Λευκό Μπαστούνι: Περπάτησε μαζί μου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, η liminal σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) προσφέρει ένα βιωματικό εργαστήρι για την ευαισθητοποίηση γύρω από την οπτική αναπηρία στους χώρους του ΚΠΙΣΝ.

Άτομα με λευκό μπαστούνι συνοδεύονται από βλέποντες καθώς κατεβαίνουν μαζί σκάλες εξωτερικού χώρου με ενδιάμεση κουπαστή.

 

Λευκό Μπαστούνι: Περπάτησε μαζί μου

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 σας προσκαλούμε σε ένα βιωματικό εργαστήριο αφιερωμένο στην οπτική αναπηρία και την καθημερινότητα των τυφλών ή μερικώς βλεπόντων ατόμων. Το εργαστήρι έχει σα στόχο την εξοικείωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών γύρω από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με οπτική αναπηρία, τη συμπερίληψη και το δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση.

Εισηγήτριες και guests

Η Άννα Μαρία Φώσκολου, πρόεδρος του σωματείου Αρωγή, που αποτελείται από άτομα με οπτική αναπηρία και δραστηριοποιείται στις Κυκλάδες, αλληλεπιδρά και μοιράζεται με το κοινό την εμπειρία της μετάβασης από το φως στο σκοτάδι και την αξία που έχει το λευκό μπαστούνι στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου χωρίς όραση που θέλει να ζει με ασφάλεια και ανεξαρτησία.

Η Καλλιόπη Γκίκα, Οδηγός έργων τέχνης για επισκέπτες με οπτική αναπηρία και υπεύθυνη λειτουργίας του Μουσείου Aφής, παρουσιάζει με βιωματικό τρόπο το σκεπτικό του σχεδιασμού της πολυαισθητηριακής ξενάγησης στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος για επισκέπτες με μερική η ολική απώλεια όρασης».

Μαζί τους θα είναι και ο Γιώργος Ντότας, χειριστής και εθελοντής του Κέντρου Σκύλο Οδηγών Liberty Guide Dogs με την Αθηνά, τον Σκύλο Οδηγό του, που θα μοιραστεί με τους επισκέπτες την αξία της ανεξαρτησίας στην καθημερινή διαβίωση που προσφέρει ένας Σκύλος Οδηγός σε άτομα με οπτική αναπηρία.

 

Λίγα λόγια για το Λευκό Μπαστούνι

Σε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι ένα λευκό μπαστούνι με μια κόκκινη λωρίδα προηγείται ενός ατόμου που το χειρίζεται. Στη φωτογραφία διακρίνουμε μόνο τις γάμπες του ατόμου και τα μαύρα αθλητικά του.Το λευκό μπαστούνι είναι ένα βοήθημα πλοήγησης ή αναγνώρισης για άτομα με απώλεια όρασης. Η χρήση ενός μπαστουνιού βοηθά ένα άτομο που είναι τυφλό ή με μειωμένη όραση να εξερευνήσει το περιβάλλον του, να αποφύγει τα εμπόδια και να χρησιμοποιήσει απτικές πληροφορίες για να βρει το δρόμο του, όπως για παράδειγμα από ποιο σημείο να διασχίσει έναν δρόμο με ασφάλεια.

Το λευκό μπαστούνι αποτελεί πλέον σύμβολο της ελευθερίας, της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Η χρήση του επιτρέπει στα άτομα με οπτική αναπηρία να διακινηθούν ελεύθερα στο περιβάλλον και να εκπληρώσουν τα καθημερινά τους καθήκοντα με αυτονομία.

 

Γιατί το λευκό μπαστούνι είναι λευκό;

Το 1921, ο James Biggs, ένας φωτογράφος από το Bristol, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έβαψε το μπαστούνι του λευκό. Τυφλώθηκε μετά από ένα ατύχημα και ανησυχούσε για την κίνηση γύρω από το σπίτι του. Έτσι, αποφάσισε να βάψει το μπαστούνι του λευκό για να μπορούν οι οδηγοί να το ξεχωρίζουν από μακριά και να σταματούν. Το 1930, ο George A. Bonham, πρόεδρος της Λέσχης Lions της Peoria στο Illinois, παρακολουθούσε έναν τυφλό άνδρα να προσπαθεί να διασχίσει έναν δρόμο. Το μπαστούνι του άνδρα ήταν μαύρο και οι οδηγοί δεν μπορούσαν να το δουν, οπότε ο Bonham πρότεινε να βάψουν το μπαστούνι λευκό προσθέτοντας και μια κόκκινη λωρίδα στην άκρη του για να είναι ακόμα πιο ευδιάκριτο. Έτσι, τώρα τα μπαστούνια είναι λευκά με μια κόκκινη λωρίδα.

 

Χρήσιμες πληροφορίες για την εκδήλωση

Συντελεστές: Άννα Μαρία Φώσκολου-Καλλιόπη Γκίκα
Παραγωγή: liminal

Σημείο συνάντησης: Κεντρική υποδοχή Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης: 11:30 για το κοινό και 17:00 για τα μέλη του ΚΠΙΣΝ
Διάρκεια: 120’

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 άτομα

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ΙΙ και θα ακολουθήσει περιήγηση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Ελεύθερη είσοδος
Δήλωση συμμετοχής μέσω email στο [email protected] και τηλεφωνικά στο 2168091000.


Το logo του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με τα αρχικά ΙΣΝ και SNF σε μπλε και γαλάζιο πλαίσιο.