Listen to Our Story στο Ολυμπιακό Μουσείο

Προσβασιμότητα στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας ξεκινά τις περιηγήσεις Listen to Our Story, μια πολυαισθητηριακή μουσειακή εμπειρία που εστιάζει στην ισότιμη συμπερίληψη συνοδευόμενων ατόμων με οπτική αναπηρία και αφηγείται ιστορίες Αγώνα και Ολυμπιακής Κληρονομιάς.

 

Απτικό βοήθημα από τα εκθέματα του ΟΜΑ για επισκέπτες με οπτική αναπηρία. Στη φωτογραφία εμφανίζεται ανάγλυφο το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων: πέντε κύκλοι διαφορετικών χρωμάτων που μπλέκονται μεταξύ τους πάνω σε ένα λευκό φόντο. Στο κάτω μέρος, δύο χέρια διαβάζουν τις επιγραφές σε braille. Δίπλα τους κωδικοί QR και μικρές λεζάντες αναφέρονται στο έκθεμα.

 

Για το Listen to Our Story

Κοντινή λήψη από την ανάγλυφη απεικόνιση της λαμπαδοδρομίας όπως εμφανίζεται πάνω σε ερυθρόμορφο αγγείο της αρχαϊκής εποχής.

Δώδεκα απτικές απεικονίσεις και τριάντα περιγραφές που αφηγούνται ιστορίες Αγώνα και Ολυμπιακής Κληρονομιάς συνθέτουν το περιεχόμενο της πολυαισθητηριακής περιήγησης Listen to Our Story. Η περιήγηση Listen to Our Story αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος Agon, An Olympic Legacy και αναπτύχθηκε από την Off Stream και τους συνεργάτες της για το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μέσα σε μια μακρόστενη αίθουσα στο Ολυμπιακό Μουσείο, ένας ψηλός καραφλός νεαρός άντρας με ροζ κοντομάνικη μπλούζα στέκεται όρθιος με πλάτη στο φακό και μιλά σε 10 άτομα που κάθονται σε σειρά μπροστά του. Η μπεζ στολή που φορά η πλειοψηφία μαρτυρά πως πιθανότατα πρόκειται για προσωπικό του Μουσείου.Πρόκειται για μια πλούσια σε ερεθίσματα μουσειακή εμπειρία που απευθύνεται σε όλες και όλους τους επισκέπτες και εστιάζει στην ισότιμη συμπερίληψη συνοδευόμενων ατόμων με οπτική αναπηρία. Χρησιμοποιώντας την ακοή και την αφή ως κύριες αισθήσεις το κοινό του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την Ιστορία του Αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και να απολαύσει μια μοναδική μουσειακή εμπειρία. Το Listen to Our Story αποτελείται από 30 σταθμούς που περιλαμβάνουν απτικές απεικονίσεις επιλεγμένων εκθεμάτων της συλλογής και ηχητικές αφηγήσεις που περιγράφουν τις αίθουσες και τις εκθεσιακές ενότητες του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας. Το κοινό έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει βραβεία ολυμπιονικών, δάδες αφής της ολυμπιακής φλόγας, κοστούμια από την παρέλαση της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, αθλητικά αντικείμενα και παραστάσεις αγώνων, ακούγοντας παράλληλα τις ευχάριστες αφηγήσεις με τη χρήση των προσωπικών τους κινητών τηλεφώνων/συσκευών.

 

 

Για το έργο

Για την ανάπτυξη των συμπεριληπτικών εφαρμογών που συνθέτουν την περιήγηση Listen to Our Story η Off Stream συνεργάστηκε με μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών από τα πεδία των τεχνών, της αρχιτεκτονικής, της μουσειολογίας, της ακουστικής περιγραφής, της προσβασιμότητας, των ψηφιακών μέσων καθώς και με άτομα που βιώνουν διαφορετικά επίπεδα οπτικής αναπηρίας διασφαλίζοντας την αρτιότητα και την λειτουργικότητα των πρακτικών που εφαρμόστηκαν.

Σε έναν κυκλικό ψηλό τοίχο του Μουσείου εμφανίζεται ο Παγκόσμιος Χάρτης με κόκκινες βούλες σε διάφορα σημεία της Γης. Κλωστές ενώνουν τα σημεία μεταξύ τους δημιουργώντας έναν ιστό. Στα αριστερά της αίθουσας, ένα αντίγραφο του χάρτη σε μικρότερο μέγεθος με ανάγλυφα στοιχεία και λεζάντες σε braille δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες με οπτική αναπηρία να αγγίξουν το έκθεμα και να κατανοήσουν το περιεχόμενό του.

Το έργο υλοποιήθηκε για το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 από την Off Stream σε συνεργασία με το Mulo Creative Lab, την liminal, την Clio Muse Tours, το Apolyto Creative Spot, την Accessibility Support Academy, την Λεία Αβραάμ, την Μαριάννα Δεσύπρη και την Χριστίνα Σκανδάλη με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η liminal συνέβαλε στην προσβασιμότητα του Μουσείου δημιουργώντας τα κείμενα των ακουστικών περιγραφών των επιλεγμένων εκθεμάτων στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις του προσωπικού του Μουσείου ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει επισκέπτες με οπτική αναπηρία στις αίθουσες του Μουσείου.

Photos: Hichem Merouche, © Off Stream 2023


Αποκλειστικός Χορηγός/Δωρητής: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το logo του Ιδύματος Σταύρος Νιάρχος με τα αρχικά ΙΣΝ και SNF σε μπλε και γαλάζιο πλαίσιο.