Η Προξενήτρα προσβάσιμη στο Εθνικό Θέατρο

Αφίσα της Προξενήτρας από το Εθνικό Θέατρο. Ένα μασούρι δολάρια είναι τυλιγμένο με ένα κόκκινο λαστιχάκι. Από το πάνω μέρος του προβάλλουν δύο καλλίγραμμα γυναικεία πόδια με καλσόν και πορτοκαλί ψηλοτάκουνα. Στον πάτω του δεξιού ποδιού στηρίζεται όρθιο ένα κολωνάτο ποτήρι με σαμπάνια. ύρω από την εικόνα αναγράφονται οι πληροφορίες: Εθνικό Θέατρο 2023-24, Η Προξενήτρα, Θόρντον Ουάιλντερ, Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Η liminal συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο προσφέροντας συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας στην παράσταση “Η Προξενήτρα”!

Το Εθνικό Θέατρο με την υποστήριξη της Alpha Bank στο πλαίσιο του προγράμματός της «Πολιτισμός για όλους» και σε συνεργασία με τη liminal, παρουσιάζει την παράσταση “Η Προξενήτρα” σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Το Εθνικό Θέατρο, η πρώτη σκηνή της χώρας, πιστεύει στην ισότητα και στο δικαίωμα όλων των ατόμων στην ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παραστάσεις, αλλά και τη συμμετοχή τους με ίσες ευκαιρίες σε θεατρικές δράσεις.
Η Alpha Bank, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση όλων σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, αλλά και επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα προσβασιμότητας, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο παραστάσεων σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Η liminal σχεδιάζει και υλοποιεί τις υπηρεσίες προσβασιμότητας. Δείτε το παρακάτω προσβάσιμο βίντεο για αναλυτικές πληροφορίες!

 

 

Λίγα λόγια για την Προξενήτρα

Η Προξενήτρα, του βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ, Θόρντον Ουάιλντερ, μια απολαυστική φάρσα για την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων για συντροφικότητα και συμφιλίωση με τη δύσκολη πραγματικότητα ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου και με μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών και ηθοποιών.

Η Ντόλυ Λεβί, είναι μια γυναίκα πολυπράγμων, δυναμική, αλλά κυρίως αποφασισμένη να μην αφήσει τη ζωή να κυλήσει μέσα απ’ τα χέρια της. Καθώς διαθέτει μεγάλη επιδεξιότητα στην ενασχόληση με τα προσωπικά των γύρω της, αναλαμβάνει με ενθουσιασμό να βρει την ιδανική σύζυγο στον δύστροπο, τσιγκούνη, αλλά πλούσιο έμπορο Οράτιο.

Παρακολουθήστε το τρέιλερ της παράστασης με Ακουστική Περιγραφή:

Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα ξεκινάει για τους ήρωες του έργου: την Ντόλυ, τον Οράτιο, τους δύο νεαρούς υπαλλήλους του και την ανιψιά του που μαραζώνει από έρωτα, αφού ο θείος της δεν της επιτρέπει να παντρευτεί τον ζωγράφο με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Κοινός στόχος όλων των ηρώων σ’ αυτό το ταξίδι είναι να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της μοναξιάς τους.

Απρόσμενες καταστάσεις σκηνοθετημένες με μαεστρία από την τετραπέρατη Ντόλυ, στήνουν ένα φαρσικό σκηνικό με καταιγιστικό ρυθμό κωμικών καταστάσεων αλλά πολύ σοβαρό υπόβαθρο, καθώς η πρώιμη μορφή του έργου, γραμμένη το 1938 με τίτλο The Merchant of Yonkers, απηχεί το Κραχ του 1929 και την «Μεγάλη Ύφεση» που ακολούθησε. Οι ήρωες, ζώντας σε ένα αβέβαιο κόσμο, δεν έχουν χρόνο για περιττές εξιδανικεύσεις. Το κυνήγι του απόλυτου και του ιδανικού είναι γι’ αυτούς άσκοπη πολυτέλεια. Αποφασισμένοι να ζήσουν όσο μπορούν καλύτερα, μπαίνουν στο παιχνίδι της συντροφικότητας με ρεαλιστικές προσδοκίες, αναζητώντας την εφικτή ευτυχία.

Καθολική προσβασιμότητα στην Προξενήτρα

Οι παραστάσεις θα είναι προσβάσιμες:
για άτομα με οπτική αναπηρία με Υπηρεσίες Απτικής Ξενάγησης πριν την έναρξη των παραστάσεων και Ακουστικής Περιγραφής κατά την διάρκειά τους.
● για Κ/κωφά και Βαρήκοα άτομα με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH Υπέρτιτλους.

