Η Εικόνα σε Λέξεις

11 ημέρες για την Ακουστική Περιγραφή

Με αφορμή την επίσκεψη του Δρ. Τζόελ Σνάιντερ στην Αθήνα.

Δημιουργία Αφίσας: Βίκυ Καπέτα

10 – 21 Δεκεμβρίου 2019

Με μεγάλη μας χαρά και τιμή υποδεχόμαστε στην Αθήνα τον διεθνούς φήμης Ακουστικό Περιγραφέα Δρ. Τζόελ Σνάιντερ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 55.000 άνθρωποι τυφλοί ή με μειωμένη όραση, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αποκλείονται από πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η Ακουστική Περιγραφή παρέχει τα μέσα ώστε αυτή η ομάδα του πληθυσμού να έχει πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και πρόσβαση σε κάθε πολιτιστικό γεγονός. Εν συντομία, επιτρέπει στα άτομα με οπτική αναπηρία να είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας και να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν, να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν εξίσου τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που προσφέρει η κοινωνία. Χρησιμοποιώντας λέξεις που είναι περιεκτικές, ζωντανές και ευφάνταστες, η Ακουστική Περιγραφή παρέχει μια λεκτική μεταφορά του οπτικού: το οπτικό γίνεται λεκτικό, ακουστικό και προφορικό. Έτσι, οι εικόνες γίνονται προσβάσιμες για τους τυφλούς και τα άτομα με μειωμένη όραση.

Η ισότιμη πρόσβαση αποτελεί μια ευκαιρία για διεύρυνση και προσέγγιση ενός νέου κοινού που επιθυμεί να παρακολουθεί πολιτιστικά, κοινωνικά και ψηφιακά δρώμενα και εκδηλώσεις. 

Φωτογραφία: O Δρ. Σνάιντερ κάνει χειραψία με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Barack Obama σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο υποστηριζόμενη με υπηρεσία Ακουστικής Περιγραφής.

Η Ακουστική Περιγραφή προσφέρει στα τυφλά μέλη του κοινού αυτονομία και την ελευθερία να απολαμβάνουν χωρίς να βασίζονται σε άλλους για να τους μεταφέρουν «τι συμβαίνει». Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν ορισμένες παραστάσεις, ταινίες και εκδηλώσεις με Ακουστική Περιγραφή. Η ανατροφοδότηση που δόθηκε από τον ελληνικό τυφλό πληθυσμό, ύστερα από αυτές τις εκδηλώσεις, κατέδειξε ότι υπάρχει σημαντική ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα.

Το πρόγραμμα “Η Εικόνα σε Λέξεις” με κεντρικό πρόσωπο τον Δρ. Σνάιντερ, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα ως Fulbright Specialist με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, έχει στόχο να ενδυναμώσει τον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής και να ενισχύσει την πολυεπίπεδη προσπάθεια που καταβάλλεται για εδραίωση και ανάπτυξη της υπηρεσίας στην χώρα μας. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις και ομιλίες για επαγγελματίες και το ευρύ κοινό, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια καθώς και συναντήσεις με φορείς, οργανισμούς και άτομα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της οπτικοακουστικής μετάφρασης. 

 

Πρόγραμμα εργαστηρίων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων:

 

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 

 “Ακουστική Περιγραφή και Κινηματογράφος

Προβολές αποσπασμάτων από κινηματογραφικές παραγωγές με Ακουστική Περιγραφή και ανοιχτή συζήτηση.

Απευθύνεται σε άτομα χρήστες-χρήστριες της υπηρεσίας και επαγγελματίες από τον χώρο του Κινηματογράφου. 

Τοποθεσία: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 104 35, Μετρό Κεραμεικός, Αθήνα. 

Ώρα: 19:00 – 22:00.

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 

 “Ακουστική Περιγραφή και Εικαστικές Τέχνες”

Παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση για τις εφαρμογές της Ακουστικής Περιγραφής στις Εικαστικές Τέχνες.

Απευθύνεται σε καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο των Εικαστικών Τεχνών. 

Συνδιοργάνωση: VIZ Laboratory for Visual Culture

Ώρα: 18:00 – 21:00. 

Τοποθεσία: VIZ Laboratory for Visual Culture, Πλ. Θεάτρου 10, Αθήνα 105 52.

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2019

“Ακουστική Περιγραφή και Παραστατικές Τέχνες”

Σεμινάριο για επαγγελματίες των Παραστατικών Τεχνών (εκπροσώπους από πολιτιστικούς φορείς/θέατρα/φεστιβάλ, σκηνοθέτες, χορογράφους, δραματουργούς κ.ά).

