Liminal Fantasia | Feldenkrais Workshops 

Τρεις Σεμιναριακοί κύκλοι κίνησης και αυτοσχεδιασμού με βάση τη Μέθοδο Feldenkrais!

Στο πλαίσιο του πολυθεματικού εκπαιδευτικού προγράμματος για μικτές ομάδες Liminal Fantasia σε προσκαλούμε να λάβεις μέρος στα τρία διήμερα σεμινάρια Feldenkrais με την Μαριλένα Πετρίδου!

Κίνηση και αυτοσχεδιασμός με άξονα τη Μέθοδο Feldenkrais, για άτομα με και χωρίς αναπηρία 

Η Μέθοδος Feldenkrais είναι ένα εργαλείο αυτορρύθμισης, εξέλιξης και δημιουργικότητας. 

Χρησιμοποιεί την κίνηση ως μέσο και μπορεί να συμπορευτεί με μια σειρά από εξερευνήσεις και αυτοσχεδιασμούς ως εργαλείο στον συμπεριληπτικό χορό. 

Άτομα με και χωρίς αναπηρία συνυπάρχουν σε αυτή την, χωρίς αισθητική, έρευνα, αναζητώντας την ουσία της κίνησης και της μάθησης.

Η πρακτική αυτή προτείνεται ως δημιουργική «θεραπευτική» διαδικασία και αναψυχή. Ένας ιδιαίτερος  τρόπος για αυτοβελτίωση και σύνδεση με τον σώμα και τον εαυτό μας και σε δεύτερη φάση με την ομάδα. 

Μέσα από 3 κύκλους διήμερων συναντήσεων με συνολική διάρκεια 18 ωρών, θα βιώσουμε μια συναρπαστική εισαγωγή στη Μέθοδο Feldenkrais. Θα γνωρίσουμε το πεδίο δράσης και εφαρμογών της και θα συνδέσουμε την πρακτική αυτή που χρησιμοποιεί τη νευροπλαστικότητα ως κύριο εργαλείο, με ότι μας αφορά. 

Χορός, κίνηση, φωνή, επαφή, εστίαση στον εαυτό, ήχος, εικόνες! Όλα αυτά μπορούν και θα συνυπάρξουν. 

1ο Σεμινάριο: Σπειροειδής κίνηση και στροφικότητα – Ο πρωταρχικός τους ρόλος 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 18:00 – 21:00

Κυριακή 20 Οκτωβρίου, 12:00 – 15:00

2ο Σεμινάριο: Η λεκάνη και σπονδυλική στήλη – Κινητήριες δυνάμεις 

Σάββατο 23 Νοεμβρίου, 18:00 – 21:00

Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 12:00 – 15:00

3ο Σεμινάριο: Τα μάτια και η όραση – Ο ρόλος τους στην οργάνωση της κίνησης 

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 18:00 – 21:00

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 12:00 – 15:00

Πληροφοριες για ενδιαφερόμενους:

 • Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό προς όλους ανεξαρτήτως κοινωνικών, ηλικιακών, φυσικών, εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.
 • Η γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια είναι η ελληνική, ενώ θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ ή/και υπηρεσία χειλεανάγνωσης.
 • Η μεθοδολογία, το περιεχόμενο και ο χώρος διεξαγωγής των μαθημάτων είναι προσβάσιμα σε ανάπηρους συμμετέχοντες. 
 • θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την κατάθεση αιτήσεων
 • Θα χρειαστείτε άνετα και ζεστά ρούχα και μια μεγάλη πετσέτα ή κουβερτούλα
 • Το μάθημα πραγματοποιείται χωρίς παπούτσια

Εισηγήτρια: Μαριλένα Πετρίδου, χορεύτρια, παιδαγωγός κίνησης, Certified Feldenkrais practitioner.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα 

Τοποθεσία: Ο Χώρος, Πλατεία Θεάτρου 6, Αθήνα, 105 52 (ΧΑΡΤΗΣ)

Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ (https://bit.ly/2LX14ns

Κόστος συμμετοχής:

 • 150 ευρώ για όλα τα σεμινάρια
 • 60 ευρώ για κάθε κύκλο
 • Ειδικές τιμές για ΑμεΑ, ανέργους, φοιτητές και 65+. 

Facebook event ΕΔΩ (https://bit.ly/2MpHjnI

Στοιχεία επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 

[email protected], 6993076378.

Τι είναι η Μέθοδος Feldenkrais και τα μαθήματα Awareness Through Movement;

Μια σειρά από ειδικά καθοδηγούμενες κινητικές εξερευνήσεις, μικρά patterns κινήσεων και δοκιμών που έχουν τη βάση τους στην ικανότητα και το μηχανισμό του νευρικού συστήματος να αναγνωρίζει διαφορές, να εγκαθιδρύει συνήθειες και να επιλέγει τις καλύτερες επιλογές για να κινηθεί και να λειτουργήσει ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του, απλά ή πιο περίπλοκα. Ο τρόπος του εγκεφάλου να μαθαίνει είναι μέσα από την κίνηση και τη δράση και ακριβώς αυτό το μηχανισμό αξιοποιούμε στη Μ.F.

