Η Τελετή του Τσαγιού με Διερμηνεία στην ΕΝΓ

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια φαινομενικά τέλεια τελετή τσαγιού, όπου η αρμονία σπάει αποκαλύπτοντας μια σκληρή αλήθεια; 

Η διεθνώς αναγνωρισμένη «Τελετή του Τσαγιού» επιστρέφει στην Αθήνα και την Artiria Athens με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη liminal για 2 παραστάσεις, στις 10 και 11 Μαΐου 2025.

Αφίσα της παράστασης “Η τελετή του τσαγιού”. Ένα άτομο με ανδρικά χαρακτηριστικά είναι μεταμφιεσμένο σα γκέισα. Τα μαύρα μαλλιά του είναι πιασμένα σε έναν περίτεχνο κότσο ψηλά, το πρόσωπό του βαμμένο άσπρο, τα φρύδια και τα χείλη φούξια. Φορά ένα τζιν τζάκετ ανοιχτό μπροστά και τζιν παντελόνι με λουλουδάτες γαλότσες. Κάθεται στις φτέρνες του με τον αγκώνα να ακουμπά στο δεξί  του γόνατο και το χέρι του να αγγίζει απαλά το δεξί του μάγουλο. Κοιτά τον φακό προς τα πάνω με έκφραση αυστηρή. Το θολό φόντο που μοιάζει να είναι σε κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τη στατική εικόνα της γκέισας. Πάνω του και γύρω του ξεχωρίζουν μόνο ένα τσαγιερό και ένα πεσμένο βάζο με ένα λουλούδι.
Με λευκά γράμματα στο κέντρο/στα αριστερά αναγράφεται ο τίτλος “Η τελετή του τσαγιού”. Στα δεξιά γράφει “Σκηνοθεσία: Achim Wieland, Επί σκηνής: Μάριος Ιωάννου”.

Λίγα λόγια για την Τελετή του Τσαγιού

Ποιος φροντίζει το τσάι που πίνουμε;
Ποιοι εργάστηκαν για να φτιαχτούν τα φλιτζάνια μας, τα ρούχα μας, τα κινητά μας;
Και με τι κόστος;

Γκέισα Κικουνοχάνα – ή αλλιώς “Ανθισμένο Χρυσάνθεμο”

Ο μονόλογος «Η Τελετή του Τσαγιού», γραμμένος από τον Achim Wieland και τον Μάριο Ιωάννου (SRSLY yours) ταξίδεψε για έξι χρόνια στην Ευρώπη γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Μετά από έναν κύκλο επιτυχημένων παραστάσεων στην Αθήνα, η Τελετή του Τσαγιού ολοκληρώνει την πορεία της στις αθηναϊκές αίθουσες με δύο προσβάσιμες παραστάσεις για το Κωφό και βαρήκοο κοινό με Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 

Στην Τελετή του Τσαγιού, το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με την Άπω Ανατολή και την ατμόσφαιρα μιας παραδοσιακής ιαπωνικής τελετής. Με χιούμορ και τρυφερότητα η γκέισα Κικουνοχάνα, ή αλλιώς “Ανθισμένο Χρυσάνθεμο”, μας μεταφέρει σε ένα μεταξένιο σκηνικό κι ένα ιδιαίτερο ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης.

Σε σκηνικό χώρο, μία γκέισα με το πρόσωπο βαμμένο λευκό και τα μαύρα της μαλλιά πιασμένα σε έναν περίτεχνο κότσο είναι γονατισμένη σε προφίλ πάνω από λεπτές λωρίδες λευκού χαρτιού που καλύπτουν το μαύρο πάτωμα. Με μια κίνηση του χεριού της που παρασύρει το φαρδύ μανίκι του πολύχρωμου κιμονό της ανασηκώνει τα μικρά κομμάτι χαρτιού μπροστά της δημιουργώντας μια χάρτινη χιονοθύελλα. Πίσω της σε βίντεο προβολή φαίνονται αμυδρά εικόνες από σωρούς αντικειμένων σα σε σκουπιδότοπους και νεαρά μαύρα αγόρια που μεταφέρουν τετράγωνα καλάθια στο κεφάλι τους σε μια ερημική έκταση.

