – Κυριακή 11:00 – 20:00

Πρωινές ξεναγήσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης στο [email protected]

Επιμέλεια: Liminal

Ακουστική περιγραφή

Σενάριο: Κερασία Μιχαλοπούλου, Ηδύλη Τσαλίκη

Αφήγηση: Κερασία Μιχαλοπούλου

Εκτύπωση Braille: ΚΕΑΤ

Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://living-realities.eu/facebook event

Στη μέση ενός δωματίου μία νεαρή κοπέλα, γύρω στα 20, κάθεται κάτω σ’ ένα σομόν χαλί περσικού τύπου. Φοράει ένα εκρού μακριμάνικο φόρεμα, σκούρο μαύρο καλσόν και μια λεοπάρ μαντίλα στο κεφάλι της. Πίσω της μια λευκή ψηλή πόρτα είναι μισάνοιχτη και μια τηλεόραση παλιού τύπου είναι αναμμένη. Πίσω απ’ την γυναίκα, δύο πόδια, το ένα πάνω στο άλλο, είναι απλωμένα σ’ ένα στρώμα. Εκείνη κοιτάζει μπροστά με το κεφάλι της ελαφρώς γερμένο στο πλάι και χαμογελάει αχνά.