Η liminal συμμετέχει στο SENSEin

Το SENSin είναι ένα εργαστήριο καινοτομίας της Alternative brains rule που στοχεύει σε διακρατικές συμβιωτικές συνεργασίες και στην εμπλοκή του κοινού μέσω της εξερεύνησης των αισθήσεων με ολιστικούς τρόπους. Ο Χρίστος Παπαμιχαήλ και η liminal θα συμμετάσχουν με ένα τρίωρο online masterclass με τίτλο Πολυαισθητηριακή προσέγγιση στον Πολιτισμό και την Προσβασιμότητα την Τρίτη 9 Μαΐου στις 4 μ.μ.

Για το SENSin

Εικαστικό σχέδιο του sensin σε παστέλ αποχρώσεις. Από την αριστερή πάνω γωνία ένα ανοιχτό μωβ αλλάζει σταδιακά σε μπλε, πράσινο και τέλος πορτοκαλί φτάνοντας στην δεξιά κάτω γωνία. Στο κέντρο του χρωματιστού φόντου, μια σφαίρα στα ίδια χρώματα αιωρείται σαν ένας πλανήτης στο διάστημα.Οι τομείς της δημιουργίας και του πολιτισμού έχουν δεχθεί πλήγμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Με αυτό το έργο, γίνεται μια κοινή προσπάθεια ανάκαμψης φέρνοντας στο προσκήνιο μια θετική στάση προς τη δημιουργικότητα και ενισχύοντας την εξερεύνηση και τον πειραματισμό σε διακρατικές και διαπολιτισμικές συνεργασίες. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται τόσο στο ίδιο το κοινό ανξαρτήτως γεωγραφικής εγγύτητας όσο και στους δημιουργούς/επαγγελματίες του πολιτισμού. Επιπλέον, τίθεται στο επίκεντρο η μελέτη της εμπειρίας του κοινού από αισθητηριακή άποψη. Μέσα από αυτό το πρίσμα, η ένταξη ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες καθώς και επαγγελματιών του κλάδου της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αναδειχθούν καινοτόμες πρακτικές στο πλαίσιο μιας πολυαισθητηριακής πολιτιστικής εμπειρίας.

Με ένα σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης με τη χρήση διαφόρων ψηφιακών εργαλείων, το SENSin θα επικεντρωθεί στην καθιέρωση πρακτικών βιωσιμότητας για πολιτιστικά/δημιουργικά έργα και στην επίτευξη μιας διεθνούς διάστασης μέσω αυτής της συνεργασίας. Παράλληλα, θα καθιερώσει πρακτικές αειφορίας για την πολιτιστική βιομηχανία τόσο για τη βιωσιμότητα των παραγωγών όσο και για τις οικολογικές επιπτώσεις που εφαρμόζονται και αξιολογούνται μέσω των δραστηριοτήτων αυτού του έργου.

 

Πληροφορίες για το masterclass

Σε λαχανί και μπλε ελεκτρίκ φόντο, δύο παράλληλες μαύρες παχιές ευθείες γραμμές τέμνουν κάθετα την εικόνα σχηματίζοντας το logo της liminal. Αριστερά πάνω με λευκά γράμματα αναγράφεται "Sensin Masterclasses" και στο κάτω μέρος με πράσινα γράμματα "Liminal Access (GR), Christos Papamichael (Founder, Director) - Multisensory approach to culture and accessibility".

Στο πλαίσιο αυτό, ο οργανισμός διοργανώνει μια σειρά από 7 masterclasses με επίκεντρο τις αισθήσεις, με επικεφαλής ειδικούς που ασχολούνται με τη μελέτη και τον πειραματισμό με κάθε αίσθηση, καθώς και ομάδες με εμπειρία στις αισθητηριακές βλάβες στον πολιτιστικό τομέα και ειδικούς στην αισθητηριακή νευρολογία. Αυτά τα εμπεριστατωμένα μαθήματα θα παρέχουν γνώσεις και πρακτικές σχετικά με τις διάφορες αισθήσεις και θα ενδυναμώσουν τη δημιουργική κοινότητα ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάσει πολυαισθητηριακές εμπειρίες που είναι προσβάσιμες σε όλους.
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα μάθουν από αυτούς και θα συνεργαστούν μαζί τους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη μηχανική και τις λειτουργίες των αισθήσεων μέχρι τη σημασία και την ερμηνεία των αισθητηριακών εμπειριών. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα αποκτήσουν έτσι πολύτιμες δεξιότητες και γνώσεις που θα μπορούν να εφαρμόσουν και στην δουλειά τους.

Ανάμεσα στους εισηγητές, στις 9 Μαΐου 2023 θα είναι και ο Χρίστος Παπαμιχαήλ με το masterclass Πολυαισθητηριακή προσέγγιση στον πολιτισμό και την προσβασιμότητα  που έχει ως στόχο να προσφέρει χρήσιμες γνώσεις σχετικά με τις μεθοδολογίες πρόσβασης στις τέχνες, εστιάζοντας στη χρήση των αισθήσεων. Μέσα από τη θεωρία, την εξέταση βέλτιστων πρακτικών και τις Ερωτήσεις και Απαντήσεις με άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες επιχειρούμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες και το ευρύ φάσμα των τρόπων για να βιώσουμε την τέχνη μέσω των αισθήσεών μας. Μαζί του θα είναι και ο Γιάννης Βίτσος και η Όλγα Δαλέκου.
Διερμηνεία στην ΕΝΓ: Μυρτώ Γκανούρη και Ανδρονίκη Ξανθοπούλου