Άνθρωπος της Πέμπτης – Helen Keller

Η Helen Keller, γεννήθηκε το 1880 στην Αλαμπάμα από πλούσιους και μορφωμένους γονείς. Όμως, στην ηλικία των 19 μηνών και ενώ ήταν απολύτως υγιής ως τότε, κόλλησε μια ασθένεια, πιθανόν μηνιγγίτιδα ή οστρακιά, με αποτέλεσμα να μείνει τυφλή και κωφή. Παρ’όλα αυτά κατάφερε με απλές χειρονομίες να αναπτύξει μια υποτυπώδη επικοινωνία με την κόρη της μαγείρισσας. Τα παιδικά της χρόνια ήταν έντονα. Συμπεριφερόταν σαν αγρίμι, είχε έντονες εκρήξεις θυμού ενώ η οικογένειά της είχε παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια εκπαίδευσης της.

Keller

Όμως τον Μάιο του 1887, έφτασε το σπίτι η Αν Σάλιβαν, η γυναίκα που θα άλλαζε τη ζωή της μικρής Helen. Στην αρχή η σχέση τους ήταν ιδιαίτερα έντονη, όμως μόλις το κορίτσι συνειδητοποίησε τι προσπαθούσε να της διδάξει η δασκάλα της έγινε η καλύτερη μαθήτρια, μαθαίνοντας μέσα σε μια νύχτα 30 λέξεις μέσω της αφής. Σπούδασε στο κολέγιο Radcliffe, έμαθε να διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ και να χρησιμοποιεί τη νοηματική, ακόμα και να νιώθει τη μουσική με την αφή, αγγίζοντας τα μουσικά όργανα.Η Helen εξελίχθηκε σε μια δυναμική προσωπικότητα που υπερασπιζόταν τους ανθρώπους με αναπηρία. Υπήρξε αγωνίστρια και για τα δικαιώματα των γυναικών και την ανάγκη η γυναίκα να αποφασίζει για τη διακοπή ή την συνέχιση μιας ανεπιθύμητης κύησης.

Ταξίδεψε σε 40 χώρες και έδινε διαλέξεις υπέρ των δικαιωμάτων των αδυνάτων, αλλά και κατά των πολέμων. Γνώρισε προσωπικά όλους τους προέδρους των ΗΠΑ, από τον Κλήβελαντ μέχρι τον Τζόνσον και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με προσωπικότητες όπως ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και ο Τσάρλυ Τσάπλιν. Αγάπησε την αρχαία ελληνική γραμματεία και υποστήριξε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η τελειότερη όλων. «Αν δεχτούμε ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί της ανθρώπινης σκέψης», είπε. Έγραψε πολλά βιβλία ενώ της απονεμήθηκε το μετάλλιο «Presidential Medal of Freedom», μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις στην Αμερική.

Η Helen και η Αν έγιναν γραμματόσημο, καθώς επίσης και κέρμα που κυκλοφόρησε στην Αλαμπάμα και το όνομά της δόθηκε σε δρόμους σε διάφορες χώρες, όπως Ελβετία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Γαλλία. Τον Οκτώβριο του 2009 ένα μπρούντζινο άγαλμα στήθηκε προς τιμήν της στην Αλαμπάμα. Δείχνει την Helen σε ηλικία επτά ετών δίπλα από μια αντλία νερού συμβολίζοντας την μαγική στιγμή που κατάλαβε την πρώτη της λέξη: νερό! Στη βάση του αγάλματος υπάρχει μια επιγραφή που λέει ότι τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν τα βλέπουμε, ούτε τα αγγίζουμε, αλλά τα νιώθουμε με την καρδιά. Η Helen Keller πέθανε στον ύπνο της το 1968 στην ηλικία 88 ετών μετά από μια γεμάτη και σχεδόν ζηλευτή ζωή.