Μέσα από την συνειδητή κίνηση ο άνθρωπος μαθαίνει, καλλιεργεί την κιναίσθηση, την ιδιοδεκτικότητα, την συνειδητότητα, οξύνει την αντίληψή και την παρατηρητικότητά του και αποκτά καλύτερη – πιο πραγματική εικόνα για τον εαυτό του. 
Τα μαθήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση της κίνησης και της στάσης που αποκτούμε για οποιαδήποτε δράση, να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για περισσότερο απαιτητικές σωματικές συνήθειες (π.χ. αθλητισμός, χορός κλπ.). Τα μαθήματα επίσης μπορούν να  δράσουν ως θεραπευτικό εργαλείο όταν υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστούν ψυχικά τραύματα, μακροχρόνιες δυσκολίες (δυσκολία κίνησης ή συντονισμού που οφείλεται σε κάποια νευρολογική πάθηση, σύνδρομα, αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες, χρόνιους πόνους, κατάθλιψη/άγχος κ.α.) και να λειτουργήσουν ως ένα τοπίο συνολικής προσωπικής ανάπτυξης. 

Το σώμα, η σκέψη, οι αισθήσεις, τα συναισθήματα, η κίνηση, ο λόγος, η αναπνοή, η “στάση” και οτιδήποτε υποδηλώνει ζωή είναι ένα αδιαίρετο σύστημα. Πάνω σε αυτή την κεντρική ιδέα είναι χτισμένη η Μέθοδος Feldekrais.
Δεν αποτελεί μέθοδο εκγύμνασης, fitness ή επίτευξης κάποιου στόχου, δεν έχει φόρμα, ούτε αισθητική. Είναι μια αρκετά ουδέτερη προσέγγιση, πολύ ανοιχτή σαν σύστημα, που έχει ως απώτερο στόχο (κατά τον δημιουργό Moshe Feldenkrais) το να φέρει κάθε άτομο πιο κοντά στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

“What I’m after is to restore each person to their human dignity”

“My purpose is to allow people to move closer to actually being creatures of free choice, to genuinely reflect individual creativity and emotion, freeing the body of habitual tensions and wired-patterns of behavior so that it may respond without inhibition to do what the person wants.”

Μερικά από τα οφέλη από την συστηματική παρακολούθηση μαθημάτων Awareness Through Movement που σχετίζονται άμεσα αλλά και έμμεσα με το σώμα και την κίνηση : 

 • Αυτορρύθμιση του νευρικού συστήματος + επαναφορά βασικών λειτουργιών του
 • Μείωση και καλύτερη διαχείριση της έντασης, του πόνο και του άγχους
 • Βελτίωση της κίνησης/στάσης και της αναπνευστικής ικανότητας
 • Αύξηση της ευελιξίας, ευλυγισίας, σταθερότητας και άνεσης 
 • Ανάπτυξη της ανθεκτικότητας μέσω της περιέργειας και του πειραματισμού
 • Φροντίδα του εαυτού και ικανότητα να ακούμε τις δημιουργικές του παρορμήσεις
 • Βελτίωση της αυτογνωσίας και ευκολίας στην καθημερινή ζωή
 • Ανάπτυξη της ικανότητάς για δια βίου μάθηση

Πληροφορίες και πηγές : 

http://marilenapetridou.weebly.com/about-the-feldenkrais-method.html

https://www.feldenkraiscenter.org/method.html

Μαριλένα Πετρίδου – Χορεύτρια, Παιδαγωγός κίνησης, Certified Feldenkrais practitioner 

Η Μαριλένα είναι εκπαιδευτικός χορού και κίνησης, πιστοποιημένη Feldenkrais practitioner (CPF) από το Ευρωπαϊκό Eurotab(European Accreditation Board), χορεύτρια και μουσικός. Διδάσκει κίνηση-χορό και τη Μέθοδο Feldenkrais για το ευρύ ή ειδικό κοινό, από το 2014 σε ομαδικά μαθήματα/σεμινάρια ή αναλαμβάνοντας ατομικές συνεδρίες. Το 2016 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Feldenkrais στην Αθήνα. Διδάσκει επίσης κίνηση σε βρεφικά-νηπιακά εργαστήρια μαζί με γονείς, σε νήπια και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε παιδιά με ιδιαίτερες κινητικές και αναπτυξιακές ανάγκες (σε ατομικές συνεδρίες).  

Σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στο Northern School of Contemporary Dance (Leeds, UK) και τύμπανα στο Ωδείο Μουσικής Πράξης. Είναι απόφοιτος της 4ετούς  επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Μέθοδο Feldenkrais®, Feldenkrais International Training Programme “Greece I”, με πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό φορέα Eurotab.
Συνεργάζεται ως χορεύτρια με πολλούς  Έλληνες και διεθνείς χορογράφους σε Ελλάδα και Αγγλία από το 1999. Παράλληλα έχει ασχοληθεί για αρκετά χρόνια με την πολιτιστική διαχείριση/παραγωγή και έχει συνεργαστεί με μεγάλα και μικρά σημαντικά φεστιβάλ στον ελληνικό χώρο και με πολιτιστικούς οργανισμούς.
Ως δασκάλα κίνησης έχει συνεργαστεί με πολλά στούντιο και σχολές χορού στην Αθήνα και επαρχία, με το Παιχνιδαγωγείο στο Ν.Ψυχικό, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υλοποιώντας βρεφικά/παιδικά εργαστήρια κίνησης.

Επικοινωνία με την εισηγήτρια: 

+30 6974744944 / FB-msg: Marilena Petridou

[email protected] 

http://marilenapetridou.weebly.com/