Μέσα από έντονα αυτοσχεδιαστικά και διαδραστικά στοιχεία, εξερευνούμε καίρια ερωτήματα για την προέλευση των αγαθών μας. Η παράσταση αξιοποιεί ατμοσφαιρικές εικόνες για να αποκαλύψει τη σκληρή πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τη λάμψη της κατανάλωσης. Πέρα από την αισθητική, η παράσταση αγγίζει την υπαρξιακή μας σύγχυση: γνωρίζουμε τη βαρβαρότητα, αλλά παραμένουμε μέρος της. Υπάρχει διέξοδος;

Είπαν για την Τελετή του Τσαγιού

Πρόκειται για ένα μελαγχολικό τραγούδι, έναν ευαίσθητο ψίθυρο, έναν χαμηλόφωνο λυγμό εν μέσω ενός εκκωφαντικού θορύβου.

Tommaso Chimenti, Il Recensito, 2019
Απονομή 1ου Βραβείου της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Μιλάνου (MilanoOff 2020)

Η Τελετή του Τσαγιού ξεκίνησε ως μια αυθεντική αναπαράσταση της ιαπωνικής τελετής, αλλά εξελίχθηκε σε μια γλυκόπικρη, βιωματική εμπειρία με αλληλεπίδραση, αυθορμητισμό και ειλικρίνεια.

Σε έναν χώρο με ανοιχτόχρωμο ξύλινο πάτωμα ένα άτομο με ανδρικά χαρακτηριστικά μεταμφιεσμένο σα γκέισα στέκεται όρθιο με το βλέμμα αυστηρό να κοιτά κάτι δεξιά κάτω σαν κάτι να του τράβηξε την προσοχή. Τα μαύρα μαλλιά του είναι πιασμένα σε έναν περίτεχνο κότσο ψηλά, το δέρμα βαμμένο λευκό και τα χείλη κόκκινα. Φορά ένα γυαλιστερό κιμονό με φαρδιά γκρι μανίκια και ένα μοτίβο από ανθισμένα χρυσάνθεμα που απλώνονται ως κάτω. Πίσω του σε οθόνη προβολής φαίνονται αδύνατα σώματα μαύρων ατόμων σε ερημική έκταση να κουβαλούν καλάθια στο κεφάλι τους.

Αυτός ο κύκλος παραστάσεων στην Αθήνα είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Achim Wieland του οραματιστή σκηνοθέτη και δραματουργού της παράστασης, καθώς και δημιουργού του SRSLY_yours Ensemble, ο οποίος έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή κατά τη διάρκεια παραστάσεων του έργου στη Σικελία. 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία / Δραματουργία: Achim Wieland
Ερμηνεία: Μάριος Ιωάννου
Κείμενο: Achim Wieland, Μάριος Ιωάννου
Ελληνική Μεταφραση: Μάριος Ιωάννου, Κωστής Μεγάλης, Ρούλα Στράτου
Σκηνογραφία: Achim Wieland
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Αλέξης Βασιλείου
Χορογραφία: Zuiou Shinozuka
Ήχος και Φως: Μάριος Ιωάννου
Υποδοχή: Στέφανη Νεοφύτου
Μουσική για το τραγούδι της παράστασης: Αντρέας Βουλιάκης
Στίχοι, ραπ: Κωστής Μεγάλης (ΆλφΑ του ΆλφΑ )
Τραγούδι: Στέφανη Νεοφύτου
Επικοινωνία / Προώθηση: Ileana Nicholson, Κωστής Μεγάλης, Αντρέας Παύλου, Μάριος Ιωάννου
Γραφιστικά και βίντεο: Αντρέας Παύλου
Φωτογραφίες Προώθησης: Marco Paparella, Achim Wieland, Flavio Bruno

Παραγωγή: liminal

Συντελεστές Προσβασιμότητας

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
Συντονισμός Υπηρεσιών Προσβασιμότητας: liminal

Χρήσιμες Πληροφορίες 

Προσβάσιμες παραστάσεις: 10 και 11 Μαΐου 2025 στις 21:00
Διάρκεια: 70 λεπτά
Τοποθεσία: Αrtiria Athens, Λεωχάρους 13, Αθήνα- Δεύτερος Όροφος +30 6976924637
Κρατήσεις στο more.com