Η liminal στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια νέα σημαντική συνεργασία ξεκινά για τη liminal! Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας εμπιστεύτηκε στη liminal τη διεύρυνση της συμπεριληπτικής προσέγγισης στα εκπαιδευτικά του προγράμματα για το 2024.

Μία καλίμπα είναι τοποθετημένη σε όρθια θέση με τα μεταλλικά της ελάσματα να δείχνουν προς τα κάτω. Στο κάτω μέρος της έχει ζωγραφισμένα μάτια, συνοφρυωμένα φρύδια και στόμα αυστηρά κλειστό που κάνουν τα ελάσματα από πάνω να μοιάζουν με αφέλειες στο μέτωπο ενός προσώπου. Ένα κίτρινο παπιγιόν στολίζει αυτην την παράξενη φιγούρα που σηκώνει το αριστερό χέρι ψηλά προς το μέτωπο σα να χτυπά προσοχή. Πάνω από την εικόνα με λευκά γράμματα αναγράφεται "Για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών".

Η liminal έχει ήδη ξεκινήσει εκπαιδεύσεις για το προσωπικό του Μεγάρου σε σχέση με ζητήματα υποδοχής κοινού με αναπηρίες, ενώ συνεχίζει με την καθοδήγηση των εισηγητών του εκπαιδευτικού εργαστηρίου “Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα” ώστε αυτό να είναι προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη όραση ή τυφλά και άτομα με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες.

“Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας:
Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα”

Σε έναν χώρο με μοκέτα ένα παιδί γύρω στα 10 στέκεται όρθιο πάνω σε ένα μαξιλάρι με τα χέρια ψηλά σε κίνηση σα να διευθύνει μια ορχήστρα. Μπροστά του τέσσερις μουσικοί με έγχορδα όργανα τον κοιτούν και παίζουν.

Τα μουσικά όργανα δίνουν ραντεβού, σε οικογένειες με παιδιά 6 ετών και άνω, για μια «ανεπίσημη» συνάντηση γνωριμίας, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα». Οι ομάδες των μουσικών οργάνων που συνθέτουν τη συμφωνική ορχήστρα θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των παιδιών με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra και υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της και μαέστρου Κώστα Ηλιάδη.

Γιατί, πώς, από τι, πότε… κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων: Όλες οι ερωτήσεις μας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα μάς δίνουν ραντεβού σε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, όπου μπορούμε να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε, να διακόψουμε, να ρωτήσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να καταλάβουμε, να χειροκροτήσουμε. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν όταν τα όργανα κατεβαίνουν από τη σκηνή και σε απόσταση… αναπνοής αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κύκλους και θα ολοκληρωθεί με μια διαδραστική συναυλία.

Στο πλαίσιο διεύρυνσης της συμπεριληπτικότητας των εκπαιδευτικών δράσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο επόμενος κύκλος του εργαστηρίου: “Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα” είναι προσβάσιμος σε παιδιά με οπτική ή νευροαναπτυξιακές αναπηρίες, σε συνεργασία με τη liminal. Τα παιδιά με αναπηρία ενθαρρύνονται να προσέρχονται 20 λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης του εργαστηρίου, με στόχο την πραγματοποίηση απτικής ξενάγησης, την γνωριμία με τους συντελεστές και την εξοικείωση με τον χώρο διεξαγωγής.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημερομηνίες:
21/01 Έγχορδα
11/02 Πιάνο – Άρπα
25/02 Ξύλινα πνευστά
03/03 Χάλκινα πνευστά
07/04 Κρουστά

Διάρκεια: 60′
Ώρα έναρξης: 12:00 μ.μ.
Απτική ξενάγηση – γνωριμία με το πρόγραμμα: 11:30 π.μ.
Τοποθεσία: Αίθουσα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΧΑΡΤΗΣ)

Η δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα γίνεται με τηλεφωνική κράτηση στο 210-7282348 & 210-7282363 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-17:00) ή με αποστολή email στο [email protected].

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής
€15.00 (1 παιδί & 1 συνοδός), επιπλέον παιδί: €8.00
Κόστος συμμετοχής στον κύκλο των 5 συναντήσεων
€60.00 (1 παιδί & 1 συνοδός), επιπλέον παιδί: €32.00

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.