Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας

Ζωγραφικός πίνακας της Εύας Μελά με τίτλο "Υπόσχεση". Πίσω από συρματόπλεγμα, ένας νεαρός σηκώνει τις παλάμες του στο ύψος του προσώπου του. Κρατά τεντωμένο τον δείκτη και τον μέσο κάθε χεριού, και τα υπόλοιπα δάχτυλα μαζεμένα. Στο δεξί του χέρι, δείκτης και μέσος απομακρύνονται, σχηματίζοντας το σήμα της νίκης. Στο αριστερό, τα δάχτυλα μένουν ενωμένα ψηλά. Στα δεξιά, προβάλλει ένα γυναικείο κεφάλι.
Μελά Εύα, Υπόσχεση, 2020

Η liminal συνεργάζεται εκ νέου με την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων προσφέροντας από τις 8 Οκτωβρίου υπηρεσίες προσβασιμότητας για το κοινό με οπτική ή ακουστική αναπηρία στη νέα έκθεση με τίτλο “Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας” σε επιμέλεια Βικτώριας Ζυγούρου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων «1974 και 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της», που τιμά παράλληλα δύο σημαντικές επετείους για την Αθήνα, τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τη γερμανική κατοχή και 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

“Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας” περιλαμβάνει έργα από τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης και υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Ζωγραφικός πίνακας της Ρίκας Πανά από την ενότητα "Διάβρωση του πολιτισμού". Το έργο κατακλύζεται από ένα έντονο μπλε χρώμα. Από τη μία άκρη στην άλλη, διαπερνούν τον καμβά σειρές από αρχαίες κολώνες, κάποιες κοντές και άλλες ψηλότερες σε ύψος, ζωγραφισμένες με ώχρα και μαύρες αδρές πινελιές. Οι βάσεις τους διάτρητες προσπαθούν να υποστηρίξουν το βάρος των κιόνων που γέρνουν προς διάφορες κατευθύνσεις.
Ρίκα Πανά, Από την ενότητα “Διάβρωση του πολιτισμού”, 1970/71

Λίγα λόγια για την έκθεση “Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας”

Το σκεπτικό της έκθεσης διαπνέεται από το δίπολο δημοκρατία/διάλογος και προτείνει μια μεταμοντέρνα θέαση θέτοντας ερωτήματα, προκαλώντας έντονα συναισθήματα και ανακαλώντας εμπειρίες και βιώματα.
Με κύριο κορμό τα έργα των μονίμων συλλογών, οι επιμελητές εντάσσουν στην έκθεση καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες με σύγχρονες εικαστικές προτάσεις σε μία προσπάθεια να προσδώσουν μια
διαφορετική αίσθηση στη θεματική της. Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, σχέδια και κατασκευές αντανακλούν τη σύγχρονη ιστορία και φέρνουν στο φως έννοιες που την έχουν διαμορφώσει.

Καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες μονίμων συλλογών:

Ανδρειάδου Τζούλια / Ανούση-Ηλία Ρένα/ Αργυράκης Μίνως/ Βακιρτζής Γεώργιος Βλαχόπουλος Βρασίδας /Βογιατζής Γεώργιος/ Γαβρίλος Χάρης/ Γκιζελή Κλειώ/ Γουναρόπουλος Γεώργιος/ Δανιήλ (Παναγόπουλος)/ Δημητράκης Γιάννης/ Δρίζος Γιώργος/ Ζέπος Εμμανουήλ/ Θεοφίλης Χρήστος/ Θεοφυλακτόπουλος Μάκης/ Κάνθος Τηλέμαχος/ Κάνιστρα Μάχη/ Καπράλος Χρήστος/ Καραπάνου Εύα/ Κατράκη Βάσω/ Κινδύνη Άννα/ Κομιανού Άρια/ Κοροβέση – Καλαντίδη Αγγέλικα/ Κοψίδης Ράλλης/ Λαζαρίδης Ανατολής/ Λάμπρου Γιώργος/ Λύτρας Σπύρος/ Μαλάμος Κωνσταντίνος/ Μαρκίδης Χρήστος/ Μελά Εύα/ Μωυσίδου – Εξαρχοπούλου Μαριόρα/ Μεγαλίδης Δημήτρης/ Ορφανός Λάμπρος/ Πανά Ρίκα/ Παπαδογιάννη – Ψαρού Ελένη/ Παπαδοπούλου Θεοδοσία/ Παπασπύρου Ρένα/ Παραλής Νίκος/ Σαρακατσιάνος Χρήστος/ Σαραφιανός Πάνος/ Σιατερλή Δήμητρα/ Σκουλικίδη Αλίκη/ Στέργιος Στάμος/ Τάσσος (Αλεβίζος Αναστάσιος)/ Τριανταφύλλου Κωστής/ Τσουλουχοπούλου Έφη/ Φασιανός Αλέκος/ Χάρος Βασίλης/ Χριστιανού Αγλαΐα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες:

Γεωργίου Αλέξανδρος/ Δημητροπούλου Μάρθα/ Σαββοπούλου Κατίνα (B612)/ Σδούκου Ιφιγένεια/ Κανόγλου Νίκος/ Κουμαντάκη Δήμητρα/ Κουταβά Έφη/ Μπάλος Γεώργιος/ Παπαδοπούλου Θεοδοσία/ Παπακωνσταντίνου Νίνα/ Πέτρου Πέτρος και Στέλλα Χατζηπαναγιώτου (BODARCH)/ Ποντικάκης Μάνος/ Πυρομάλλης Νικόλας/ Σκλαβενίτης Νίκος/ Σταυροπούλου Ματίνα/ Τσούνης Σόλων/ Χανδρινού Θεοδώρα.

Την έκθεση θα συνοδεύει πρωτότυπη μουσική σύνθεση που έγραψε η μουσικός Μαρκέλλα Σκούρτη.

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας στην έκθεση

Από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο της δημιουργίας εικαστικών εκθέσεων που απευθύνονται ισότιμα σε όλα τα μέλη του κοινού, ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό liminal, θα προσφέρει υπηρεσίες προσβασιμότητας για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες. Συγκεκριμένα,

από τις 8 Οκτωβρίου 2024 θα υπάρχουν στην Πινακοθήκη:

  • Απτική κάτοψη του χώρου της έκθεσης για την ευκολότερη περιήγηση στον χώρο και 
  • Το πρόγραμμα της έκθεσης σε braille για άτομα με οπτική αναπηρία 
  • κωδικοί QR που θα παραπέμπουν σε ακουστικές περιγραφές μέρους των έργων της έκθεσης.

ενώ προβλέπονται και προσβάσιμες ξεναγήσεις:

στις 11 και στις 30 Οκτωβρίου 2024 στις 17:30: προσβάσιμες ξεναγήσεις για κοινό με οπτική αναπηρία εμπλουτισμένες με στοιχεία ακουστικής περιγραφής. 

και στις 9 και 23 Οκτωβρίου 2024 στις 17:30: προσβάσιμες ξεναγήσεις για κοινό με ακουστική αναπηρία με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Βάσω Κατράκη, Χωρίς Τίτλο, 1970

Διάρκεια έκθεσης: 26/09 – 3/11/2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00
Δευτέρα κλειστά
Προσβάσιμες ξεναγήσεις για κωφά και βαρήκοα άτομα: 9 και 23 Οκτωβρίου στις 17:30.
Προσβάσιμες ξεναγήσεις για άτομα με οπτική αναπηρία: 11 και 30 Οκτωβρίου στις 17:30.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Β’:
Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
Πληροφορίες: 210 5202420 | www.opanda.gr

Logo του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων σε γαλάζια απόχρωση με λευκά γράμματα.