Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία

του Λευκάδιου Χερν

Θεατρική Ομάδα Κωφών
«Τρελά Χρώματα»

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας στις «Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία» 

 

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε την συνεργασία μας με την Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” στο πλαίσιο της οποίας παρείχαμε υπηρεσίες Ελληνικών Υπερτίτλων για Κ/κωφούς και Βαρήκοους θεατές και Ακουστικής Περιγραφής για άτομα με οπτική αναπηρία.

H Θεατρική Ομάδα Κωφών «ΤΡΕΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ» παρουσίασε το έργο του Λευκάδιου Χερν «Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία» στις 7 και 8 Μαρτίου στο Θέατρο Άβατον και στις 24 Ιουλίου στο Θέατρο Κολωνού. Πρόκειται για την δέκατη παραγωγή της ομάδας, που από την ίδρυσή της το 2009 έχει καταφέρει να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά την νοηματική γλώσσα, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Στην παράσταση «Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία» συμμετείχαν κωφοί και ομιλούντες ηθοποιοί χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και τη Νοηματική Γλώσσα, με ταυτόχρονη φωνητική ερμηνεία για να μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο, όπου το υπερφυσικό στοιχείο πρωταγωνιστεί σε παμπάλαιους μύθους της Άπω Ανατολής. Ο Χερν αναδεικνύει την ομορφιά της ιδιαιτερότητας του ιαπωνικού πολιτισμού και μας φέρνει στο νου τις κοινές ρίζες που μπορεί να έχουν όλοι οι πολιτισμοί. Η σκηνική δράση πραγματοποιήθηκε συνδυάζοντας διαφορετικά είδη θεάτρου όπως το σωματικό θέατρο, τη παντομίμα και περιείχε στοιχεία του παραδοσιακού ιαπωνικού Θεάτρου Νο και Καμπούκι. Επίσης, στην παράσταση χρησιμοποιήθηκε το Visual Vernacular που περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας σε συνδυασμό με συμβολικές χειρονομίες (mudras) των Ασιατικών παραδόσεων για να απεικονίσει τα πράγματα στην οπτική τους πολυπλοκότητα. 

Η παράσταση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό έργο που απευθύνεται τόσο σε κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές. Ένα ποιητικό ταξίδι μέσα από ιστορίες και εικόνες της ιαπωνικής κουλτούρας που είναι προσβάσιμο σε όλους.

Η liminal δημιούργησε για την παράσταση Ελληνικούς Υπέρτιτλους (ΥΚΒ) για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους, καθώς και την Ακουστική Περιγραφή (A.Π.) για τυφλούς και μερικώς βλέποντες.

εικονίδιο με τα αρχικά ΥΚΒ

H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά -βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση, η Ομάδα είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Ελλάδος, κ.α. Για την  θεατρική περίοδο 2017-18 επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

*Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος

** Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα – Embassy of Japan in Greece

***Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

****Με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ

Ταυτότητα παράστασης:

Συγγραφέας: Λευκάδιος Χερν

Μετάφραση: Μαρία Γιακανίκη, Κώστας Κώτσιας , Πέρη Κώτσια, Ειρήνη Μαντά, Ανδρέας Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

Σκηνικό- Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Μουσική: Κωστής Βοζίκης

Χορογραφία ιαπωνικού χορού-Mudras: Μάτα Μάρρα

Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα : Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου 

Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης

Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή

Φωτογραφίες: Κάσσυ Χρυσάκη 

Βίντεο: Δάφνη Δρακούλη

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: Πολιτιστικός Οργανισμός Liminal – Κερασία Μιχαλοπούλου

Μακιγιάζ: Δημόσιο ΙΕΚ Κηφισιάς. Υπεύθυνες καθηγήτριες: Στέλλα Χατζοπούλου – Στέλλα Ψαλλιδά

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): 

Δαλέκου Όλγα 

Μερκούρη Έλλη 

Ρίκκου Μαρία 

Φεσάκη Τσαμπίκα 

Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ars Nocturna-Gothic Books

 

Ακολουθήστε την Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα”:

Facebook page 

Facebook group

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: [email protected] και [email protected]