Συνδιοργάνωση: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου  Europe Beyond Access που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ώρα: 12:00 – 15:00.

Τοποθεσία: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Galaxy Studio, Γαλαξία 2, Αθήνα 117 45 (πίσω από το κτίριο της Στέγης).

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Σάββατο και Κυριακή, 14 – 15 Δεκεμβρίου, 2019

 “Τhe Fundamentals of Audio Description – Introductory Workshop”

Εισαγωγικό εργαστήριο – Οι βασικές αρχές της Ακουστικής Περιγραφής. 

Ώρα: 10:00 – 18:00. 

Τοποθεσία: Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα 105 54.

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: [email protected], 6993076378.

Δευτέρα – Πέμπτη, 16 – 19 Δεκεμβρίου, 2019

“Τhe Fundamentals of Audio Description – Intensive Training”

Εντατικό εργαστήριο για την Ακουστική Περιγραφή. 

Ώρα: 10:00 – 18:00. 

Τοποθεσία: Ο Χώρος, Πλ. Θεάτρου 6, Αθήνα 105 52.

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: [email protected], 6993076378.

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2019

“Γέφυρες – Ανοιχτή συζήτηση για την Πρόσβαση στον Πολιτισμό”

Παρουσίαση και ανοιχτή συζήτηση για την Ακουστική Περιγραφή.

Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Συνδιοργάνωση: Impact Hub Athens.

Ώρα: 18:00 – 22:00. 

Τοποθεσία: Impact Hub Athens, Καραϊσκάκη 28, Αθήνα 105 54.

Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά και Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση και στις δύο γλώσσες, και ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

 

JOEL SNYDER, Ph.D.

Ο Δρ. Τζόελ Σνάιντερ είναι από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στον τομέα της Ακουστικής Περιγραφής, δηλαδή της μετάφρασης των οπτικών εικόνων σε μια ζωντανή γλώσσα, προκειμένου να γίνουν αντιληπτές από ανθρώπους που είναι τυφλοί ή έχουν μειωμένη όραση. Από το 1981, έχει παρουσιάσει τεχνικές Ακουστικής Περιγραφής σε περισσότερες από 40 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και σε 62 άλλες χώρες, ενώ έχει καταστήσει προσβάσιμες για αυτούς τους ανθρώπους εκατοντάδες ζωντανές εκδηλώσεις, αλλά και έργα τέχνης νέων μέσων και μουσεία.

Το Αμερικανικό Συμβούλιο Τυφλών κυκλοφόρησε το βιβλίο του, “The Visual Made Verbal – A Comprehensive Training Manual and Guide to the History and Applications of Audio Description” («Πώς το οπτικό γίνεται λεκτικό: αναλυτικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και οδηγός για την ιστορία και τις εφαρμογές της ακουστικής περιγραφής»), που διατίθεται πλέον ως audio book με εκφωνητή τον ίδιο τον Δρ. Σνάιντερ, για διάφορες συσκευές και μέσα ανάγνωσης οθόνης, και σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, πολωνικά, ρωσικά, πορτογαλικά).

Ο Δρ. Σνάιντερ είναι Πρόεδρος της Audio Description Associates, LLC και Διευθυντής του Προγράμματος Ακουστικής Περιγραφής του Αμερικανικού Συμβουλίου Τυφλών. Επίσης, είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Ηθοποιών Θεάτρου (Equity Actors) και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (AFTRA-SAG) και έχει εικοσαετή πείρα ως σκηνοθέτης και σύμβουλος του Εθνικού Κληροδοτήματος για τις Τέχνες (ΗΠΑ). Εκπόνησε το διδακτορικό του στην οπτικοακουστική μετάφραση και την ακουστική περιγραφή στο Universitat Autònoma de Barcelona (Ισπανία).

 

 

Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα προσφέρει υποτροφίες σε Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες και λειτουργεί ως το επίσημο κέντρο πληροφόρησης για τις σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε φοιτητές, καθηγητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και  εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των οποίων τους δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσουν, να διδάξουν, να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα και να διεξάγουν έρευνα. Από την ίδρυσή του το 1948, το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα έχει απονείμει περισσότερες από 5.500 υποτροφίες δημιουργώντας ένα δραστήριο, δυναμικό, πολυσχιδές και αρραγές δίκτυο υποτρόφων. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Fulbright: www.fulbright.gr