Οι προσβάσιμες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τις εξής ημέρες και ώρες:

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 στις 20:30
Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στις 19:00
στο Θέατρο REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»

Κολλάζ φωτογραφιών. Αριστερά πάνω, μια γυναίκα με ρούχα εποχής με γαλάζια φτερά και μαργαριτάρια χαμογελά πονηρά και με τον δείκτη στο στόμα μοιάζει να θέλει να κρατήσει κάτι μυστικό. Δίπλα της, μία γυναίκα με πράσινο καπέλο και ένα λαχανί κασκόλ που έχει αριθμούς σα μεζούρα στέκεται όρθια με το αριστερό της χέρι στη μέση της. Από κάτω τους, μια τρίτη γυναίκα με ένα μεγάλο μπλε καπέλο με φτερά κοιτά μπροστά κι έχει ανοίξει τα χέρια της στο πλάι σα να πρόκειται να πετάξει. Δεξιά τους, σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, διακρίνεται το μισό πρόσωπο ενός νεαρού άντρα με μουστάκι κι έντονο βλέμμα.

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Επεξεργασία-διασκευή μουσικών κομματιών παράστασης: Γιάννης Μαραμαθάς
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παύλου
Βοηθός σκηνογράφου: Ζενεβιέβ Αθανασοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Μελίνα Βαμπούλα, Θανάσης Δήμου, Σίμος Κακάλας, Άλκης Μπακογιάννης, Ιωάννης Μυστακίδης, Ράνια Οικονομίδου, Πάνος Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιάννης Σαμψαλάκης, Φώτης Στρατηγός, Βιβή Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Συντελεστές προσβασιμότητας

Υπέρτιτλοι για Κ/κωφά και βαρήκοα άτομα: Γρηγόρης Σταθόπουλος
Ακουστική Περιγραφή: Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Μαρία Θρασυβουλίδη
Αφήγηση Ακουστικής Περιγραφής και Απτική Ξενάγηση: Μαρία Θρασυβουλίδη
Διερμηνεία στην ΕΝΓ: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, Κώστας Χριστοδουλάκος
Ποιοτικός έλεγχος: Ανδρέας Πλεμμένος, Σταυρούλα Κουστένη, Άννα Μαρία Φώσκολου
Λογισμικό υπερτίτλων: supertitles.gr
Συντονισμός: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Σχεδιασμός υπηρεσιών προσβασιμότητας:
liminal

Κολλάζ φωτογραφιών. Στην αριστερή πλευρά, μια κοκκινομάλλα γυναίκα με τιάρα με λευκά φτερά στο κεφάλι και πλούσια κοσμήματα είναι καθισμένη γυμνή σε μια μπανιέρα γεμάτη χαρτονομίσματα. Κρατώντας μερικά στο χέρι της καλύπτει το στήθος της και κοιτά τον φακό ανασηκώνοντας τα φρύδια της. Δεξιά πάνω, ένας νεαρός άντρας με καουμπόικο καπέλο και ξανθό μουστάκι χαμογελά στον φακό. Δεξιά κάτω, σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, ένας νεαρός μελαχρινός άντρας με μαύρο γιλέκο και λευκή ποδιά είναι ξαπλωμένος στο πάτωμα με τα χέρια σταυρωμένα πίσω από το κεφάλι.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρες και ώρες προσβάσιμων παραστάσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20.30 και Κυριακή 14 Απριλίου
στις 19.00.
Έναρξη Απτικής Ξενάγησης: 1 ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων
Τοποθεσία: Θέατρο REX, σκηνή “ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ”, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα (Χάρτης)
Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα
Εισιτήρια ΑμεΑ – Συνοδών: 5 ευρώ

Οι αίθουσες του Εθνικού Θεάτρου είναι προσβάσιμες σε χρήστες-χρήστριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι-οδηγοί είναι ευπρόσδεκτοι.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Βρείτε την ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου εδώ.

Τρόποι κρατήσεων εισιτηρίων

Εκδοτήρια: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΤΡΟ REX, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2105288170-171, 2103305074, 2103301881
Από Τετάρτη έως Κυριακή και ώρες 09.30 – 21.00.

Κρατήσεις μέσω email: [email protected]

Σημείωση: Οι κρατήσεις μέσω τηλεφώνου και email είναι έγκυρες ΜΟΝΟ εφόσον αναφέρονται τα παρακάτω: ονοματεπώνυμο, αριθμός θέσεων, επιθυμητή παρεχόμενη υπηρεσία (Διερμηνεία, Υπέρτιτλοι, Ακουστική Περιγραφή, Απτική Ξενάγηση).

Για διευκόλυνση των κρατήσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal: [email protected] και 6993076378.


Με την ευγενική χορηγία της

Το logo της Alpha Bank. Σε μπλε σκούρο φόντο εμφανίζεται το λευκό αποτύπωμα της πίσω όψης του αργυρού στατήρα της Αίγινας, ενός από τα πρώτα νομίσματα της αρχαίας Ελλάδας με παχιές ευθείες γραμμές που τέμνονται.
Το logo του Εθνικού Θεάτρου. Σε λευκό φόντο, ένα μπλε σκούρο τετράγωνο και ένας κύκλος ίδιας απόχρωσης δίπλα δίπλα διαγράφονται στη μέση διαγώνια από μια λευκή γραμμή και θυμίζουν τα γράμματα Ε και Θ, τα αρχικά του Εθνικού Θεάτρου. Στο κάτω μέρος είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα στο ίδιο μπλε χρώμα "Μικρό Εθνικό".